32 279 Zorg rond zwangerschap en geboorte

Nr. 71 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 november 2015

Hierbij bied ik u de quickscan geboortezorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan1. De NZa geeft in deze rapportage de huidige stand van zaken rondom samenwerking tussen de eerste en tweede lijn in de geboortezorg weer.

In de quickscan gaat het om een feitelijke beschrijving. De analyses hebben betrekking op de structuur van de sector, het gedrag van partijen en de ontwikkeling van de kosten van geboortezorg. Tevens is een beleidsbrief bij de quickscan opgesteld2. In deze beleidsbrief geeft de NZa een interpretatie van de belangrijkste uitkomsten van deze quickscan en de acties die hieruit voortvloeien voor het te maken beleid.

De quickscan laat ten opzichte van de marktscan uit 20123 zien dat de geboortezorg zich in een transitie bevindt naar een meer geïntegreerde manier van zorgverlening. Dit komt overeen met het beeld uit de inspectierapporten4 uit 2014. De NZa wijst daarnaast op regio’s waar de samenwerking achterblijft en die potentieel grote problemen gaan ondervinden op het moment dat integrale bekostiging voor de gehele verloskundige keten als enige optie overblijft.

Zoals ik in mijn brief5 van 8 juli 2015 al heb aangegeven, heb ik vervolgstappen gezet op de weg naar integrale bekostiging in de geboortezorg. Er wordt door een extern bureau in de komende maanden gewerkt aan het opstellen van een advies over de invoering van integrale bekostiging geboortezorg vanaf 1 januari 2017. Aan het bureau is gevraagd om de gevolgen van invoering te beschrijven en een stappenplan te presenteren waarin is beschreven hoe invoering op een verantwoorde wijze binnen de wettelijke kaders kan plaatsvinden. Ik verwacht dit advies in januari 2016 te ontvangen.

De quickscan van de NZa bevat zeer relevante informatie voor het opstellen van dit advies en komt daarmee op een goed moment beschikbaar.

Tevens bied ik u hierbij het plan van aanpak preventie van het College Perinatale Zorg (CPZ) aan6. Tijdens het AO Zwangerschap en Geboorte van 13 november 2014 (Kamerstuk 32 279, nr. 67) heb ik met u afgesproken dat ik het CPZ zou vragen een dergelijk plan, samen met alle betrokken partijen, op te stellen.

Het CPZ streeft naar een multidisciplinair gedragen preventiebeleid in alle verloskundig samenwerkingsverbanden (VSV’s) door succesvolle regionaal of landelijk ontwikkelde instrumenten te verbinden, de samenwerking met publieke gezondheid (jeugdgezondheidszorg, gemeenten) te verstevigen en ervoor te zorgen dat kennis en expertise snel(ler) op de werkvloer beschikbaar is. Het CPZ is inmiddels ook met de uitvoering van het plan begonnen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
3

Kamerstuk 32 279, nrs. 47 en 48

X Noot
4

Kamerstuk 32 279, nr. 63

X Noot
5

Kamerstuk 32 279, nr. 69

X Noot
6

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven