32 637 Bedrijfslevenbeleid

Nr. 496 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Ter griffie van de Tweede Kamer der Staten-Generaal ontvangen op 19 mei 2022.

De wens om over de voorgenomen voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling nadere inlichtingen te ontvangen kan door of namens de Kamer of door ten minste dertig leden van de Kamer te kennen worden gegeven uiterlijk op 18 juni 2022.

De voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling kan niet eerder worden gedaan dan op 18 juni 2022 dan wel binnen veertien dagen na het verstrekken van de in de vorige volzin bedoelde inlichtingen.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 mei 2022

Hierbij stuur ik u de conceptregeling, houdende wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies, in verband met de verlenging van titels 3.3. TKI MKB-versterking, 3.4. MKB innovatiestimulering topsectoren (gezamenlijk: subsidiemodule MIT) en 3.5. Innovatieprestatiecontracten (subsidiemodule IPC1). Voor de inhoud van de ontwerpregeling verwijs ik naar de toelichting bij de regeling2.

Ik leg deze ontwerpregeling aan u voor conform de voorhangprocedure in artikel 4.10, zevende lid, van de Comptabiliteitswet 2016. Dit artikel noemt een termijn van 30 dagen en biedt uw Kamer de gelegenheid zich uit te spreken over de ontwerpregeling voordat deze gepubliceerd zal worden.

TKI MKB-versterking en MKB innovatiestimulering topsectoren

De subsidiemodule MIT is bedoeld voor het innovatieve MKB dat innoveert binnen het Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid (MTIB). De subsidiemodule MIT loopt sinds 2013 en is in 2017 voor het laatst geëvalueerd. Het is daarom in het kader van de Strategische Evaluatie Agenda (SEA) van het Ministerie van Economische zaken en Klimaat verplicht de subsidiemodule MIT in 2022 weer te evalueren.

Innovatieprestatiecontracten

Op grond van de subsidiemodule IPC wordt steun verleend aan groepen MKB-ondernemingen in dezelfde regio, keten of branche om gezamenlijk een tweejarig innovatietraject uit te voeren voor de thuis- of exportmarkt onder de begeleiding van een penvoerder. De subsidiemodule is in 2007 geïnitieerd. In 2017 zijn de laatste projecten van start gegaan. Na 2017 is er geen budget meer voor de subsidiemodule IPC beschikbaar gesteld. De subsidiemodule IPC is in 2013 gedeeltelijk onderdeel en in 2014 uitsluitend onderdeel geweest van de subsidiemodule MIT.

Evaluaties MIT en IPC

Aangezien er de afgelopen jaren (vanaf 2018) geen budget beschikbaar was voor de subsidiemodule IPC en gezien de samenhang met de subsidiemodule MIT ben ik voornemens beide regelingen dit jaar gezamenlijk te evalueren, wat ook kostenefficiënt is. Tevens kan er dan gebruik worden gemaakt van de beschikbare overlappende data van de subsidiemodule MIT en kan de impact van beide regelingen tegen elkaar worden afgezet.

Om aan de evaluatieverplichtingen van de subsidiemodule IPC en de subsidiemodule MIT te kunnen voldoen zonder dat zij voor afronding daarvan vervallen, ben ik voornemens de vervaldatum van alle drie de betrokken subsidiemodules gelijk te trekken en te verlengen tot 1 januari 2024. Een eerdere vervaldatum is op dit moment, wegens de benodigde tijd voor een deugdelijke evaluatie, het doorlopen van het proces voor eventuele verlenging van de subsidiemodules op basis daarvan en vanwege het feit dat de subsidiemodule MIT regulier een openstelling zal hebben tussen april 2023 en november 2023, niet mogelijk. Op basis van de uitkomsten van de evaluatie zal ik een beslissing nemen over het al dan niet voortzetten van de subsidiemodule IPC en de subsidiemodule MIT na 2023.

In verband met de huidige vervaldatum van de subsidiemodule IPC op 1 juli 2022 wordt gestreefd naar spoedige publicatie van de ontwerpregeling.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens


X Noot
1

Zie bijlage.

X Noot
2

Zie bijlage.

Naar boven