32 368 Tweede aanpassing van wetten in verband met de nieuwe staatsrechtelijke positie van Bonaire, Sint Eustatius en Saba als openbaar lichaam binnen Nederland – A (Tweede Aanpassingswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba – A)

Nr. 11 HERDRUK 1 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID ORTEGA-MARTIJN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 10

Ontvangen 22 november 2010

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel I worden twee artikelen ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IA

De Wet vestiging bedrijven BES wordt ingetrokken.

ARTIKEL IB

In artikel 1, tweede lid, onderdeel b, van de Arbeidswet 2000 BES, vervalt: , die geen vergunning nodig hebben op grond van de Wet vestiging bedrijven BES.

Toelichting

Binnen het land Nederland behoren burgers onder gelijke rechten de mogelijkheid te hebben een onderneming te starten. De beperkende voorwaarden zijn in het Europese deel van Nederland enige jaren geleden afgeschaft. Een vergunningstelsel voor het starten en drijven van ondernemingen op de BES-eilanden draagt dan ook niet bij aan het vestigingsklimaat voor ondernemers.

Het aanvragen van een vergunning is daarbij een drempel voor de terugkeer van in het Europese deel van Nederland wonende ondernemers en studenten, die van plan zijn op de BES-eilanden een onderneming te drijven. Daarom wordt het vergunningsstelsel en daarmee de Wet vestiging bedrijven BES als geheel ingetrokken. In samenhang daarmee worden de verwijzingen naar de ingetrokken wet aangepast.

Gezien de Wet vestiging bedrijven BES via de Invoeringswet BES en de Aanpassingswet BES (artikel 5.11) al in werking is getreden per 10-10-10, en de aanvankelijk in artikel I, onderdeel B, van dit wetsvoorstel beoogde wijziging van die wet vanuit de bijzondere regeling van artikel 20 van de Invoeringswet BES via een ministeriële regeling (Stb. 2010, 442) inmiddels ook al kracht van wet heeft verkregen (zie hierover Kamerstukken II 2009/10, nr. 8), vindt de door dit amendement beoogde intrekking van de reeds in werking getreden Wet vestiging bedrijven BES plaats in een afzonderlijk artikel IA van het wetsvoorstel. Via artikel IB vindt een daarmee samenhangende noodzakelijke aanpassing van een verwijzing plaats.

Ortega-Martijn

BIJLAGE

Advies Actal d.d. 22 november 2010

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Geachte mevrouw Verbeet,

Op 19 november hebben wij het amendement van het lid Ortega-Martijn over de intrekking van de wet vestiging bedrijven BES voor advies ontvangen.

Het amendement behelst het intrekken van de Wet vestiging bedrijven BES. Deze wet bepaalt dat het verboden is een zaak te vestigen zonder een daartoe strekkende vergunning. In het amendement wordt gesteld dat een dergelijk vergunningsvereiste in de Nederlandse wetgeving al enige jaren geleden is afgeschaft en dat het in standhouden ervan een drempel is op de terugkeer van in Nederland wonende ondernemers en studenten.

Actal toetst op vier hoofdpunten, te weten:

  • 1. Zijn de te verwachten administratieve lasten gekwantificeerd en is de berekening voldoende onderbouwd?

  • 2. Is er voldoende aandacht besteed aan alternatieven, die mogelijk minder administratieve lasten opleveren?

  • 3. Is er binnen het doel van het amendement gekozen voor het minst belastende alternatief?

  • 4. ls er gekozen voor een uitvoering en toezicht met minimale administratieve lasten?

Door de aard van het amendement, intrekking van een vergunningsvereiste, vervalt regelgeving en dalen de administratieve lasten daarvan tot nul. Berekeningen van het Ministerie van EL&I wijzen erop dat de vermindering uitkomt op een geschat bedrag van € 60 000, – per jaar.

Doordat het een reductie tot nul betreft, is een beoordeling op mogelijke alternatieven en op uitvoering en toezicht niet relevant.

De gevolgen van het amendement overziende komt Actal tot het dictum, «Indienen».

Hoogachtend,S. R. A vanEijckCollegevoorzitter


XNoot
1

Herdruk in verband met het toevoegen van het advies van Actal.

Naar boven