32 316 Wijziging van onder meer de Wet educatie en beroepsonderwijs inzake de invoering van een competentiegerichte kwalificatiestructuur voor het beroepsonderwijs

Nr. 7 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 14 februari 2011

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel I, onderdeel H, wordt «artikel 2.1.1, eerste lid,» vervangen door: artikel 2.1.1.

B

In artikel I wordt na onderdeel M een nieuw onderdeel ingevoegd, luidend:

M1

In artikel 6.2.2, eerste lid, onder a, wordt «gedurende een reeks van jaren» vervangen door: langer dan één jaar.

C

In artikel I, onderdeel U, wordt punt 1 vervangen door:

1. In het eerste lid wordt «beroepsopleidingen» vervangen door «soorten beroepsopleidingen», wordt de komma aan het eind van onderdeel d vervangen door «, en», wordt «, en» aan het eind van onderdeel e vervangen door een punt en vervalt onderdeel f.

D

In artikel I, onderdeel W, wordt artikel 7.2.4 gewijzigd als volgt:

1. In het tweede lid, onderdeel c4°, wordt «achtste lid» vervangen door: negende lid.

2. In het derde lid wordt «het bepaalde in het tweede lid» vervangen door: het bepaalde in het tweede en vierde lid.

3. Na het derde lid wordt, onder verlettering van het vierde tot en met achtste lid tot vijfde tot en met negende lid, een lid ingevoegd, luidend:

4. Bij de vaststelling van een kwalificatiedossier worden de referentieniveaus Nederlandse taal en de referentieniveaus rekenen in acht genomen die op grond van artikel 2, tweede lid, aanhef en onderdeel d, van de Wet referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen zijn vastgesteld voor de soorten opleiding als bedoeld in artikel 7.2.2, eerste lid, onder a tot en met e.

E

In artikel I, onderdeel Y, wordt het eerste lid van artikel 7.2.6 gewijzigd als volgt:

1. Aan het eind van onderdeel a vervalt: en.

2. De punt aan het eind van onderdeel b wordt vervangen door: , en.

3. Na onderdeel b wordt toegevoegd:

c. neemt Onze Minister deze vereisten in acht bij de vaststelling van de standaarden, bedoeld in artikel 7.4.4.

F

In artikel I, onderdeel BB, vervallen punt 2 en de aanduiding van punt 1.

G

In artikel I, onderdeel EE, wordt het tweede lid van artikel 7.4.6 vervangen door:

2. Bij ministeriële regeling worden modellen en technische veiligheidseisen voor het diploma en de resultatenlijst van een beroepsopleiding vastgesteld.

H

In artikel I wordt na onderdeel EE een nieuw onderdeel ingevoegd, luidend:

EE1

In artikel 7.4.11, vijfde lid, wordt «een onderdeel van het examen Nederlands als tweede taal I of II» vervangen door: een onderdeel van een examen van de opleiding voortgezet algemeen volwassenenonderwijs of Nederlands als tweede taal I of II.

I

Artikel I, onderdeel FF, wordt gewijzigd als volgt:

1. Na punt 1 wordt onder vernummering van punt 2 tot punt 3 een nieuw punt ingevoegd, luidend:

2. In het derde lid wordt «onverminderd de vierde volzin van het eerste lid, het vijfde lid en artikel 8.1.6» vervangen door: onverminderd het eerste lid, vierde volzin, en het vijfde lid.

2. In punt 3 (nieuw) wordt het zevende lid van artikel 8.1.1 vervangen door:

7. De inschrijving voor een opleidingsdomein kan uitsluitend geschieden voor een beroepsopleiding in de beroepsopleidende leerweg op het tweede, derde of vierde niveau, bedoeld in artikel 7.2.2, derde lid.

