32 545 Wet- en regelgeving financiële markten

Nr. 130 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 januari 2020

In deze brief informeer ik uw Kamer over de ontwikkelingen met betrekking tot de algemeenverkrijgbaarstelling van de jaarlijkse financiële verslaggeving door uitgevende instellingen waarvan effecten zijn toegelaten tot een gereglementeerde markt en waarvan Nederland lidstaat van herkomst is (hierna: uitgevende instellingen). Hierbij kondig ik aan dat Nederland, evenals enkele ons omringende landen, gebruik maakt van de recente lidstaatoptie om uitgevende instellingen een jaar extra de tijd te geven om de jaarlijkse financiële verslaggeving algemeen verkrijgbaar te stellen in overeenstemming met een Europees uniform elektronisch verslaggevingsformaat (ESEF).

Voor boekjaren vanaf 1 januari 2020 dienen uitgevende instellingen hun jaarlijkse financiële verslaggeving algemeen verkrijgbaar te stellen in ESEF1. Dit houdt in dat de jaarlijkse financiële verslaggeving moet worden opgesteld in XHTML (Extensible Hypertext Markup Language) en posten in de primaire overzichten in de geconsolideerde IFRS-jaarrekening een markering (tag) moeten hebben, aangemaakt in inline XBRL (iXBRL). Dit maakt het mogelijk om een grote hoeveelheid informatie machinaal te verwerken en te interpreteren. Hiermee wordt beoogd de toegankelijkheid, het analyseren en het vergelijken van financiële jaarverslagen en daarmee de transparantie te bevorderen. De ESEF-verplichting geldt vooralsnog alleen voor de primaire geconsolideerde overzichten, zoals de balans, winst- en verliesrekening en het kasstroomoverzicht die op basis van (EU)-IFRS zijn opgesteld. Voor boekjaren vanaf 1 januari 2022 volgt de verplichting om de toelichting op de geconsolideerde overzichten te markeren (via zogenoemde blocktags).

Als onderdeel van de Europese COVID-19-maatregelen is in december 2020 de mogelijkheid voor lidstaten geïntroduceerd om uitgevende instellingen een jaar uitstel toe te kennen voor de algemeenverkrijgbaarstelling van de jaarlijkse financiële verslaggeving in ESEF. Vertegenwoordigers van uitgevende instellingen en accountants hebben verzocht om van deze uitstelmogelijkheid gebruik te maken. Ze hebben hiertoe onder meer aangevoerd dat het opstellen van de financiële verslaggeving in ESEF additionele personele en financiële capaciteit vergt, terwijl de COVID-19-pandemie (en de Brexit) al extra aandacht vraagt in het opstellen van de jaarverslaggeving door uitgevende instellingen en de controle daarvan door accountants.

Hierop heb ik uitvraag gedaan naar de praktijk in enkele ons omringende landen. Het overgrote deel van deze bevraagde landen heeft geantwoord voornemens te zijn om tot uitstel van de verplichting voor de ESEF-rapportage over te gaan. Mede gelet hierop en de additionele aandacht die de COVID-19-pandemie in de verslaggeving vraagt, zal ik de Europese Commissie laten weten dat Nederland gebruik zal maken van de mogelijkheid om uitgevende instellingen een jaar uitstel te verlenen van de verplichting om de financiële verslagen in ESEF algemeen verkrijgbaar te stellen. Dit betekent dat uitgevende instellingen pas vanaf boekjaar 2021 verplicht zijn om hun geconsolideerde primaire overzichten in ESEF algemeen verkrijgbaar te stellen. Dit laat onverlet dat het uitgevende instellingen vrijstaat om vrijwillig reeds vanaf boekjaar 2020 in ESEF te rapporteren. Indien uitgevende instellingen hiertoe vrijwillig overgaan, zal de AFM hierop toezien, waarbij ze in haar toezicht rekening zal houden met de bijzondere omstandigheden. Voor de volledigheid merk ik hierbij op dat uitstel van de algemeenverkrijgbaarstelling en controle van de jaarlijkse financiële verslaggeving in ESEF betrekking heeft op het elektronisch verslaggevingsformaat en op geen enkele wijze afbreuk doet aan de betrouwbaarheid van de cijfers als zodanig. Ook merk ik hierbij op dit uitstel van een jaar alleen betrekking heeft op de algemeenverkrijgbaarstelling van de primaire geconsolideerde overzichten in ESEF over boekjaar 2020 en niet ziet op de ESEF-verplichtingen vanaf boekjaar 2021, waaronder de verplichting voor uitgevende instellingen om vanaf boekjaar 2022 de toelichting op de geconsolideerde overzichten in ESEF te markeren.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra


X Noot
1

Op grond van artikel 4, zevende lid, van Richtlijn 2004/109/EG van het Europees Parlement en de Raad van 15 december 2004 betreffende de transparantievereisten die gelden voor informatie over uitgevende instellingen waarvan effecten tot de handel op een gereglementeerde markt zijn toegelaten en tot wijziging van Richtlijn 2001/34/EG alsmede de Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/815 van de Commissie van 17 december 2018 tot aanvulling van Richtlijn 2004/109/EG van het Europees Parlement en de Raad met technische reguleringsnormen voor de specificatie van een uniform elektronisch verslagleggingsformaat.

Naar boven