32 637 Bedrijfslevenbeleid

25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 413 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 maart 2020

Het kabinet heeft in de Kamerbrief van 12 maart 2020 een aantal maatregelen aangekondigd voor burgers en bedrijven waaronder een verruiming van de BMKB voor mkb-bedrijven die getroffen zijn door de Corona-problematiek (Kamerstuk 25 295, nr. 124). In deze brief informeer ik de Tweede Kamer over de nadere uitwerking van de verruiming van de BMKB.

Het kabinet doet alles wat in de mogelijkheden ligt om ondernemers (waaronder ook zzp-ers) te ondersteunen. Steeds duidelijker wordt dat veel mkb-bedrijven fors worden getroffen doordat klanten wegvallen of schakels in toeleveringsketens, waardoor ze inkomsten of productie mislopen. Vanuit het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is in nauwe afstemming met banken en bedrijfsleven gewerkt aan een versnelde verruiming van de BMKB ter bestrijding van de negatieve economische gevolgen van het coronavirus. Daardoor kunnen financiers (met name banken) makkelijker en sneller krediet verruimen en hebben mkb-bedrijven zoals bijvoorbeeld horecaondernemers en reisbureaus de mogelijkheid om eerder en meer geld te lenen. Dit kan worden benut voor overbruggingskrediet of rekening courant-krediet. Zzp’ers kunnen ook gebruik maken van de BMKB als zij een onderneming bezitten zoals eenmanszaken, V.O.F.’s en B.V.’s. Het kabinet bekijkt op dit moment of er mogelijkheden zijn om meer inkomensondersteuning te bieden. Daar hoort ook een ruimhartiger uitvoering van de Besluit Bijstandsverlening zelfstandigen bij. Het kabinet verwacht hier over enkele dagen meer over te kunnen zeggen.

Onder de tijdelijke maatregel van de BMKB worden financieringen aan in de kern gezonde mkb-bedrijven toegelaten, om opgekomen of te verwachten liquiditeitsproblemen vanwege de coronaproblematiek te verzachten. In de normale situatie betreft het borgstellingskrediet 50% van het krediet dat de financier (vaak een bank) verstrekt. De borg van de overheid bedraagt 90% van dit borgstellingskrediet. Voor deze tijdelijke maatregel wordt de omvang van het borgstellingskrediet in de BMKB verhoogd van 50% naar 75%. Het kabinet heeft ruim voldoende middelen om ervoor te zorgen dat aan het verwachte beroep op deze maatregel in de BMKB kan worden voldaan.

Kredietverstrekkers kunnen aanmeldingen voor de verruimde BMKB bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) doen. Ondernemers melden zich bij hun kredietverstrekker. De zekerhedentoets (naar het onderpand dat een bedrijf kan geven) die normaliter wordt gedaan bij de BMKB zal hierop niet van toepassing zijn. Bovendien wordt de persoonlijke borgtocht aanzienlijk versoepeld en is er afhankelijk van de situatie een passend aflossingsregime mogelijk.

Vanwege de urgentie van de Corona-problematiek en na consultatie met de markt, wordt de tijdelijke maatregel al op maandag 16 maart 2020 effectief.

De aangepaste BMKB-regeling wordt voor 1 april 2020 gepubliceerd, zal dan een terugwerkende kracht hebben en gelden met ingang van 16 maart 2020. Tot het moment van publicatie in de Staatscourant kunnen financiers al via een voormelding bij RVO de kredieten met deze extra gunstige voorwaarden onder de tijdelijke faciliteit brengen. Bedrijven hebben dus al meteen profijt van deze gunstige voorwaarden. Deze tijdelijke verruiming van de BMKB geldt tot 1 april 2021.

Daarnaast zal de maatregel ten opzichte van de brief aan uw Kamer van donderdag jl. nog verder worden verruimd en ook toepasbaar zijn op overbruggingskredieten en rekening courant kredieten met een looptijd tot twee jaar, in plaats van tot één jaar. Door het maximum van de termijn het overbruggingskrediet of rekening courant krediet te verhogen van één jaar naar twee jaar, krijgt het mkb voldoende tijd om orde op zaken te stellen.

Met deze tijdelijke faciliteit onder de BMKB hoop ik dat dit het Nederlandse mkb helpt om te voldoen aan hun dagelijkse betaalverplichtingen, in deze voor ons allen uitzonderlijke periode. De regeling is ruimhartig en dat zou eraan moeten bijdragen dat de door Corona-problematiek getroffen bedrijven weer voldoende vet op de botten te krijgen als de crisis voorbij is. Ik houd de vinger aan de pols, monitor het verloop van het gebruik, bespreek dat met de bedrijven, de financiers en onder meer MKB-Nederland, VNO-NCW en de Nederlandse Vereniging van Banken, om de noodzakelijke aanpassingen te kunnen doen als de situatie daarom vraagt.

Uw Kamer wordt een dezer dagen breder geïnformeerd over de economische gevolgen van de coronaproblematiek en de maatregelen die in reactie hierop genomen worden.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

Naar boven