J

Artikel III komt te luiden:

ARTIKEL III. WIJZIGING VAN DE WET EDUCATIE EN BEROEPSONDERWIJS BES

De Wet educatie en beroepsonderwijs BES wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 1.1.1 wordt gewijzigd als volgt:

1. De begripsbepaling «deelkwalificatie» vervalt.

2. De begripsbepaling «eindtermen» komt te luiden: eindtermen: de eindtermen, bedoeld in artikel 7.3.2;.

3. Na de begripsbepaling «instelling« wordt ingevoegd:

kwalificatie: de kwalificatie, bedoeld in artikel 7.1.3;

kwalificatiedossier: een document waarin een of meer kwalificaties zijn beschreven;

4. Na de begripsbepaling «opleiding educatie» wordt ingevoegd:

opleidingsdomein BES: een samenhangend geheel van kwalificaties die zijn gericht op en van belang zijn voor eenzelfde bedrijfstak of groep van bedrijfstakken;.

B

In artikel 1.4.1, eerste lid, wordt na «erkennen» ingevoegd: indien de kwalificatie waarop de beroepsopleiding is gebaseerd, is opgenomen in de ministeriële regeling, bedoeld in artikel 7.2.4, eerste lid.

C

Artikel 2.2.2, vijfde lid, komt te luiden:

5. Bij de toepassing van de maatstaf, bedoeld in het tweede lid, blijven buiten beschouwing:

a. deelnemers aan een deeltijdse opleiding waarvoor het bevoegd gezag een in instellingstijd verzorgd onderwijsprogramma, met inbegrip van de beroepspraktijkvorming, heeft ingericht dat minder dan 300 uren per volledig studiejaar omvat,

b. deelnemers die zijn ingeschreven voor een opleidingsdomein BES of een kwalificatiedossier, na in de afgelopen vijf studiejaren al in een studiejaar bij de instelling ingeschreven te zijn geweest voor een opleidingsdomein BES of een kwalificatiedossier op niveau 1 of 2 en in dat studiejaar te zijn meegeteld voor de toepassing van de maatstaf, bedoeld in het tweede lid, onder a,

c. deelnemers die zijn ingeschreven voor een opleidingsdomein BES, na in de afgelopen vijf studiejaren al in een studiejaar bij de instelling ingeschreven te zijn geweest voor een opleidingsdomein BES op niveau 3 of 4 en in dat studiejaar te zijn meegeteld voor de toepassing van de maatstaf, bedoeld in het tweede lid, onder a,

d. deelnemers die zijn ingeschreven voor een kwalificatiedossier, na in de afgelopen vijf studiejaren al in twee studiejaren bij de instelling ingeschreven te zijn geweest voor een kwalificatiedossier op niveau 3 of 4 en in die studiejaren te zijn meegeteld voor de toepassing van de maatstaf, bedoeld in het tweede lid, onder a, en

e. deelnemers die zijn ingeschreven voor een kwalificatiedossier, na in de afgelopen vijf studiejaren al in een studiejaar bij de instelling ingeschreven te zijn geweest voor een opleidingsdomein BES en in een studiejaar bij de instelling ingeschreven te zijn geweest voor een kwalificatiedossier op niveau 3 of 4 en in die studiejaren te zijn meegeteld voor de toepassing van de maatstaf, bedoeld in het tweede lid, onder a.

D

Artikel 7.1.2 komt te luiden:

Artikel 7.1.2. Opleidingen

1. De instelling biedt het onderwijs aan in de vorm van beroepsopleidingen of opleidingen educatie. Een beroepsopleiding wordt door de instelling in het maatschappelijk verkeer aangeduid met de naam van de kwalificatie waarop zij is gericht of voorzover het gaat om deelnemers die ingeschreven zijn of zullen worden voor een opleidingsdomein BES of een kwalificatiedossier, de naam van dat opleidingsdomein BES of dat kwalificatiedossier.

2. Een beroepsopleiding is een onderwijstraject dat voor een deelnemer is ingericht overeenkomstig de eisen van hoofdstuk 7, titel 2, en dat is gericht op het behalen van een kwalificatie in het beroepsonderwijs, ten bewijze waarvan een diploma wordt uitgereikt.

