32 623 Actuele situatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten

Nr. 116 BRIEF VAN DE MINISTERS VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 oktober 2013

Hierbij ontvangt u onze reactie op de motie van het Lid Schouw c.s. (Kamerstuk 19 637, nr. 1718) betreffende een meer actieve rol van de regering in de Europese coördinatie van hulp aan Syrië.

Zoals de heer Schouw in zijn motie aangeeft is coördinatie van hulp op Europees niveau erg belangrijk. Coördinatie vindt ook op andere niveaus plaats; in eerste instantie binnen de VN en daarnaast binnen de Friends of Syria en via bilaterale diplomatieke inspanningen. Hieronder wordt op de verschillende coördinatiefora en de Nederlandse rol daarin kort ingegaan.

Europese Unie

Nederland hecht belang aan zo veel mogelijk samenwerking en coördinatie tussen de Europese Commissie en de lidstaten op het gebied van humanitaire hulp. De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bespreekt dit in haar reguliere contacten met Europees Commissaris Georgieva voor Internationale Samenwerking en Humanitaire Hulp.

De Commissie beheert het EDRIS-registratiesysteem waarmee het overzicht houdt over alle eigen uitgaven aan humanitaire hulp alsook die van de lidstaten. Daarnaast participeert Nederland actief in de tweewekelijkse bijeenkomst van de EU Working Group on Humanitarian Aid and Food Aid (COHAFA) en onderstreept Nederland het belang van Europese coördinatie en delen van informatie in diverse (bilaterale) contacten en Europese fora.

Ook wordt in Europees verband – zo ook tijdens de JBZ-Raad van 8 oktober jl.- gekeken naar de effecten van de situatie in Syrië op de asielinstroom in de verschillende lidstaten, bijvoorbeeld op de opvangcapaciteit in de diverse lidstaten. Nederland vindt het belangrijk dat lidstaten hun verplichtingen die voortvloeien uit het asiel acquis nakomen en kaart dit in Europees verband aan.

Verenigde Naties

Nederland ondersteunt de rol van de UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) als wereldwijde coördinator van humanitaire hulp. In de Algemene Vergadering van de VN (AVVN) is hiertoe besloten. Wereldwijde coördinatie is noodzakelijk om duplicatie en gaten in de hulp te voorkomen en om de hulp effectief te doen zijn, zoals vermeld in het door uw Kamer op 28 maart 2012 behandelde Beleidskader voor humanitaire hulp «Hulp aan mensen in nood». Dit wordt door Nederland en like-minded donoren in internationale fora benadrukt. Tijdens de Ministeriele Week van de AVVN in september jl. is hierover door de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gesproken met Onder-Secretaris-Generaal voor Humanitaire Aangelegenheden Valerie Amos en met diverse collega-ministers.

Friends of Syria

Samenwerking op het gebied van early recovery vindt plaats binnen de Friends of Syria werkgroep voor economische wederopbouw. Uitgangspunt hierbij is dat de link wordt behouden met de VN als multilaterale coördinator post-conflict planning. Nederland is voorstander van deze activiteiten en blijft de noodzaak tot coördinatie met de VN benadrukken. Het is de bedoeling dat de Friends of Syria overdraagt aan de VN zodra dit mogelijk is. Ook vindt er coördinatie tussen de EU en de Friends of Syria plaats, o.a. via de EU-vertegenwoordiging in Gaziantep, Zuid-Turkije, die in nauw contact staat met de lokale autoriteiten en actoren.

Bilaterale contacten

Tot slot kaart Nederland de noodzaak tot coördinatie van hulp aan in voorkomende bilaterale contacten. Zo besprak de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking dit en marge van de Najaarsvergadering van de Wereldbank op 11 en 12 oktober in Washington met haar collega’s tijdens een informele bijeenkomst van OS-ministers. De Minister van Buitenlandse Zaken heeft hierover gesproken tijdens zijn bezoek aan Zweden van maandag 14 oktober jl. De Nederlandse Speciaal Gezant voor Syrië heeft regelmatig contact met vertegenwoordigers van andere landen, waarin ook hij dit onderwerp actief bespreekt.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.M.J. Ploumen

De Minister van Buitenlandse Zaken, F.C.G.M. Timmermans

Naar boven