32 279 Zorg rond zwangerschap en geboorte

Nr. 59 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 november 2013

Tijdens het algemeen overleg van 3 oktober 2013 over zwangerschap en geboorte (Kamerstuk 32 279, nr. 58) heeft het lid Van Gerven mij gevraagd of het klopt dat verloskundige afdelingen in Amsterdam sluiten omdat verzekeraar Achmea hier geen verloskundige zorg meer inkoopt.

Zowel het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) en St. Lucas Andreas ziekenhuis, als het AMC en VUmc hebben het voornemen tot een bestuurlijke fusie uitgesproken. Het OLVG en het St. Lucas Andreas ziekenhuis hebben daarbij aangegeven dat de centra voor verloskunde op beide locaties gehandhaafd zullen worden. Het AMC en VUmc geven aan dat met de voorgenomen bestuurlijke fusie een nauwere samenwerking en concentratie op meerdere gebieden wordt beoogd, waaronder de complexe verloskundige zorg in het Vrouw-Kind centrum. Waar dit centrum zal komen wordt op dit moment onderzocht. Concentratie van deze verloskundige zorg duurt nog enkele jaren, mede door de bouw van gezamenlijke faciliteiten. Tot die tijd zal er op beide locaties verloskundige zorg worden aangeboden.

Achmea geeft daarnaast aan mij aan dat zij op dit moment geen concrete plannen heeft om de inkoop van verloskundige zorg in specifieke Amsterdamse ziekenhuizen te stoppen. Wel is Achmea met de Samenwerkende Instellingen Gezondheidszorg Regio Amsterdam (SIGRA), sectie ziekenhuizen, in gesprek over de toekomstige ontwikkeling van het zorgaanbod van de Amsterdamse ziekenhuizen. In deze gesprekken komt ook de geboortezorg aan de orde. Wat dit concreet voor het aanbod van de verloskundige zorg in Amsterdam betekent is niet bekend.

Ik verwacht u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Naar boven