3. Een opleiding educatie is een samenhangend geheel van onderwijseenheden, gericht op de verwezenlijking van eindtermen of het behalen van een diploma, gelijkwaardig aan een diploma van scholen, bedoeld in de artikelen 13 tot en met 15 van de Wet op het voortgezet onderwijs BES, of onderdelen van een dergelijk diploma.

4. Beroepsopleidingen worden afgesloten met een examen. Opleidingen educatie kunnen worden afgesloten met een examen.

E

Artikel 7.1.3 komt te luiden:

Artikel 7.1.3. Kwalificatie

Een kwalificatie is het geheel van bekwaamheden die een afgestudeerde van een beroepsopleiding kwalificeren voor het functioneren in een beroep of een groep van samenhangende beroepen, in het vervolgonderwijs en als burger en dat is beschreven binnen een kwalificatiedossier.

F

Het opschrift van paragraaf 2 van titel 2 van hoofdstuk 7 komt te luiden:

§ 2. Beroepsopleidingen en kwalificatiestructuur

G

Artikel 7.2.2 wordt gewijzigd als volgt:

1. In het eerste lid wordt «beroepsopleidingen» vervangen door: soorten beroepsopleidingen.

2. Het derde lid komt te luiden:

3. De assistentopleidingen richten zich op de kwalificatie voor het eerste niveau van beroepsuitoefening of voor de entree op de arbeidsmarkt. De basisberoepsopleidingen richten zich op de kwalificatie voor het tweede, de vakopleidingen op de kwalificatie voor het derde en de middenkader en specialistenopleidingen op de kwalificatie voor het vierde en hoogste niveau van beroepsuitoefening.

3. In het vierde lid wordt «op verwezenlijking van de eindtermen van de opleiding binnen redelijke tijd» vervangen door: op het binnen een redelijke tijd behalen van de kwalificatie waarvoor de deelnemer en de instelling een onderwijsovereenkomst hebben gesloten.

H

Artikel 7.2.3 komt te luiden:

Artikel 7.2.3. Certificaten

1. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kan worden bepaald dat aan onderdelen van een kwalificatie of kwalificaties een certificaat is verbonden.

2. Artikel 7.4.8 is van overeenkomstige toepassing op certificaten.

I

Artikel 7.2.4 komt te luiden:

Artikel 7.2.4. Kwalificatiestructuur

1. Bij ministeriële regeling wordt vastgesteld voor welke kwalificaties uit de kwalificatiedossiers, bedoeld in artikel 7.2.4, tweede lid, onder a, van de Wet educatie en beroepsonderwijs, beroepsopleidingen verzorgd kunnen worden.

2. Bij ministeriële regeling worden op voorstel van de instellingen opleidingsdomeinen BES vastgesteld.

J

In artikel 7.2.5 wordt onderdeel a vervangen door:

a. neemt Onze Minister deze vereisten in acht bij de vaststelling van de standaarden, bedoeld in artikel 7.4.5, en.

K

Artikel 7.2.6, eerste lid, komt te luiden:

1. Het bevoegd gezag draagt er zorg voor dat beroepsopleidingen zodanig zijn ingericht dat deelnemers, ongeacht of zij eerst worden ingeschreven voor een opleidingsdomein BES of voor een kwalificatiedossier, de kwalificatie binnen de vastgestelde studieduur kunnen bereiken.

L

Artikel 7.2.7 wordt gewijzigd als volgt:

1. Aan het eerste lid wordt toegevoegd: De beroepspraktijkvorming kan voor een deel plaatsvinden in de periode waarin de deelnemer is ingeschreven voor een opleidingsdomein BES of een kwalificatiedossier.

2. In het tweede lid komt onderdeel c te luiden:

c. dat deel van de kwalificatie dat de deelnemer tijdens de beroepspraktijkvorming dient te behalen en de beoordeling daarvan, en.

