32 645 Kernenergie

Nr. 85 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 april 2017

In de brief van 2 juli 2014 heeft de Minister van Economische Zaken u geïnformeerd over zijn besluit om de interventiewaarden voor nucleaire incidenten af te stemmen op de waarden in Duitsland en België.1 Het is belangrijk dat mensen zichzelf kunnen beschermen tegen schadelijke stoffen die kunnen vrijkomen bij een nucleair incident. Daarom heeft de Minister in haar brief aan de Kamer d.d. 8 maart 2016 (Kamerstuk 34 300 XVI, nr. 155) aangegeven de maatregel jodiumprofylaxe voor te bereiden en daarbij gebruik te willen maken van een combinatie van predistributie en distributie op het moment van een verwachte uitstoot van radioactief jodium (hierna: nooddistributie). De doelgroep van deze maatregel betreft in de eerste ring rondom een kerncentrale mensen tot en met 40 jaar en zwangere vrouwen (voor het ongeboren kind) en in de tweede ring mensen tot 18 jaar en zwangere vrouwen. Bij een nucleair incident zal op grotere afstand van de bron sprake zijn van een geringe blootstelling aan radioactief jodium. Daarom is er geen reden om op grotere afstand van de bron iedereen tot 40 jaar te voorzien van jodiumtabletten. De schildklier van (ongeboren) kinderen is gevoeliger voor radioactief jodium, waardoor ook op grotere afstand en bij een geringe blootstelling, jodiumtabletten voor deze kinderen wel effectief kunnen zijn.

De afgelopen periode heb ik in overleg met vertegenwoordigers en deskundigen van onder andere veiligheidsregio’s, apotheken en andere departementen een plan van aanpak opgesteld. Ik heb een factsheet op laten stellen met de belangrijkste punten uit dit plan van aanpak. Deze factsheet is als bijlage aan deze brief toegevoegd2.

Om voor de predistributie van jodiumtabletten de doelgroepen 0 tot en met 40 in de eerste ring rondom een kerncentrale en 0 tot 18 jaar in de tweede ring te bereiken, zal gebruik worden gemaakt van huis-aan-huis verstrekking van jodiumtabletten per post. Om de adressen van de mensen uit de doelgroep te verkrijgen, dient VWS gebruik te maken van de diensten van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (hierna: RvIG).

Zwangere vrouwen zullen informatie over jodiumprofylaxe ontvangen via de verloskundige/gynaecoloog, waarna zij de jodiumtabletten bij de apotheek of drogisterij kunnen aanschaffen.

De komende tijd zal de distributie van jodiumtabletten worden voorbereid. Daarnaast wordt er regionaal een operationeel plan voor de nooddistributie uitgewerkt. Dit zal in overleg met de betrokken partijen gebeuren. Om de effectiviteit van de predistributie zo groot mogelijk te laten zijn, zal deze huis-aan-huis distributie, mede gelet op de communicatie over de maatregel, niet in de zomermaanden plaatsvinden. Daarom is gekozen om de predistributie in september 2017 uit te voeren.

Met de distributie van jodiumtabletten zorgen we ervoor dat we in geval van een nucleair incident de maatregel jodiumprofylaxe op een vergelijkbare manier kunnen inzetten als België en Duitsland. Deze maatregel draagt daarmee bij aan een geharmoniseerde aanpak van de maatregelen met België en Duitsland bij een kernongeval.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn


X Noot
1

Kamerstuk 32 645, 60

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven