32 637 Bedrijfslevenbeleid

Nr. 569 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 juni 2023

Op 21 maart 2023 is de regeling Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (hierna: TEK-regeling) opengesteld. Sinds 13 april kunnen aanvragen voor de TEK-regeling worden uitgekeerd.

Stand van zaken aanvragen

Inmiddels zijn er ongeveer 4.600 aanvragen voor de TEK-regeling ingediend, waarvan er grofweg 2.300 zijn afgehandeld. In totaal zijn er ongeveer 2.000 aanvragen toegekend, waarbij in totaal circa € 24.500.000 aan voorschot is uitgekeerd. De meeste aanvragen zijn afkomstig uit de horecasector (ongeveer 1.800) en de sportsector (ongeveer 800). Door brood- en banketbakkers zijn er iets meer dan 100 aanvragen ingediend.

Analyse stakeholders TEK-regeling

Volgens een eerdere inschatting zouden ongeveer 57.000 bedrijven in aanmerking kunnen komen voor de TEK-regeling1. Het huidige aantal aanvragen van 4.500 lijkt hierbij achter te blijven. Daarom heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een stakeholderanalyse uitgevoerd om te onderzoeken waarom het aantal aanvragen achterblijft. Uit deze analyse blijkt dat de branches bekend zijn met de TEK-regeling. De energieprijzen zijn lang niet meer zo hoog als toen de TEK-regeling is ontwikkeld. Sommige ondernemers geven aan nog te willen wachten met het indienen van een aanvraag, om te voorkomen dat ze later een deel moeten terugbetalen. De energieprijzen kunnen in de loop van het jaar natuurlijk veranderen, waardoor het aantal aanvragen kan toenemen.

Warmte

In de Kamerbief van 9 februari jl. (Kamerstuk 32 637, nr. 531) heb ik aangeven beter zicht te willen krijgen op het aantal energie-intensieve mkb-ondernemingen dat aangesloten is op het warmtenet, om te kunnen beoordelen of, en zo ja op welke wijze dergelijke ondernemingen het beste kunnen worden geholpen voor wat betreft gestegen energieprijzen. Uit een eerste inventarisatie bij diverse brancheorganisaties blijkt dat het aantal beperkt is, namelijk naar schatting 100 tot 250 bedrijven. Voor deze groep is er geen centraal aansluitingenregister zoals wel het geval is voor afnemers van elektriciteit en gebruikers van gas. Hierdoor kunnen verbruiksgegevens van deze groep bedrijven niet objectief getoetst worden bij de netbeheerders. Het is daardoor onmogelijk om eenzelfde betrouwbare inschatting te maken als bij de TEK-regeling van het energieverbruik en een eventueel bijbehorende compensatie te berekenen. Naast bedrijven aangesloten op het warmtenet heb ik ook gekeken naar bedrijven die geothermie gebruiken voor de energieopwekking. Op deze manier ontstaat namelijk een goed beeld van het aantal bedrijven dat warmte gebruikt voor de energieopwekking. Naar schatting gaat het om 150 tot 200 energie-intensieve mkb-ondernemingen die geothermie gebruiken. Van deze ondernemers zijn echter überhaupt geen verbruiksgegevens bekend, aangezien zij zelf hun energie opwekken.

Omdat de verbruiksgegevens voor bedrijven die gebruik maken van warmte ofwel niet beschikbaar zijn ofwel niet objectief getoetst kunnen worden, heb ik besloten om geen aparte regeling te ontwikkelen voor deze groep ondernemers.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens


X Noot
1

Bedrijfslevenbeleid in beeld 2023 – Raming regeling Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb.

Naar boven