3. In het derde lid wordt «het in het tweede lid, onderdeel c, bedoelde deel van de eindtermen heeft gerealiseerd» vervangen door: het in het tweede lid, onderdeel c, bedoelde deel van de kwalificatie heeft behaald.

M

Artikel 7.4.2 wordt gewijzigd als volgt:

1. In het tweede lid wordt na «eindtermen» ingevoegd: of de kwalificatie-eisen in het kwalificatiedossier.

2. In het derde lid vervalt: , eerste lid.

N

Artikel 7.4.3 komt te luiden:

Artikel 7.4.3. Examens beroepsopleidingen

Het examen van een beroepsopleiding is eerst dan met goed gevolg afgesloten wanneer zowel de beroepspraktijkvorming als het overige deel van de beroepsopleiding met goed gevolg is afgesloten.

O

Artikel 7.4.5, onderdeel a, wordt «de eindtermen, bedoeld in artikel 7.2.3» vervangen door: de kwalificatie-eisen in het kwalificatie-dossier, bedoeld in artikel 7.2.4.

P

Artikel 7.4.8 komt te luiden:

Artikel 7.4.8. Diploma’s

1. Ten bewijze dat een examen met goed gevolg is afgelegd, reikt de examencommissie een diploma uit.

2. Bij ministeriële regeling worden modellen en technische veiligheidseisen voor het diploma en de resultatenlijst van een beroepsopleiding vastgesteld.

Q

Artikel 8.1.1 wordt gewijzigd als volgt:

1. Het vierde lid, komt te luiden:

4. De inschrijving geschiedt voor een opleiding of een onderdeel daarvan. In geval van een beroepsopleiding geschiedt de inschrijving voor een opleidingsdomein BES, een kwalificatiedossier, voor zover de daarin opgenomen kwalificaties zijn vermeld in de ministeriële regeling, bedoeld in artikel 7.2.4, eerste lid, of een kwalificatie. Bij de inschrijving voor een beroepsopleiding worden alle gegevens vermeld die het bevoegd gezag nodig heeft om te kunnen voldoen aan de verplichting, bedoeld in artikel 2.3.4, tweede lid.

2. Toegevoegd worden een negende en een tiende lid, luidend:

9. De inschrijving voor een opleidingsdomein BES kan uitsluitend geschieden voor een beroepsopleiding in de beroepsopleidende leerweg op het tweede, derde of vierde niveau, bedoeld in artikel 7.2.2, derde lid.

10. Bij ministeriële regeling kan een maximum worden vastgesteld voor het percentage van de deelnemers in het beroepsonderwijs dat in een jaar kan worden ingeschreven voor een opleidingsdomein BES.

R

Artikel 8.1.5 wordt gewijzigd als volgt:

1. In het tweede lid wordt de tweede volzin vervangen door: De overeenkomst wordt gesloten voor de duur van de beroepsopleiding of een deel daarvan, de opleiding educatie of het deel van de opleiding educatie waarop de inschrijving betrekking heeft.

2. In het derde lid wordt onderdeel a vervangen door:

a. de inhoud en inrichting van een opleiding, waaronder voor een beroepsopleiding begrepen het voltijdse of deeltijdse karakter, de leerweg, de examenvoorzieningen en de kwalificatie, of, bij inschrijving voor een opleidingsdomein BES of een kwalificatiedossier, dat opleidingsdomein BES of dat kwalificatiedossier en het beoogde niveau van de te behalen kwalificatie,.

S

Na hoofdstuk 10 wordt een hoofdstuk ingevoegd, luidend:

HOOFDSTUK 10A. EXPERIMENTEN

Artikel 10a.1. Ruimte voor innovatie

1. Met het oog op verbetering van de kwaliteit, toegankelijkheid of doelmatigheid van het beroepsonderwijs kan bij wijze van experiment bij algemene maatregel van bestuur worden afgeweken van:

  • titel 2 van hoofdstuk 2,

  • hoofdstuk 6, en

  • hoofdstuk 7.

