32 279 Zorg rond zwangerschap en geboorte

Nr. 33 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 april 2012

Het lid Voortman (GroenLinks) heeft op 4 april 2012 gevraagd om een brief over het bericht dat de verloskundeafdeling in Meppel per 1 juli wordt gesloten. Het lid Kooiman (SP) vraagt hierbij in te gaan op de rol van het College Perinatale Zorg (CPZ) en Achmea in deze kwestie. In deze brief beantwoord ik deze vragen.

De afgelopen periode is de acute verloskunde in Meppel meerdere malen onderwerp van Kamerbrieven en Kamervragen geweest en is deze casus ook besproken tijdens het AO Zwangerschap en Geboorte op 7 maart 2012. Zowel de Raden van Bestuur van het Diaconessenziekenhuis te Meppel en de Isala klinieken te Zwolle, de maatschap van gynaecologen als de grootste verzekeraar in de regio (Achmea), zijn voornemens de (acute) verloskundige zorg te concentreren in de Isala klinieken. De partijen zijn het er echter over eens dat concentratie pas kan worden geëffectueerd als minimaal aan twee belangrijke randvoorwaarden is voldaan. Ten eerste dient de bereikbaarheid van de acute verloskundige zorg binnen 45 minuten in de regio niet te verslechteren ten opzichte van de huidige situatie. Ten tweede is van belang dat de samenwerking met de verloskundigen in de regio, ook na concentratie, goed is georganiseerd. Door middel van een goed functionerend verloskundige samenwerkingsverband (VSV) moet worden geborgd dat de keten van verloskundige zorg gesloten blijft.

Aan deze uitgangspunten is (nog) niet tegemoet gekomen. Om die reden ben ik onaangenaam verrast door de timing en de inhoud van de persconferentie die 4 april 2012 werd gegeven door de maatschap gynaecologen uit Meppel en Zwolle. In deze persconferentie geven de gynaecologen aan dat concentratie van verloskundige zorg in Zwolle wat hen betreft per 1 juli wordt geëffectueerd, mits aan de genoemde randvoorwaarden is voldaan. Hierbij geven zij aan dat zij het alternatieve plan van de Verloskundige Kring Meppel e.o. serieus hebben meegenomen in hun overweging, maar het niet uitvoerbaar achten. Deze persconferentie is mijns inziens ontijdig. Ik heb immers begrepen dat onderzoek naar de (ver-)plaatsing van een (extra) ambulancepost in de regio nog loopt.

Van betrokken partijen begrijp ik bovendien dat de gynaecologen en verloskundigen nog niet tot concrete samenwerkingsafspraken zijn gekomen. Ik vraag me hierbij ten zeerste af of de persconferentie de samenwerking zal bespoedigen.

De afgelopen periode zijn veel verschillende partijen betrokken bij deze casus. Het CPZ heeft aangeboden om een bemiddelende rol te spelen, maar kreeg van de betrokken partijen te horen dat hieraan nog geen behoefte was. Achmea is uiteraard ook betrokken maar blijft op het standpunt dat concentratie pas dan kan plaatshebben wanneer aan de genoemde randvoorwaarden is voldaan. De persconferentie verandert hier wat hen betreft niets aan.

Dit neemt niet weg dat er de komende tijd door verschillende partijen stappen moeten worden gemaakt om de kwaliteit van de geboortezorg in de regio op peil te houden. Diverse partijen spelen hierin een rol en initiatief mag in het bijzonder worden verwacht van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) waarin de Isala Klinieken in Zwolle als traumacentrum de rol van voorzitter vervult.

Een van de taken die ik het CPZ heb meegegeven is om voor het einde van dit jaar te komen tot een landelijk dekkend netwerk van goed functionerende samenwerkingsverbanden. Het CPZ heeft mij medegedeeld zich actief met de verloskundige zorg in Meppel en Zwolle te gaan bezighouden en spreekt betrokkenen aan op hun verantwoordelijkheid. In een brief aan alle betrokkenen beschrijft het CPZ dat het opstellen van goede regionale samenwerkingsafspraken voor de hele keten van geboortezorg niet vrijblijvend is. Binnen twee weken eist het CPZ een overleg met alle partijen. Binnen een maand moet dit leiden tot een degelijk samenwerkingsverband met een ingevulde regionale zorgstandaard. Verder ziet de IGZ er op toe of aan criteria voor verantwoorde zorg wordt voldaan; de genoemde randvoorwaarden zullen in haar toezicht en handhaving daarbij zwaar wegen.

Ik heb er vertrouwen in dat deze stappen leiden tot een duurzame oplossing voor de keten van geboortezorg in de regio. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E. I. Schippers

Naar boven