32 793 Preventief gezondheidsbeleid

Nr. 292 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 maart 2018

Met deze brief informeer ik uw Kamer over het vervolg van het Actieplan preventie gehoorschade, zoals toegezegd door mijn ambtsvoorganger (Kamerstuk 32 793, nr. 278). Tevens ontvangt u het aangekondigde adviesrapport ten aanzien van maximale geluidsniveaus voor openbaar toegankelijke locaties met versterkte muziek1. Het RIVM heeft dit adviesrapport uitgebracht in het kader van dit Actieplan.

Actieplan preventie gehoorschade

De afgelopen twee jaar heeft mijn ambtsvoorganger gezamenlijk met de Nationale Hoorstichting, brancheverenigingen van muzieklocaties en organisatoren van schoolfeesten, studentenverenigingen, oordopjesfabrikanten en de GGD GHOR gewerkt aan de uitvoering van het Actieplan preventie gehoorschade. Jongeren en volwassenen worden via muziek en lawaai op het werk blootgesteld aan (hard) geluid. Dit gebeurt door het luisteren naar persoonlijke muziekspelers, het spelen van games, het bezoeken van concerten, discotheken, festivals, poppodia, horeca, clubs en schoolfeesten. Langdurige blootstelling aan harde muziek kan net als werken in een lawaaierige omgeving schadelijk zijn voor het gehoor en permanente gehoorschade veroorzaken. Er zijn aanwijzingen dat vooral jongeren gehoorschade oplopen door blootstelling aan harde muziek2. Het is belangrijk dat gehoorschade wordt voorkomen: eenmaal opgelopen gehoorschade is namelijk niet te genezen of te repareren. Met het Actieplan is daarom ingezet op voorlichting en bewustwording, het bieden van een voor het gehoor veilige vrijetijdsomgeving en het verkrijgen van inzicht in het aantal mensen met lawaaidoofheid. Hiermee zijn de afgelopen twee jaar grote stappen gezet in het voorkomen van gehoorschade door harde muziek bij jongeren en bezoekers van muzieklocaties. Zo is het Tweede Convenant getekend met de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) en de Vereniging van Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) waarin aanvullende afspraken zijn gemaakt over onder andere geluidslimitering en het beschikbaar stellen van gehoorbescherming op muzieklocaties. Ook is de pledge preventie gehoorschade ondertekend waar steeds meer partijen zich bij aansluiten. De bewustwordingscampagne I Love My Ears is verbeterd en wordt breder ingezet door muzieklocaties. Ook zijn voorlichtingsmaterialen voor verschillende onderwijssectoren ontwikkeld.

Vervolg

Ik vind preventie van gehoorschade een belangrijk thema en wil dit dan ook met kracht voortzetten en uitbreiden. Er zijn op dit moment bijvoorbeeld nog geen harde cijfers waaruit blijkt hoe vaak gehoorschade onder jongeren voorkomt. Daarnaast is er bij jongeren en bezoekers van locaties met harde muziek nog veel winst te behalen in bewustwording van de gevolgen van gehoorschade en hoe dit voorkomen kan worden. Tevens wil ik er voor zorgen dat jongeren op een voor het gehoor veilige manier van muziek kunnen blijven genieten. Het Tweede Convenant Preventie gehoorschade muzieksector loopt 1 juli 2018 ten einde. Preventie vraagt om een langlopende aanpak. Ik heb besloten om voor de korte termijn de huidige inzet op preventie gehoorschade te continueren. Het komende half jaar gebruik ik om de inzet voor de komende jaren en het vervolg van dit Convenant te bepalen, mede aan de hand van gesprekken met partijen uit het veld. De komende twee maanden ga ik graag in overleg met de huidige convenantpartners VVEM en VNPF hoe we de samenwerking kunnen voortzetten en uitbouwen. Tevens ga ik in gesprek met andere mogelijke samenwerkingspartners om ook met hen afspraken te maken. Eind mei zal duidelijk zijn met welke partners ik verder ga en wordt verdere invulling gegeven aan het vervolg van het Convenant. Door in mei te besluiten wordt in een soepele overgang voorzien. Ik streef er naar om na het zomerreces het vervolgconvenant te ondertekenen en uw Kamer hierover te informeren.

Voor de inzet voor de korte termijn zal VeiligheidNL (VNL) met financiering van VWS de kennisbasis over de preventie van gehoorschade verder uit bouwen. VNL zal zorgen voor een gecoördineerde uitvoering van kennisontwikkeling en – verspreiding van alle relevante informatie over gehoorschade en preventie ervan. Zo zal er in 2018 een haalbaarheidsstudie worden gedaan naar een betrouwbare registratiemethodiek en/of monitor om meer te weten te komen over hoe vaak gehoorschade voorkomt. Ook zal VeiligheidNL het netwerk van experts en samenwerkingspartners verder uitbreiden en versterken.

Adviesrapport maximale geluidsniveaus voor openbaar toegankelijke locaties met versterkte muziek

Mijn ambtsvoorganger heeft u geïnformeerd over het traject waarin het RIVM met een technische werkgroep heeft gewerkt aan een advies ten aanzien van maximale geluidsniveaus voor openbaar toegankelijke locaties met versterkte muziek. De technische werkgroep bestond uit Nederlandse deskundigen op het gebied van akoestiek en de oorzaken, gevolgen en preventie van gehoorschade door hard geluid, met een focus op harde muziek. Het RIVM heeft het adviesrapport aangeboden. Het advies is gebaseerd op wetenschappelijke kennis, expert opinions en regelgeving in andere landen. Voor muzieklocaties met versterkte muziek en met als doelgroep mensen vanaf 16 jaar wordt een maximaal geluidsniveau van 102 dB(A), gemeten over een kwartier, geadviseerd. Omdat kinderen minder goed in staat zijn zelf maatregelen te nemen om gehoorschade te voorkomen, worden lagere maximale geluidniveaus geadviseerd voor jonge kinderen tot en met 13 jaar (gemiddeld 91 decibel over een kwartier) en voor kinderen van 14 en 15 jaar (gemiddeld 96 decibel over een kwartier). Het RIVM onderstreept dat het onmogelijk is om maximale geluidsniveaus te adviseren die voor ieder individu absoluut veilig zijn, en dus geen risico op gehoorschade opleveren. Dit betekent dat het belangrijk is om bezoekers van muziekactiviteiten te informeren over mogelijkheden om zelf het risico op gehoorschade te beperken. De risico’s kunnen door bezoekers van muzieklocaties beperkt worden door gebruik te maken van gehoorbescherming, te zorgen dat ze niet te dicht bij de geluidsboxen staan en hun oren af en toe rust te gunnen.

Ik ben blij met dit adviesrapport van het RIVM. Met dit adviesrapport ligt het eerste onderbouwde advies betreffende geluidsnormen in Nederland voor. Ik vind het belangrijk dat jongeren en bezoekers van muzieklocaties in een veilige omgeving van muziek kunnen genieten. Het advies van het RIVM neem ik mee in het vervolg van het Tweede Convenant. Aan VeiligheidNL heb ik gevraagd om een doorvertaling te ontwikkelen van de technische adviezen voor de verschillende muzieklocaties waaronder cafés, discotheken, festivals, poppodia, sportscholen, bioscopen en scholen.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, P. Blokhuis


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

RIVM, 2014. Gehoorschade en geluidsblootstelling in Nederland – inventarisatie van cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Naar boven