2. In geval van toepassing van het eerste lid worden bij algemene maatregel van bestuur in ieder geval bepaald:

a. het doel van het experiment,

b. op welke wijze van welke artikelen van de in het eerste lid genoemde hoofdstukken, titels of paragrafen wordt afgeweken,

c. de duur van het experiment, en

d. op welke wijze en aan de hand van welke criteria de met het experiment beoogde effecten worden geëvalueerd.

De voordracht voor die algemene maatregel van bestuur wordt niet eerder gedaan dan vier weken nadat het ontwerp aan beide Kamers der Staten-Generaal is overgelegd.

3. Bij ministeriële regeling kunnen regels worden gesteld over de uitvoering van een experiment.

4. Een experiment duurt ten hoogste zes jaar. Indien, voordat een experiment is afgelopen, een voorstel van wet is ingediend bij de Staten-Generaal om het experiment om te zetten in een structurele wettelijke regeling, kan Onze Minister het experiment verlengen tot het tijdstip waarop het wetsvoorstel tot wet is verheven en in werking treedt.

5. Onze Minister zendt drie maanden voor het einde van de werkingsduur van een algemene maatregel van bestuur als bedoeld in het eerste lid aan de Staten-Generaal een verslag over de doeltreffendheid en de effecten van het experiment in de praktijk, evenals een standpunt over de voortzetting van die algemene maatregel van bestuur, anders dan een voortzetting als experiment.

6. Bij de algemene maatregel van bestuur, bedoeld in het tweede lid, kan bij wijze van experiment tevens worden afgeweken van:

a. artikel 1 van de Leerplichtwet BES;

b. artikel 1.1 van de Wet studiefinanciering BES.

7. Dit artikel is van overeenkomstige toepassing op een samenwerkingsverband tussen een instelling en een school als bedoeld in de Wet op het voortgezet onderwijs BES of een instelling als bedoeld in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Bij samenwerking met een school als bedoeld in de Wet op het voortgezet onderwijs BES kan voor die school worden afgeweken van titel II, afdeling I, hoofdstuk I en van titel III, afdeling III, van die wet. Bij de algemene maatregel van bestuur, bedoeld in het tweede lid, wordt geregeld welke bij of krachtens de Wet op het voortgezet onderwijs BES onderscheidenlijk de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek vastgestelde voorschriften van toepassing of van overeenkomstige toepassing zijn op de samenwerking.

T

Na artikel 11.6a wordt een artikel ingevoegd, luidend:

Artikel 11.6b. Overgangsbepaling eindtermgerichte opleidingen

Het bevoegd gezag kan tot een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip op eindtermen gerichte beroepsopleidingen verzorgen. Op deze opleidingen zijn de artikelen 1.1.1, 1.4.1, 2.2.2, 7.1.2, 7.1.3, 7.2.2, 7.2.3, 7.2.4, 7.2.5, 7.2.6, 7.2.7, 7.4.2, 7.4.3, 7.4.5, 7.4.8, 8.1.1 en 8.1.5 zoals luidend op de dag voor de inwerkingtreding van de wijzigingen van die artikelen op grond van deze wet en de eindtermen die gelden op die dag van toepassing.

K

Artikel IV wordt gewijzigd als volgt:

1. Het opschrift komt te luiden:

ARTIKEL IV. BEËINDIGING EERSTE INSCHRIJVING EN OVERGANGSBEPALING VOOR EINDTERMGERICHTE BEROEPSOPLEIDINGEN

2. Na het opschrift wordt onder vernummering van het eerste tot en met derde lid tot tweede tot en met vierde lid een lid ingevoegd, luidend:

1. Met ingang van het studiejaar, volgend op de datum van plaatsing in het Staatsblad kunnen geen nieuwe deelnemers worden toegelaten tot het eerste leerjaar van een op eindtermen gerichte beroepsopleiding.

