32 368 Tweede aanpassing van wetten in verband met de nieuwe staatsrechtelijke positie van Bonaire, Sint Eustatius en Saba als openbaar lichaam binnen Nederland – A (Tweede Aanpassingswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba – A)

Nr. 8 TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 14 september 2010

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel I, onderdelen A en B vervallen.

B

Artikel I, onderdeel D komt te luiden:

D

Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek BES wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan Titel 5 wordt een afdeling toegevoegd, luidende:

AFDELING 7

BUITEN DE OPENBARE LICHAMEN VOLTROKKEN HUWELIJKEN EN GEREGISTREERDE PARTNERSCHAPPEN

Artikel 80a

Een huwelijk, voltrokken op grond van het in het Europese deel van Nederland geldende Burgerlijk Wetboek, heeft in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba de rechtsgevolgen die het Europees Nederlandse burgerlijk recht aan het betreffende huwelijk verbindt, ongeacht de wettelijke regelingen en voorschriften die van toepassing zijn in deze lichamen. De artikelen 5 tot en met 7 van de Wet conflictenrecht huwelijk zijn van toepassing in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Artikel 80b

Een geregistreerd partnerschap, voltrokken op grond van het in het Europese deel van Nederland geldende Burgerlijk Wetboek, heeft in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba de rechtsgevolgen die het Europees Nederlandse burgerlijk recht aan het geregistreerd partnerschap verbindt, ongeacht de wettelijke regelingen en voorschriften die van toepassing zijn in deze lichamen. In de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba is de Wet conflictenrecht geregistreerd partnerschap van toepassing op een buiten het Koninkrijk aangegaan geregistreerd partnerschap.

2. Na het opschrift van Titel 12 wordt ingevoegd:

AFDELING 1 ADOPTIE IN DE OPENBARE LICHAMEN BONAIRE, SINT EUSTATIUS EN SABA

3. Na artikel 232 wordt een afdeling ingevoegd, luidende:

AFDELING 2 IN HET EUROPESE DEEL VAN NEDERLAND UITGESPROKEN ADOPTIES

Artikel 232a

Een in het Europese deel van Nederland uitgesproken adoptie heeft in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba de rechtsgevolgen die het Europees Nederlandse burgerlijk recht aan de adoptie verbindt, ongeacht de wettelijke regelingen en voorschriften die van toepassing zijn in deze lichamen.

4. Artikel 238 komt te luiden:

Artikel 238

1. Er is een voogdijraad.

2. De taak en bevoegdheden van de voogdijraad worden bij wet bepaald.

3. De samenstelling, werkwijze, taken en de bevoegdheden van de voogdijraad worden bij algemene maatregel van bestuur bepaald.

5. Artikel 239 vervalt.

6. Artikel 240 komt te luiden:

Artikel 240

1. De voogdijraad zorgt voor, en treedt zonodig op ten behoeve van, de minderjarigen die hun krachtens enig wettelijk voorschrift door de rechter of het Openbaar Ministerie voorlopig zijn toevertrouwd.

2. De voogdijraad zorgt, dat de gelden die hem ten behoeve van het onderhoud van minderjarigen worden uitgekeerd, aan de daarop rechthebbende worden uitbetaald, en ziet toe dat zij overeenkomstig hun bestemming worden besteed.

7. In artikel 241, eerste en tweede lid, vervallen de woorden «in eerste aanleg».

8. Artikel 243 komt te luiden:

Artikel 243

  • 1. De bestuurscolleges en ambtenaren van de burgerlijke stand verschaffen de voogdijraad alle inlichtingen, en verstrekken hun kosteloos alle afschriften en uittreksels uit hun registers, die deze ter uitvoering van hun taak van hen vraagt; de te verstrekken afschriften en uittreksels zijn vrij van zegel.

  • 2. Alle verzoeken die de voogdijraad ter uitvoering van zijn taak tot de rechter richten, worden kosteloos behandeld; de grossen, afschriften en uittreksels, die hij daartoe aanvraagt, zijn vrij van zegel en worden door de griffiers vrij van alle kosten uitgereikt.

  • 3. Alle stukken en exploiten, die van de voogdijraad uitgaan, zijn vrij van zegel en worden, voor zover hun registratie vereist is, gratis geregistreerd.

