32 500 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2011

Nr. 144 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 maart 2011

Hierbij bied ik u aan het Werkprogramma 2011–2012 van het Rathenau Instituut1, gericht op vraagstukken van technology assessment en science system assessment, de twee kernactiviteiten van het instituut, dat in 2011 zijn 25-jarig jubileum viert. Het werkprogramma, dat deels voortbouwt op het vorige programma over de jaren 2009–2010, signaleert een drietal ontwikkelingen die van belang zijn voor de taken van het Rathenau Instituut:

  • Verschuivende internationale en nationale verhoudingen: globalisering op een groot aantal terreinen;

  • Legitimiteitsproblemen ten aanzien van het gezag van verschillende groepen in de samenleving alsook ten aanzien van de wetenschap en

  • Vastlopende (technologische) systemen.

Deze trends sturen het werk van het Rathenau Instituut en zijn mede de basis voor de negen thema’s, die het werkprogramma bevat:

  • 1. Autonomie in de zorg

  • 2. Digitale modificatie van ons wereldbeeld

  • 3. Excellente wetenschap

  • 4. De waarde van wetenschap

  • 5. Convergerende sleuteltechnologieën

  • 6. Dromen van een synthetisch Eden

  • 7. Het brein als wetenschappelijk en sociaal paradigma

  • 8. Inrichting Nederlandse kennisinfrastructuur

  • 9. Urbane samenleving.

Het Rathenau Instituut heeft in dit werkprogramma, waar mogelijk, binnen een aantal thema’s gekozen voor een integratie van activiteiten op het gebied van technology assessment en science system assessment. Dat betreft vooral wetenschapsinhoudelijke ontwikkelingen (zoals neurowetenschappen, sleuteltechnologieën en biosecurity). Ik ondersteun deze integratie van harte.

De lopende projecten van het Rathenau Instituut zijn beschreven volgens de negen thema’s.

Ik wil de thema’s die het Rathenau Instituut heeft gekozen graag onder uw aandacht brengen. Het zijn belangrijke onderwerpen, waarbij de te organiseren activiteiten van belang zijn voor het beleidsdebat en de publieke meningsvorming. De ervaringen van de afgelopen jaren hebben het nut van de bijdragen van het Rathenau Instituut aan het debat en de meningsvorming ruimschoots bewezen. Een in 2012 uit te voeren evaluatie zal dit overigens in het licht van missie van het instituut gaan onderzoeken.

Het werk van het Rathenau Instituut leidt tot veel inzichten en informatie over verschillende aspecten van het wetenschapssysteem. Het is van belang dat het Rathenau Instituut ook aandacht schenkt aan de ontwikkeling van een permanente kennisbasis, zodat het wetenschaps- en innovatiebeleid op een efficiënte en effectieve manier gebruik kan blijven maken van deze kennis.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

H. Zijlstra


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Naar boven