3. In het tweede lid (nieuw), aanhef en onderdelen a, b en c, wordt «de inwerkingtreding van deze wet» telkens vervangen door: de inwerkingtreding van dit artikel.

4. In het derde lid (nieuw) wordt «eerste lid» vervangen door: tweede lid.

5. In het vierde lid (nieuw) wordt «eerste lid» vervangen door: tweede lid.

L

Artikel V wordt gewijzigd als volgt:

1. In het eerste lid, aanhef en onderdelen a, b en c, wordt «de inwerkingtreding van deze wet» telkens vervangen door: de inwerkingtreding van dit artikel.

2. In het eerste lid, onderdelen a en b, wordt «het studiejaar waarin de inwerkingtreding valt» telkens vervangen door: het studiejaar waarin de in de aanhef bedoelde dag valt.

3. In het eerste lid, onderdeel c, wordt «het studiejaar waarin deze wet in het Staatsblad wordt geplaatst» vervangen door: het studiejaar waarin de in de aanhef bedoelde dag valt.

4. In het derde lid wordt «het studiejaar waarin deze wet in het Staatsblad wordt geplaatst» vervangen door: het studiejaar waarin de in de aanhef van het eerste lid bedoelde dag valt.

M

Artikel VI komt te luiden:

ARTIKEL VI. INWERKINGTREDING

1. Deze wet treedt met uitzondering van artikel IV in werking met ingang van 1 januari 2012 en is voor het eerst van toepassing op beroepsopleidingen in het studiejaar 2012–2013. Indien deze wet na 31 december 2011 in het Staatsblad wordt geplaatst, treedt zij met uitzondering van artikel IV in werking met ingang van 1 augustus volgend op de datum waarop zij in het Staatsblad wordt geplaatst of, indien dat eerder is, 1 januari volgend op de datum waarop zij in het Staatsblad wordt geplaatst en is voor het eerst van toepassing op beroepsopleidingen in het studiejaar volgend op de datum waarop zij in het Staatsblad wordt geplaatst.

2. Artikel IV treedt in werking met ingang van 1 augustus 2011. Indien deze wet na 31 juli 2011 in het Staatsblad wordt geplaatst, treedt artikel IV in werking met ingang van 1 januari volgend op de datum waarop deze wet in het Staatsblad wordt geplaatst of, indien dat eerder is, 1 augustus volgend op de datum waarop deze wet in het Staatsblad wordt geplaatst.

Toelichting

Algemeen

Deze nota van wijziging, die mede namens de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wordt uitgebracht, bevat een inhoudelijke wijziging, aanpassingen van de Wet educatie en beroepsonderwijs BES (WEB BES), aanpassing van de inwerkingtreding van het wetsvoorstel en technische wijzigingen. De inhoudelijke wijziging betreft de beperking van de inschrijving voor een opleidingsdomein tot de niveaus 2, 3 en 4 (onderdeel I, punt 2). Voor de aanpassingen van de WEB BES verwijs ik naar de toelichting op onderdeel J.

De wijziging van de inwerkingtredingsbepaling (onderdeel M) houdt in dat de invoering een jaar is opgeschoven. Geregeld is dat het wetsvoorstel met uitzondering van artikel IV op zijn vroegst op 1 januari 2012 in werking treedt. Als de wet voor 1 augustus 2011 in het Staatsblad wordt geplaatst, treedt artikel IV in werking op 1 augustus 2011 en kunnen studenten in het studiejaar 2011–2012 niet meer starten met een eindtermgerichte opleiding.

De technische wijzigingen betreffen aanpassing aan de Wet referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen (onderdelen D en F), aanpassing van de totstandkoming van een model en technische veiligheidseisen voor een diploma (onderdeel G), aanpassing van de overgangsbepalingen aan de nieuwe inwerkingtredingbepaling (onderdelen K en L) en herstel van onvolkomenheden (overige onderdelen).

