32 793 Preventief gezondheidsbeleid

Nr. 319 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 juli 2018

In Nederland kunnen exotische muggensoorten voorkomen. Deze muggensoorten kunnen risico’s voor mensen met zich meebrengen. Het beleid is gericht op het zo lang mogelijk voorkomen dat exotische muggen zich in Nederland vestigen. Om die reden is ervoor gekozen dat exotische muggen in Nederland centraal moeten worden bestreden en het treffen van de preventieve maatregelen een wettelijke grondslag moet krijgen.

Met ingang van 1 januari 2018 is dat mogelijk op grond van de Wet publieke gezondheid. De NVWA, die belast is met de uitvoering van het beleid, monitort in heel Nederland op exotische muggen op hoog risicolocaties en legt preventieve maatregelen op als er een aannemelijk risico is op de aanwezigheid van exotische muggen. De NVWA bestrijdt als deze muggen worden aangetroffen, ook als het gaat om locaties die buiten de monitoring vallen zoals voorgaande jaren op onvoorziene plekken in woonwijken.

Het gaat daarbij om een zestal muggen, te weten;

  • Aziatische Tijgermug (Aedes albopictus),

  • Amerikaanse rotspoelmug (Aedes atropalpus),

  • Gelekoortsmug (Aedes aegypti),

  • Aziatische bosmug (Aedes japonicus),

  • Aedes koreicus,

  • Aedes triseriatus.

Advies RIVM

Het RIVM heeft mij nu geadviseerd de bestrijding van de Aziatische bosmug in de Flevopolder te beëindigen. Ter informatie doe ik u toekomen de risico-analyse van de Aziatische bosmug (Aedes japonicus) in Nederland van het RIVM en de NVWA en het daaruit volgende advies van het RIVM over de bestrijding in de Flevopolder1. Ik neem dit advies over en vraag de NVWA de uitvoering van de bestrijding daarop aan te passen. Als er in de Flevopolder andere soorten exotische muggen worden gevonden, worden die daar – net als in de rest van het land – bestreden.

Onderbouwing

De Aziatische bosmug is in Nederland voor het eerst aangetroffen in 2012 in Lelystad en bleek toen reeds op vrij uitgebreide schaal verspreid in de stad. Omdat in 2015 bleek dat deze mug mogelijk een additionele rol speelde bij de overdracht van Lacrosse Encephalitis virus, een zeldzame zoönose die voorkomt in een klein deel van de Verenigde Staten, heeft het RIVM destijds geadviseerd de populatie van deze mug te beheersen, maar niet koste wat het kost uit te roeien.

Sinds gestart is met de bestrijding in 2015 blijkt de Aziatische bosmug wereldwijd in de praktijk geen relevante rol te spelen bij de verspreiding van muggen-overdraagbare infectieziekten. Uit de risico-analyse blijkt bovendien dat hij slechts voor een klein extra risico op verspreiding van infectieziekten in Nederland zorgt ten opzichte van de ziektes die inheemse muggen kunnen overbrengen. Verder blijkt dat de bosmug zich vanuit Lelystad heeft verspreid over de Flevopolder. Gezien het geringe risico voor verspreiding van ziekten niet meer in verhouding staat tot de inspanningen en de sterk oplopende kosten van deze bestrijding adviseert het RIVM de bestrijding voor gevestigde populaties van de Aziatische bosmug in de Flevopolder te beëindigen. Daar waar nieuwe en beperkte introductie wordt geconstateerd, wordt de bestrijding op dergelijke plaatsen vooralsnog wel geïnitieerd.

Het advies betreft enkel de Aziatische bosmug in de Flevopolder en heeft géén gevolgen voor de bestrijding van invasieve exotische muggen – dus ook de bosmug – op andere plaatsen in Nederland. Ook heeft het advies geen gevolgen voor het bestrijden van andere soorten exotische muggen zoals de tijgermug en de gelekoortsmug.

De preventieve aanpak en de bestrijding daarvan gaat dus onverminderd voort.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven