32 793 Preventief gezondheidsbeleid

Nr. 643 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 oktober 2022

Met deze brief informeer ik uw Kamer hoe uitvoering is gegeven aan een drietal toezeggingen op het terrein van suïcidepreventie. In deze brief ga ik in op onderzoek naar suïcidaliteit en suïcidepreventie, het betrekken van 113 Zelfmoordpreventie bij de aanpak mentale gezondheid en de uitkomsten van de interdepartementaal stuurgroep van de Derde Landelijke Agenda Suïcidepreventie.

Onderzoek naar suïcidaliteit en suïcidepreventie

Het Ministerie van VWS financiert sinds 2015 het onderzoeksprogramma Suïcidepreventie dat als doel heeft kennis op te leveren om het aantal suïcides in Nederland te verminderen. In deze brief verstrek ik – conform mijn toezegging aan het Kamerlid Van der Staaij tijdens het commissiedebat GGZ, maatschappelijke opvang en suïcidepreventie van 11 mei jongstleden (Kamerstuk 25 424, nr. 610) – voor de komende begrotingsbehandeling van VWS meer informatie over hoe het meerjarige perspectief eruitziet. Het Ministerie van VWS zal ZonMw opdracht geven om lopend onderzoek naar suïcidaliteit en suïcidepreventie over te hevelen naar het Onderzoeksprogramma ggz (2016–2025) en het budget van dit onderzoeksprogramma te verhogen met 2 miljoen euro voor nieuw onderzoek naar dit onderwerp. Hiermee kan het verwerven en verspreiden van Het ontwikk

de benodigde kennis om suïcides en suïcidepogingen te reduceren de komende jaren worden voortgezet. Ik vind het belangrijk dat opgedane kennis over suïcidaliteit op de werkvloer en in de onderwijscurricula terecht komt en wil daarom ZonMw vragen prioriteit te geven aan het versnellen van implementatie in de praktijk.

Mentale gezondheid

Op 10 juni jongstleden heb ik uw Kamer de aanpak om Nederland weer mentaal gezond te maken én te houden gestuurd. De aanpak «Mentale gezondheid: van ons allemaal» is bedoeld voor alle Nederlanders, met daarbij specifieke aandacht voor jongeren en jongvolwassenen, werkenden en mensen in een kwetsbare positie. Samen met de doelgroep zelf en een brede groep aan partners zet ik in op het bespreekbaar maken van mentale gezondheid en handvatten bieden om de mentale gezondheid van jezelf en anderen te bevorderen en klachten te voorkomen of tijdig te signaleren. De aanpak richt zich nadrukkelijk op leefgebieden en -omgevingen waar mentale gezondheid extra aandacht verdient: in de buurt, op school, op het werk en online. Richting het Kamerlid De Neef heb ik bij het tweeminutendebat van 31 mei jongstleden (Handelingen II 2021/22, nr. 85, item 33) toegezegd om 113 Zelfmoordpreventie te betrekken bij deze aanpak. Dit najaar organiseer ik diverse bijeenkomsten met stakeholders om de aanpak te bespreken, acties te formuleren voor de komende periode en goede voorbeelden met elkaar te delen. Ik zal 113 Zelfmoordpreventie uitnodigen voor deze bijeenkomsten, zodat zij mee kunnen denken over de benodigde acties om de mentale gezondheid in Nederland te verbeteren.

Derde Landelijke Agenda Suïcidepreventie

Eén van de pijlers van het landelijk preventiebeleid op het gebied van suïcide is de Derde Landelijke Agenda Suïcidepreventie (2021–2025). De aanpak kent drie veranderdoelen: 1) durven en leren praten over suïcide, 2) bij risicogroepen doorvragen en hen helpen hulp te zoeken en 3) veiligheid en goede zorg bieden aan mensen met suïcidaliteit. De Derde Landelijke Agenda Suïcidepreventie is een brede aanpak die meerdere domeinen beslaat. De aanpak richt zich naast het domein zorg op het onderwijs, de politie, de sociaal-economische sector en de agrarische sector. Ook wordt er verbinding gelegd met het landelijk programma ter voorkoming van suïcides rond het spoor. De breedte van de aanpak maakt dat verschillende departementen (VWS, SZW, OCW, J&V, LNV en I&W), VNG en Inspecties zijn betrokken. In het commissiedebat van 11 mei jongstleden heb ik aangegeven uw Kamer over de uitkomsten van de interdepartementaal stuurgroep die op 4 oktober jongstleden heeft plaatsgevonden te berichten.

Het is belangrijk dat breed wordt ingezet op het voorkomen van suïcides en suïcidepogingen. Als uitkomst van de interdepartementale stuurgroep zullen de betrokken departementen het initiatief nemen om met de eigen sectoren de aansluiting tussen de Landelijke Agenda Suïcidepreventie en het aanpalende beleid te bevorderen. Dit start met organiseren van themasessies. Hierbij kunt u denken aan sessies over mentale gezondheid en eenzaamheid in de samenleving, de mens achter de ondernemer in de agrarische sector, signaalherkenning en handelingsperspectief na (pogingen tot) suïcide bij organisaties in de veiligheids- en migratieketen, een doorlopende lijn van preventie in het gehele onderwijs en de aanpak van geldzorgen, armoede en schulden.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M. van Ooijen

Naar boven