Onderdeel A (wijziging artikel 2.2.5, eerste lid, WEB)

Dit technische onderdeel vervangt een verwijzing naar een artikellid door een verwijzing naar een artikel. Dit is nodig omdat het desbetreffende artikel na de inwerkingtreding van dit wetsvoorstel geen leden meer heeft.

Onderdeel B (wijziging artikel 6.2.2, eerste lid, WEB)

Deze technische wijziging herstelt een onvolkomenheid in een eerdere wet. In de wet van 27 juni 2008, Stb. 267, werd in artikel 6.1.4, eerste lid, WEB de zinsnede «gedurende een reeks van jaren» vervangen door «langer dan één jaar». Verzuimd werd om deze wijziging ook aan te brengen in artikel 6.2.2, eerste lid, onder a. Deze wijziging wordt in dit onderdeel alsnog aangebracht.

Onderdeel C (wijziging artikel 7.2.2 WEB)

Deze technische wijziging voegt twee komma’s toe («en» is tweemaal vervangen door «, en»).

Onderdelen D en F (wijziging artikelen 7.2.4 en 7.4.2 WEB)

Deze wijzigingen komen inhoudelijk overeen met het oorspronkelijke artikel III van het wetsvoorstel, dat de samenloop met het wetsvoorstel referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen regelde. Omdat dat wetsvoorstel inmiddels tot wet is verheven (Stb. 2010, 194) en voor wat betreft de wijziging van de artikelen 7.2.4 en 7.4.2 WEB in werking is getreden, wordt de samenloopbepaling geschrapt en worden de wijzigingen rechtstreeks in het voorgestelde artikel 7.2.4 en de voorgestelde wijziging van artikel 7.4.2 WEB aangebracht.

Onderdeel E (wijziging artikel 7.2.6 WEB)

Deze wijziging voegt aan artikel 7.2.6, eerste lid, een onderdeel c toe dat in het wetsvoorstel abusievelijk is geschrapt. Het betreft de bepaling dat de minister bij de vaststelling van de kwaliteitsstandaarden voor de examens van beroepsopleidingen de beroepsvereisten in acht neemt.

Onderdeel G (wijziging artikel 7.4.6 WEB)

De bepaling dat bij of krachtens algemene maatregel van bestuur voorschriften worden vastgesteld voor de inhoud en de beveiliging van het diploma van een beroepsopleiding wordt vervangen door de bepaling dat bij ministeriële regeling modellen en technische veiligheidseisen worden vastgesteld voor het diploma en de resultatenlijst. Voor wat betreft de technische veiligheidseisen moet worden gedacht aan eisen die worden gesteld aan het papier waarop het diploma en de resultatenlijst worden afgedrukt. Een ministeriële regeling is zeer geschikt voor het vaststellen van technische eisen en modellen.

Onderdeel H (wijziging artikel 7.4.11 WEB)

Deze technische wijziging legt in de WEB vast, dat een deelnemer die in het vavo voor één of meer vakken een 6 of meer behaalt, daarvoor een certificaat krijgt (tenzij een diploma kan worden uitgereikt). Zie ook artikel 53, tweede lid, van het Eindexamenbesluit v.w.o.-h.a.v.o.-m.a.v.o.-v.b.o.. Het is gewenst om het vavo-certificaat ook in de wet vast te leggen omdat het nieuwe artikel 7.4.6 WEB, waarnaar in artikel 7.4.11, vijfde lid, WEB wordt verwezen, alleen nog spreekt over diploma’s.

Onderdeel I (wijziging artikel 8.1.1 WEB)

Punt 1 van dit onderdeel bevat een technische wijziging. De verwijzing naar artikel 8.1.6 is geschrapt omdat dat artikel in de wet van 27 juni 2008, Stb. 267 (DAL) is vervallen.

