32 440 Nieuwe regels omtrent aanbestedingen (Aanbestedingswet 20..)

Nr. 15 AMENDEMENT VAN HET LID SCHOUTEN

Ontvangen 13 september 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Aan de artikelen 1.7, 1.11 en 1.15 worden telkens drie leden toegevoegd, luidende:

  • 3. Bij algemene maatregel van bestuur worden nadere voorschriften gesteld met betrekking tot de wijze waarop de aanbestedende dienst uitvoering geeft aan het tweede lid. Deze voorschriften hebben betrekking op de naleving van een bij die algemene maatregel van bestuur aan te wijzen richtsnoer door bij die algemene maatregel van bestuur aan te wijzen aanbestedende diensten.

  • 4. De aanbestedende dienst past de voorschriften toe of motiveert een afwijking daarvan in de aanbestedingsstukken.

  • 5. De voordracht voor een krachtens het derde lid vast te stellen algemene maatregel van bestuur wordt niet eerder gedaan dan vier weken nadat het ontwerp aan beide Kamers der Staten-Generaal is overlegd. De voordracht wordt gedaan door Onze Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in overeenstemming met Onze Minister of Ministers wie het mede aangaat.

II

Artikel 4.27 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid vervalt de zinsnede: en de toepassing van de artikelen 1.7, 1.11 en 1.15 voor overheidsopdrachten.

2. In het tweede lid vervalt de zinsnede: of dat de toepassing van de artikelen 1.7, 1.11 en 1.15 leidt tot proportionele eisen, voorwaarden en criteria,.

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe om de Gids Proportionaliteit als wettelijk richtsnoer aan te wijzen. Aanbestedende diensten kunnen slechts gemotiveerd afwijken van dit richtsnoer. Hiermee streeft de indiener naar meer uniformiteit, transparantie, ruimte voor innovatie en naar proportionele eisen, voorwaarden en criteria bij aanbestedingen. Op dit moment wordt toegang van met name MKB-bedrijven tot aanbestedingen nog vaak beperkt, bijvoorbeeld door vergaande geschiktheidseisen of uitsluitingsgronden. Daarmee wordt onnodig concurrentie bij aanbestedingen beperkt. Het onnodig uitsluiten van bedrijven die wel degelijk in staat zijn om in aanmerking te komen voor opdrachten wordt door structurele en juiste toepassing van de Gids Proportionaliteit teruggedrongen. Onder de huidige wet bestaan bovendien grote verschillen tussen aanbesteders in gestelde eisen en criteria. Dit leidt tot onnodige bureaucratie en administratieve lasten voor bedrijven. Meer uniformiteit in aanbestedingsprocedures is daarom gewenst.

Door de Gids Proportionaliteit als richtsnoer aan te wijzen, kan de aanbestedende dienst gemotiveerd afwijken van de standaardprocedure, om ruimte te behouden voor specifieke gevallen.

Schouten

Naar boven