32 429 G-20

Nr. 7 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 juli 2017

Op 7 en 8 juli jl. vond in Hamburg de jaarlijkse G20 top plaats waaraan Nederland, op uitnodiging van het Duitse G20-Voorzitterschap, heeft deelgenomen. De Nederlandse inzet met betrekking tot de G20 agenda en de G20 top ging uw Kamer eerder toe (Kamerstuk 32 429, nrs. 4 en 6). In deze brief wordt uw Kamer geïnformeerd over de uitkomsten van de G20 top.

Duitsland heeft het realiseren van veerkrachtige, verantwoordelijke en duurzame economische groei tot hoofdthema van haar voorzitterschap benoemd. Dit was dan ook de rode draad tijdens de bijeenkomst van de leiders op 7 en 8 juli, waar in verschillende inhoudelijke sessies van gedachten is gewisseld over thema’s als de mondiale economie en handel, klimaat en energie, samenwerking met Afrika, gezondheid en werkgelegenheid. Op verzoek van het Voorzitterschap heeft de Minister-President namens Nederland tijdens één van de leiderssessies een inleiding gehouden over het thema gezondheid, in het bijzonder het belang van het tegengaan van antimicrobiële resistentie.

In de aanloop naar en tijdens de top is gebleken dat de vertegenwoordigers van de belangrijkste economieën ter wereld, net als Nederland, het streven naar veerkrachtige, verantwoordelijke en duurzame economische groei delen. De G20 vervult als overlegforum een nuttige rol in het bespreken van de verschillende handelingsperspectieven die de grote mondiale spelers hierbij hebben.

Dit gold bij deze G20 top met name ten aanzien van thema’s als handel, migratie en klimaat en energie. Voor Nederland is de handhaving van een wereldwijd en op duidelijke regels gebaseerd handelssysteem, waarin de WTO een centrale rol speelt en protectionisme wordt tegengegaan, van groot belang. Daarnaast is het voor Nederland belangrijk dat G20-leden hun verantwoordelijkheid nemen met betrekking tot het aanpakken van de oorzaken van gedwongen migratie en het reguleren van migratiestromen. Datzelfde geldt voor een blijvend commitment van de G20 leden ten aanzien van het Klimaatakkoord van Parijs en de gezamenlijke doelen om onze energiehuishouding blijvend te verduurzamen.

Nederland heeft als open economie, EU-lidstaat en ondertekenaar van het Klimaatakkoord van Parijs groot belang bij constructieve discussies en overeenstemming op hoofdlijnen over de te volgen beleidsrichting op deze thema’s onder de G20-leden. In dat licht is het kabinet verheugd dat de top heeft geresulteerd in overeenstemming over een gezamenlijke verklaring die de volledige breedte van de G20 agenda bestrijkt. Deze (Engelstalige) verklaring, de G20 Leaders» Declaration, is bij deze brief gevoegd1.

Hierin geven de G20 leden onder andere aan de voordelen van globalisering beter te willen spreiden, herhalen zij hun commitment aan structurele economische hervormingen en het tegengaan van protectionisme (met erkenning van de mogelijkheid van legitieme handelsdefensieve instrumenten) en bevestigen ze een aanpak van overcapaciteit in de wereldwijde staalproductie. Ook worden stappen aangekondigd richting versterking van mondiale waardeketens, het scheppen van de juiste voorwaarden voor verdere ontwikkeling van de digitale economie en tegelijkertijd het vertalen van deze ontwikkelingen naar arbeidsmarktbeleid. Ten aanzien van het onderwerp energie en klimaat is in de slotverklaring de positie van de Verenigde Staten, die hebben aangekondigd zich terug te trekken uit het Klimaatakkoord van Parijs, duidelijk gemarkeerd. Het kabinet betreurt deze terugtrekking, maar stelt met tevredenheid vast dat de overige G20-leden hun verplichtingen onder het genoemde akkoord onverkort van toepassing achten. Het kabinet steunt de aandacht voor versterking van de positie van vrouwen in de digitale economie en heeft in de aanloop naar de top een bijdrage aan het Women Entrepreneurs Financing Initiative toegezegd. Positief zijn onder meer ook de lancering van het Partnerschap met Afrika (met bijzondere aandacht voor infrastructurele investeringen, betere investeringskaders en onderwijs) en het streven naar het terugdringen van antibiotica in de veterinaire sector. Tevens verwelkomt het kabinet dat de OESO-richtlijnen over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) expliciet benoemd worden in de verklaring.

De tekst van het Communiqué is de uitkomst van een op consensus gericht proces en is dientengevolge een weerslag van verschillende perspectieven en ambitieniveaus. Dat het kabinet op onderdelen als handel en klimaat en energie een ambitieuzere tekst had kunnen steunen, doet niet af aan de meerwaarde van betrokkenheid van Nederland bij de G20 discussies. Het kabinet zet zich er dan ook voor in om ook de komende jaren waar opportuun bij de G20 betrokken te blijven.

Mede namens de Minister-President,

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven