32 820 Nieuwe visie cultuurbeleid

Nr. 72 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 februari 2013

Hierbij deel ik u mee dat het kabinet heeft besloten om in 2013 Kamp Westerbork en het Vredespaleis voor te dragen voor het Europees Erfgoedlabel.

De EU-actie voor een Europees Erfgoedlabel (EEL) wil bijdragen aan de overbrugging van de kloof tussen de EU en haar burgers. Het EEL voorziet in de aanwijzing van sites die een sleutelrol hebben gespeeld in de geschiedenis van Europa en de totstandkoming van de EU. Het initiatief is gericht op promotie en toegankelijkheid van de sites en op vergroting van het bewustzijn van hun Europese betekenis door middel van educatie, vooral voor jongeren. Het EEL-initiatief is in 2006 door een aantal landen genomen en nadien ontwikkeld tot een actie op EU niveau. Hieraan doen tot nu toe 21 lidstaten mee. Deelname is vrijwillig, financiële en administratieve lasten bij EU en lidstaten zijn beperkt.

EEL-sites krijgen geen financiële ondersteuning. Vanaf 2013 kunnen landen voordrachten doen, die in Brussel worden beoordeeld door een internationale jury.

Nederland besloot in 2011 tot deelname aan het EEL en kan vóór 1 maart 2013 maximaal vier sites voordragen die alle kans maken op het label. Daarna kunnen om het jaar twee voordrachten worden gedaan, waarvan telkens één kan worden gehonoreerd. Desgevraagd adviseerde de Raad voor Cultuur in mei 2012 in zijn advies «Plaatsen van herinnering. Naar een Europees Erfgoedlabel» om als kader voor Nederlandse voordrachten vier thema’s te hanteren: Tolerantie en Recht; Mobiliteit en Maakbaarheid; Cultuur en Sport; Geld en Koopmanschap. Mijn voorganger nam dit advies over en stuurde uw Kamer op 25 juni 2012 een beleidsreactie hierop (Kamerstuk 32 820, nr. 60).

Na publieke bekendmaking van het EEL en de thema’s zijn acht aanvragen binnengekomen: Kamp Westerbork, de Romeinse Maasbrug te Cuijk, Nationaal Park de Hoge Veluwe, het Kloosterkwartier te Sittard, de Linie 1629 te Den Bosch, Huis Doorn, vijf Schnitger orgels in Groningen en het Vredespaleis te Den Haag. De Raad voor Cultuur heeft deze aanvragen getoetst aan de Europese inhoudelijke criteria, de aansluiting op de bovengenoemde Nederlandse thema’s en de vereisten van toegankelijkheid en promotie. Op grond hiervan adviseert de raad om Kamp Westerbork en het Vredespaleis voor te dragen voor het Europees Erfgoedlabel (zie bijlage)1. Beide sites zijn ingediend onder het thema Tolerantie en Recht.

Kamp Westerbork en het Vredespaleis vertegenwoordigen volgens de Raad voor Cultuur belangrijke, in zekere zin naar elkaar verwijzende gebeurtenissen uit de recente geschiedenis van Europa. Het Vredespaleis is immers in het leven geroepen om het soort oorlog te voorkomen waar Kamp Westerbork zo pijnlijk van getuigt en moet blijven getuigen. Beide sites zijn belangrijke bakens van de Europese geschiedenis en maken het mogelijk om op een gelaagde manier inzicht te geven in de redenen om werk te maken van een verenigd Europa en dit te zien als een project van vrede en recht.

Het kabinet heeft besloten het advies van de Raad voor Cultuur over te nemen en namens Nederland Kamp Westerbork en het Vredespaleis in Brussel voor te dragen voor het Europees Erfgoedlabel. Ik ben ervan overtuigd dat wij hiermee twee sterke kandidaten hebben, waarmee Nederland zijn bijdrage aan een verenigd Europa op aansprekende wijze zichtbaar kan maken.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven