32 658 Tijdelijke wijziging van de Visserijwet 1963 in verband met de invoering van de bevoegdheid tot het treffen van bestuurlijke maatregelen

Nr. 27 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 juni 2011

Op 19 april jl. is een motie van het lid Ouwehand van de Partij voor de Dieren (Kamerstukken II 2010/2011, 32 658, nr. 14) door uw Kamer aangenomen. In de motie wordt gevraagd een verbod in te voeren op het doden van palingen middels zoutbaden en regelgeving te ontwikkelen voor bedwelming voorafgaand aan de slacht. Met deze brief reageer ik op deze aangenomen motie.

Zoals u weet, heeft het onderzoek naar ontwerpeisen voor een goed werkend bedwelmingsapparaat jaren in beslag genomen. Na veel tegenslagen is eind vorig jaar een start gemaakt met daadwerkelijke praktijkproeven. De viskweeksector heeft vanaf het begin eigen verantwoordelijkheid getoond en is heel nauw betrokken geweest bij dit traject. Het eerste apparaat is afgelopen februari bij een kweekbedrijf in gebruik genomen.

De praktijkproef is gedaan in samenwerking met een Noorse apparatenbouwer die momenteel samen met de Nederlandse sector werkt aan de ontwikkeling van een mobiel apparaat voor het bedwelmen van kleinere hoeveelheden paling. Het eerste mobiele apparaat zal in de loop van dit jaar voor de markt beschikbaar zijn. Een mobiel apparaat zou bijvoorbeeld geschikt zijn voor kleinere rokerijen en individuele vissers.

In eerdere brieven aan uw Kamer heb ik aangegeven dat ik inzet op regels met betrekking tot bedwelming en het doden van paling op Europees niveau en niet alleen regels wil voor Nederland. Het blijft onverminderd van groot belang om verbeteringen van dierenwelzijn na te streven in EU-verband. Dit vloeit ook voort uit het regeerakkoord. Ik blijf daarop dan ook inzetten, met name in het kader van de Europese dierenwelzijnsstrategie.

Voorts zal ik het verplicht gebruik van een bedwelmingsapparaat in nationale regelgeving op te nemen. Bij de huidige geteste methode wordt na het bedwelmingsproces de paling in zoutwater gedood bij een lage of hoge temperatuur.

Uit het onderzoek blijkt dat de paling na het bedwelmen niet meer bijkomt.

Een verbod op het gebruik van zoutbaden is bij het gebruik van de geteste bedwelmingsmethode overbodig, omdat de paling immers met het nieuwe apparaat vóór het doden reeds effectief bedwelmd is. De uitvoering op deze wijze is naar mijn mening volledig in de geest van de motie.

Ik zal over de implementatie en uitwerking van de motie overleggen met zowel de viskweeksector als de wildvangstsector. Het mobiele apparaat voor de kleine rokerijen en individuele vissers komt in de loop van dit jaar beschikbaar. De beschikbaarheid van voldoende apparaten voor de hele sector is afhankelijk van de capaciteit van de apparatenbouwer. Bovendien vergt het, naast grote investeringen, ook tijd om een goed werkend logistiek systeem op te zetten met voldoende apparaten voor heel Nederland.

Daarbij wil ik, zoals door mij toegezegd tijdens de behandeling van de Wet Dieren in de Eerste Kamer, met de sector de mogelijkheid bekijken van het collectief gebruik van een bedwelmingsapparaat. Een aantal rokerijen in dezelfde regio zouden bijvoorbeeld samen één apparaat kunnen aanschaffen.

Ik zal u in de tweede helft van dit jaar nader informeren over de uitkomsten van het overleg met de sector.

De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker

Naar boven