Punt 2 van dit onderdeel bevat een aanvulling op de reeds in het wetsvoorstel opgenomen wijziging van artikel 8.1.1, zevende lid. Reeds opgenomen was de beperking van de inschrijving voor een opleidingsdomein tot de beroepsopleidende leerweg. Dit wordt nu aangevuld met een beperking tot opleidingen op het tweede, derde of vierde niveau. Hiervoor is gekozen omdat de AKA-opleiding reeds voldoende voorziet in een brede inschrijving op niveau 1.

Onderdeel J (wijziging Wet educatie en beroepsonderwijs BES)

De WEB BES is opgenomen in onderdeel G van het wetsvoorstel Tweede Aanpassingswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba – B (Kamerstukken I 2010/11, 32 419), dat een artikel 10.12 toevoegt aan de Aanpassingswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dat wetsvoorstel is op 1 februari 2011 door de Eerste Kamer aanvaard. Het is de bedoeling dat de artikelen van de WEB BES die in deze nota van wijziging worden gewijzigd, uiterlijk 1 augustus 2011 in werking treden.

De wijzigingen van de WEB in het wetsvoorstel competentiegerichte kwalificatiestructuur worden zoveel mogelijk ook aangebracht in de WEB-BES. Een uitzondering hierop vormen de wijzigingen met betrekking tot het Centraal register beroepsopleidingen (de BES-eilanden hebben een eigen register) en de technische wijzigingen (deze zijn niet nodig voor de WEB-BES).

Er is aangesloten bij de kwalificatiestructuur zoals geregeld in de WEB. Bij ministeriële regeling wordt bepaald, voor welke kwalificaties uit de kwalificatiestructuur van de WEB beroepsopleidingen kunnen worden verzorgd (artikel 7.2.4, eerste lid, WEB BES). Voor de BES kunnen speciale opleidingsdomeinen BES worden vastgesteld. Dit geschiedt ook bij ministeriële regeling (artikel 7.2.4, tweede lid, WEB BES).

Het nieuwe artikel 11.6b bevat een overgangsbepaling. Op grond hiervan kunnen op de BES tot een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip ook nog op eindtermen gerichte beroepsopleidingen worden verzorgd.

Onderdeel K (Beëindiging eerste inschrijving en overgangsbepaling voor eindtermgerichte opleidingen)

Op grond van het nieuwe eerste lid van artikel IV kunnen studenten in het studiejaar 2011–2012 niet meer starten met een op eindtermen gerichte beroepsopleiding als de wet voor 1 augustus 2011 in het Staatsblad wordt geplaatst.

Als de wet op of na 1 augustus 2011 in het Staatsblad wordt geplaatst, treedt artikel IV tegelijk met de andere artikelen van de wet in werking. In dat geval is op grond van het tweede tot en met vierde lid het studiejaar 2011–2012 het laatste jaar waarin studenten kunnen starten met een op eindtermen gerichte beroepsopleiding.

Onderdeel L (Overgangsbepaling voor experimentele opleidingen)

Deze overgangsbepaling is aangepast aan de gewijzigde regeling voor de inwerkingtreding van de wet. Zij regelt, dat zowel bij inwerkingtreding op 1 januari 2012 als bij inwerkingtreding op 1 augustus 2012 het studiejaar 2011–2012 het laatste jaar is waarin studenten kunnen starten met een experimentele opleiding.

Onderdeel M (Inwerkingtreding wetsvoorstel)

Dit onderdeel wijzigt de inwerkingtredingsbepaling (artikel VI). De eerstmogelijke datum van inwerkingtreding is verschoven naar 1 januari 2012, behalve voor artikel IV. Als de wet voor 1 augustus 2011 in het Staatsblad wordt geplaatst, treedt artikel IV in werking op 1 augustus 2011 en kunnen studenten in het studiejaar 2011–2012 niet meer starten met een op eindtermen gerichte beroepsopleiding. De wijzigingen van de WEB en de wijzigingen van de WEB BES treden tegelijkertijd in werking.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

J. M. van Bijsterveldt-Vliegenthart

Naar boven