Toelichting

Bij de opstelling van het voorstel voor de Tweede Aanpassingswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba – A (ABES 2A) is er rekening mee gehouden dat dit wetsvoorstel tijdig door het parlement behandeld zou kunnen worden om op de transitiedatum inwerking te kunnen treden.

Ervan uitgaande dat de transitie op 10 oktober 2010 zal plaatsvinden, is het tijdspad inmiddels zo krap, dat het niet reëel is te verwachten dat de parlementaire behandeling van dit wetsvoorstel voor dat tijdstip kan worden afgerond.

De in het wetsvoorstel voorgestelde wijzigingen van de Wet identiteitskaarten BES en de wijzigingen van de Wet vestiging bedrijven BES dienen echter gelijktijdig met artikel 2.20 onderscheidenlijk 5.11 van de (eerste) Aanpassingswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba, dat wil zeggen op de transitiedatum, inwerking te treden

Daarom zullen de in artikel I, onderdelen A en B, van het wetsvoorstel vervatte onderwerpen bij wijze van noodscenario geregeld worden bij ministeriële regeling, die zo spoedig mogelijk daarna bij formele wet moet worden goedgekeurd. Artikel 20 van de Invoeringswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba biedt hiervoor een grondslag.

Met het oog op de totstandkoming van een ministeriële regeling op grond van artikel 20 van de Invoeringswet BES kunnen de genoemde onderdelen van het wetsvoorstel thans vervallen.

Daarnaast beoogt deze nota van wijziging de vormgeving van het wetsvoorstel aan te passen. Dat betreft een puur technische aangelegenheid, die noodzakelijk is vanwege de eerdere inwerkingtreding van de (eerste) Aanpassingswet BES.

Het voorstel ABES 2A, zoals het is ingediend, is vormgegeven als een wijziging van de (eerste) Aanpassingswet BES. Beoogd is, dat artikel 8.20 van die Aanpassingswet BES (betreffende de wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek BES) op de transitiedatum inwerking treedt. Omdat (artikel 8.20 van) de Aanpassingswet BES het karakter heeft van een wijzigingswet en daarom na de inwerkingtreding meteen zal zijn uitgewerkt, is het technisch niet mogelijk de (nadere) wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek BES in artikel I, onderdeel D, als wijziging van de Aanpassingswet BES te handhaven. Daarom wordt artikel I, onderdeel D, als zelfstandige wijziging van het Burgerlijk Wetboek BES geherformuleerd.

Onderdeel B

Onder 1–3

Tijdens de parlementaire behandeling is gebleken dat de voorgestelde wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek BES weliswaar voorziet in een regeling voor in het Europese deel van Nederland gesloten huwelijken tussen personen van gelijk geslacht, maar niet in een erkenning van dergelijke buiten Nederland gesloten huwelijken. Dit verschil kan niet met een beroep op de in het internationaal privaatrecht bekende openbare orde op de openbare lichamen worden gerechtvaardigd, nu deze zich evenmin verzet tegen de erkenning van in Nederland gesloten huwelijken tussen personen van gelijk geslacht. Bovendien kan op voorhand niet worden uitgesloten dat een dergelijk onderscheid op gespannen voet staat met op het Koninkrijk rustende internationale verplichtingen, zoals vriendschapsverdragen of, waar het bijvoorbeeld gaat om in Spanje, Portugal of België gesloten «homohuwelijken», EU-verplichtingen. Daarom wordt bij nota van wijziging bepaald dat ook dergelijke huwelijken op de BES-eilanden erkend moeten worden, door de artikelen 5 tot en met 7 van de Wet conflictenrecht huwelijk van toepassing te verklaren op de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Omdat de hier gesignaleerde problematiek zich ook kan voordoen bij buiten het Koninkrijk aangegane geregistreerde partnerschappen, is gekozen voor een vergelijkbare oplossing door de Wet conflictenrecht geregistreerd partnerschap in de BES van toepassing te verklaren.

Onder 4–8

Uit het oogpunt van kwaliteitsgarantie, efficiencyoverwegingen en beleidscoherentie is het aangewezen om de nu op Bonaire, Sint Eustatius en Saba bestaande voogdijraden na de staatkundige hervorming te vervangen door één Voogdijraad voor alle drie openbare lichamen. Daartoe worden de hierop betrekking hebbende artikelen in Afdeling 3 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek BES, waar nodig, in technische zin aangepast.

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A. Th. B. Bijleveld-Schouten

Naar boven