32 500 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2011

Nr. 192 BRIEF VAN HET PRESIDIUM

Aan de leden

Den Haag, 29 juni 2011

Het Presidium legt hierbij conform artikel 30 tweede lid van het Reglement van Orde aan u voor het verzoek van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bij brief van 22 juni 2011 om advies te vragen aan de Onderwijsraad over Macrodoelmatigheid van nieuwe opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs en over Werk maken van een leven lang leren / omgang met tweede kans onderwijs.

In de bijlage is een uitgewerkte vraagstelling opgenomen.

Het Presidium stelt u voor om in te stemmen met deze adviesaanvraag.

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal,

G. A. Verbeet

De griffier van de Tweede Kamer der Staten-Generaal,

J. E. Biesheuvel-Vermeijden.

Aan het Presidium

Den Haag, 22 juni 2011

Namens de leden van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verzoek ik u aan de Kamer voor te stellen1 om aan de Onderwijsraad advies te vragen over Macrodoelmatigheid van nieuwe opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs en Werk maken van een leven lang leren / omgang met tweede kans onderwijs. In de bijlage treft u een uitgewerkte vraagstelling aan.

Ik verzoek u te bevorderen dat de Kamer hierover zo spoedig mogelijk een beslissing neemt.

De griffier van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

De Kler

BIJLAGE

Op basis van de Kaderwet Adviescolleges vormt de Onderwijsraad een adviescollege voor zowel de regering als de Kamer.

De Onderwijsraad heeft de Kamer, voorafgaand aan de vaststelling van zijn Werkprogramma 2012, in de gelegenheid gesteld een adviesaanvrage te formuleren.

De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt aan de Kamer voor om de Onderwijsraad over de volgende twee onderwerpen advies te vragen, onder vermelding van de hieronder genoemde aandachtspunten.

Macrodoelmatigheid van nieuwe opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs

Er is sprake van wildgroei van allerlei nieuwe opleidingen. In het mbo wordt een versnippering van het opleidingsaanbod geconstateerd. Daarnaast in toenemende mate ook sprake van opleidingen die vooral gericht lijken te zijn op het aantrekken van leerlingen. De vraag is of deze opleidingen voldoende arbeidsmarktrelevant zijn. Is een nadere beschouwing van de wijze waarop men arbeidsrelevantie aantoont nuttig? Ook in het hoger onderwijs bestaan veel nieuwe opleidingen. Is hier sprake van falen van de markt? Voldoet het mechanisme van de macrodoelmatigheidstoets niet? Is een aanpak denkbaar waarbij enerzijds tegemoet wordt gekomen aan de vraag van individuele studenten en anderzijds aan de vraag van de arbeidsmarkt en de financiële haalbaarheid van de bekostiging?

Werk maken van een leven lang leren / omgang met tweede kans onderwijs

Naar verwachting komen in de toekomst minder publieke middelen voor het onderwijs beschikbaar, mede als gevolg van de groeiende kosten voor de overheid in de zorg. Ook zal mogelijk krapte op de arbeidsmarkt ontstaan: krijgen we meer leraren en minder verplegers of andersom? Globalisering en vervagende grenzen maken de onderwijsinfrastructuur voor leerlingen/studenten in meerder landen toegankelijk.

Anderzijds leiden veranderingen in de samenleving tot veranderende eisen waaraan mensen moeten voldoen om actief te kunnen participeren in die samenleving. Langere levensduur leidt tot doorwerken tot op hogere leeftijd dan nu het geval is. Hieruit volgt de noodzaak tot voortgaande scholing gedurende de hele levensloop. Hoe kunnen we de bestaande verhouding en inrichting van initieel onderwijs en leven lang leren zodanig herijken, dat een betaalbare en duurzame variëteit aan opleidingsroutes ontstaat aansluitend bij individuele- en maatschappelijke behoeften? Welke rol zouden werkgevers hierbij kunnen spelen en wat betekent dit voor het niet-bekostigd onderwijs?


X Noot
1

Conform besluit in de OCW-procedurevergadering van 22 juni 2011.

Naar boven