32 734 Nederlandse diplomatie

25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 46 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 april 2020

Met deze brief informeer ik uw Kamer over enkele consulaire aspecten verbonden aan de ontwikkelingen rondom het Corona-virus.

1. Convenant Bijzondere Bijstand Buitenland

In de afgelopen weken is invulling gegeven aan de uitvoering van het Convenant Bijzondere Bijstand Buitenland door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en tal van private partijen zoals de ANVR, het Verbond van Verzekeraars, de Gezamenlijke Nederlandse Alarmcentrales en verschillende luchtvaartmaatschappijen. Met de grootst mogelijke inspanning van medewerkers in binnen- en buitenland wordt eraan gewerkt om gestrande Nederlandse reizigers in het buitenland te helpen zo snel mogelijk terug te keren naar Nederland. De ANVR-reisorganisaties hebben bijvoorbeeld 125 000 klanten veilig laten terugkeren naar huis. Ook de KLM en Transavia hebben bevestigd enkele tienduizenden Nederlandse reizigers naar huis te hebben gebracht.

Bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben zich 25.000 reizigers geregistreerd. Deze bevinden zich veelal op locaties waarvandaan reguliere lijnvluchten niet meer vertrekken. Van de geregistreerde Nederlandse burgers zijn er op dit moment ruim 2000 via speciaal gecharterde vluchten naar huis gebracht. Een aantal vluchten naar landen waar een groot aantal Nederlanders vast zit (Australië, Zuid-Afrika) staat gepland en is in uitvoering.

De aanwas van nieuwe gestrande reizigers is inmiddels gestopt, en er is in toenemende mate sprake van inschrijvingen van andere groepen, zoals duurzaam in het buitenland gevestigden. Tegen die achtergrond gaat de prioriteit nu uit naar het verder afronden van de veilige thuiskomst van gestrande reizigers. De registratie zal dan ook op woensdag 8 april om 17u00 worden afgerond, zodat vervolgens de aanpak van de resterende groep ter hand genomen kan worden.

Uiteraard blijft het Ministerie van Buitenlandse Zaken bereikbaar voor Nederlanders in nood via het 24/7 Contact Center en andere kanalen. Ook kunnen burgers altijd via de BZ-Informatieservice kenbaar maken dat zij in een bepaald land verblijven. Op die wijze zijn ze ook bereikbaar voor berichten van de ambassade in het betreffende land.

Als terugkeer tijdelijk niet mogelijk is, is het uitgangspunt dat de burger zelf verantwoordelijk is voor veilig verblijf in het buitenland. Indien de reiziger hierbij echter op problemen stuit, zijn er mogelijkheden om bijstand te verlenen bij het vormgeven van een veilig voortgezet verblijf totdat terugkeer naar Nederland weer mogelijk is. Hierbij kan de reiziger o.a. een beroep doen op het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor bemiddeling bij het vinden van huisvesting, financiële vragen, medische bijstand of het verlengen van een verblijfstitel. Daarbij blijft het uitgangspunt dat kosten voor rekening van de reiziger zijn. Wel zullen de kosten van € 50,00 voor financiële bemiddeling in deze situatie komen te vervallen.

2. Reisadviezen

Op 17 maart jl. is door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, in het licht van de wereldwijd ingevoerde beperkende maatregelen voor reizigers, voor alle landen minimaal een oranje reisadvies afgekondigd. Hiermee worden alle niet-noodzakelijke reizen afgeraden. In de komende weken en maanden zal de situatie in verschillende landen nauwgezet worden gemonitord en zal afhankelijk van eventuele verlichting in (in)reisbeperkingen, per land (of delen van een land) bekeken worden of een «afschaling» mogelijk is. Een eventuele «afschaling» zal, net als bij de «opschaling», in lijn zijn met de adviezen van het Ministerie van VWS en het RIVM.

3. Maatregelen consulaire dienstverlening

Met de brief Maatregelen consulaire dienstverlening ten aanzien van COVID-19 uitbraak1 is de Kamer geïnformeerd over het opschorten van de reguliere consulaire dienstverlening, zoals het innemen van aanvragen voor Nederlandse reisdocumenten, Schengenvisa en diensten met betrekking tot de afhandeling van een Machtiging tot Voorlopig Verblijf (MVV). De inname en afhandeling van aanvragen voor voornoemde diensten zijn met ingang van 18 maart jl. beperkt tot het hoogstnoodzakelijke; slechts in uitzonderlijke, urgente en individuele gevallen wordt hierop een uitzondering gemaakt. Naar aanleiding van het Kabinetsbesluit van 31 maart jl. is besloten dat deze tijdelijke bedrijfsreductie en afschaling van de consulaire dienstverlening van kracht blijft tot en met (vooralsnog) 28 april 2020.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok


X Noot
1

Kamerstukken 32 734 en 25 295, nr. 45

Naar boven