32 793 Preventief gezondheidsbeleid

Nr. 145 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 mei 2014

Op 13 mei hebben het RIVM en het Erasmus MC voor het eerst een infectie met het MERS-coronavirus (Middle East respiratory syndrome coronavirus) vastgesteld bij een Nederlandse patiënt. De man raakte besmet tijdens een bezoek aan Saoedi-Arabië en is op dit moment opgenomen in het Medisch Centrum Haaglanden. Hier wordt de patiënt in strikte isolatie verpleegd. Zijn gezondheidstoestand is stabiel. Alle mensen die contact hebben gehad met de patiënt worden in kaart gebracht. Van deze personen wordt de gezondheidstoestand in de gaten gehouden. Dit is conform de richtlijnen die het RIVM hiervoor al had opgesteld.

Op 3 juli 2013 heb ik MERS toegevoegd aan de lijst van A ziekten in de zin van de Wet publieke gezondheid omdat het niet uitgesloten was dat we ook in Nederland te maken zouden krijgen met reizigers die de ziekte meenemen naar Nederland (Kamerstuk 32 793 nr. 97). Het besluit gaf onder meer de mogelijkheid om de in de Wet publieke gezondheid opgenomen bestrijdingsmaatregelen, zoals bijvoorbeeld quarantaine van (vermoedelijk) geïnfecteerde personen, toe te passen.

MERS-infecties kunnen ernstige luchtwegklachten veroorzaken, vooral bij mensen met andere gezondheidsproblemen. Ook kunnen diarreeklachten voorkomen. Mens-op-mensoverdracht van het MERS-coronavirus komt weinig voor, behalve bij nauw contact met patiënten en bij onbeschermde verpleging van ernstig zieke personen.

Sinds 2012 is er een uitbraak van het nieuwe MERS-coronavirus in het Midden-Oosten. Inmiddels zijn ruim 500 patiënten in het Midden-Oosten gemeld bij de Wereldgezondheidsorganisatie, waarvan 145 mensen zijn overleden. In april en mei 2014 is er een forse toename in het aantal meldingen in het Midden-Oosten.

Verreweg de meeste meldingen komen uit deze regio (vooral Saoedi-Arabië, maar ook Qatar, Jordanië, Oman, Jemen en Verenigde Arabische Emiraten). Sinds vorig jaar zijn er ook enkele patiënten vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Griekenland, Filippijnen, Maleisië, Koeweit, Tunesië, Duitsland, Egypte en de Verenigde Staten. Dit waren reizigers die besmet zijn geraakt in het Midden-Oosten.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Naar boven