32 735 Mensenrechten in het buitenlands beleid

Nr. 127 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 januari 2015

Graag bied ik u hierbij de reactie aan op het verzoek van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van 6 januari 2015 inzake arrestatie Nederlandse journalisten in Turkije.

De Nederlandse journalist Frederike Geerdink is dinsdagmiddag 6 januari verhoord in haar woonplaats Diyarbakir in Turkije naar aanleiding van een beschuldiging van propaganda voor een terroristische organisatie. Ik heb in reactie hierop meteen mijn Turkse collega Çavusoğlu aangesproken. Kort daarop is mevrouw Geerdink vrijgelaten. Later diezelfde dag heb ik nogmaals mijn Turkse collega over deze kwestie gesproken.

Verder is woensdagochtend 7 januari de Nederlands-Turkse journalist Mehmet Űlger aangehouden. Hierop heb ik mijn vertrek naar een vluchtelingenkamp in Gaziantep uitgesteld en dit opgenomen met de Turkse autoriteiten. Mehmet Űlger is diezelfde ochtend nog vrijgelaten.

Nederland maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in Turkije op het gebied van de rechtsstaat. Tijdens mijn bezoek aan Turkije heb ik mensenrechten, en in het bijzonder de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid aan de orde gesteld in mijn gesprekken met premier Davutoğlu, Minister van Buitenlandse Zaken Çavusoğlu en Minister van EU-zaken Bozkır. Verder heb ik in mijn toespraak voor de Turkse ambassadeursconferentie op dinsdagavond 6 januari opgemerkt dat mediavrijheid een kernwaarde is van de EU en nog eens het belang ervan onderstreept, net als de EU Hoge Vertegenwoordiger Mogherini. Zij heeft enige weken geleden op bezoek in Ankara laten weten dat Turkije, wil het toetreden tot de EU, vooruitgang dient te maken op het gebied van het respect voor mediavrijheid, iets waar ik het zeer mee eens ben.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders

Naar boven