32 620 Beleidsdoelstellingen op het gebied van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nr. 204 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 juli 2018

Betrouwbare, relevante en actuele kerncijfers zijn een belangrijk middel om met elkaar een goed inhoudelijk debat te voeren over de volksgezondheid en zorg. In 2016 is daarom de Staat van Volksgezondheid en Zorg (www.StaatVenZ.nl) gelanceerd (Kamerstuk 32 620, nr. 170). De StaatVenZ bestaat uit voor het beleid relevante, betrouwbare, en actuele kerncijfers zoals overeengekomen door een consortium van kennisinstellingen. Mijn ambtsvoorganger heeft uw Kamer in het wetgevingsoverleg van 29 juni 2017 (Kamerstuk 34 725 XVI, nr. 21) toegezegd dat in juni 2018 een op de cijfers uit de StaatVenZ gebaseerd rapport verschijnt, dat de toestand van de Nederlandse volksgezondheid en zorg weergeeft.

Bij deze bied ik uw Kamer dit rapport aan1, mede namens de Staatssecretaris van VWS en de Minister voor MZS. Ik heb ervoor gekozen om deze toezegging in te vullen door ons gezondheidszorgsysteem met name internationaal te vergelijken. Want internationale vergelijking biedt snel een goed overzicht waarin Nederland het goed doet en waar verbeterpunten liggen. In het rapport hebben het RIVM en het Ministerie van VWS ervoor gekozen om Nederland te vergelijken met 11 nabijgelegen Europese landen met een vergelijkbare economie en cultuur. Daarbij zijn naast cijfers van de StaatVenZ ook cijfers gebruikt van internationale organisaties die een structuur kennen waarbij de wetenschappelijke kwaliteit van de resultaten is geborgd.

Uit de rapportage komt een beeld naar voren dat in grote lijnen overeenkomt met eerdere internationaal vergelijkende onderzoeken, zoals het landenprofiel dat op 23 november jongstleden is gepubliceerd voor alle EU-lidstaten2, en de studies van het Commonwealth Fund (Kamerstuk 31 765, nr. 294 en Kamerstuk 31 765, nr. 277). Het laat zien dat Nederland goed scoort op het vlak van onder meer kwaliteit en toegankelijkheid van zorg. Tegelijkertijd is er nog veel ruimte voor verbetering bij enkele verschijningsvormen van preventie – wat bijvoorbeeld bij roken terug te zien is in de volksgezondheidsstatistieken- en wordt aangestipt dat het een uitdaging wordt om iedereen in de toekomst goede en betaalbare zorg te bieden.

De Minister voor MZS, de Staatssecretaris van VWS en ikzelf herkennen deze bevindingen. De diverse programma’s en akkoorden die de afgelopen maanden zijn gelanceerd of nog gaan komen vormen een ambitieuze agenda om verbeterpunten aan te pakken en sterke aspecten te consolideren. Zodat het Nederlandse gezondheidszorgsysteem zowel binnen als buiten Nederland bekend staat om kwalitatief goede, toegankelijke en betaalbare zorg met goede gezondheidsuitkomsten.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Naar boven