32 279 Zorg rond zwangerschap en geboorte

Nr. 11 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 februari 2011

Naar aanleiding van het debat van 1 juli 2010 over zwangerschap en geboorte (Handelingen der Kamer II, vergaderjaar 2009–2010, nr. 94, blz. 7816) met mijn voorganger hebben de Kamerleden Langkamp en Arib een motie ingediend (kamerstuk 29 323, nr. 79)1 waarin gevraagd wordt om een EHBO certificaat voor kraamverzorgenden.

In het besluit verzorgende in de individuele gezondheidszorg van 5 oktober 1999, nr. 463 wordt de opleiding en de inhoud van de opleiding aangewezen. In de opleidingsdocumenten is vastgelegd dat een verzorgende individuele gezondheidszorg en dus ook een kraamverzorgende adequaat moet kunnen reageren bij ongevallen en in onvoorziene situaties. Basis-EHBO kennis maakt dan ook deel uit van de initiële/basisopleiding tot kraamverzorgende.

Naar aanleiding van de motie heeft VWS contact opgenomen met de veldpartijen ActiZ en BTN. Zij hebben aangegeven het belang van goed geschoolde en toegeruste kraamverzorgende te onderschrijven, zodat moeder en kind verantwoorde kraamzorg krijgen. Kraamzorgaanbieders zien dan ook het belang van het toerusten van kraamverzorgenden met een EHBO certificaat. Een EHBO cursus zou volgens de veldpartijen moeten bestaan uit een EHBO cursus specifiek gericht op baby’s, maar zonder baby reanimatie. De veldpartijen geven aan dat zij het niet wenselijk vinden dat kraamverzorgenden verantwoordelijk en of aansprakelijk zijn als er reanimatie bij een baby moet plaats vinden. Het uitvoeren van reanimatie bij baby’s is een risicovolle handeling. Gelukkig is dit ook zelden nodig. Dat is dan ook de reden dat een kraamverzorgende hier met slechts een cursus en herhaling van deze cursus niet bekwaam in zal kunnen worden. Ambulancepersoneel is hier wel bekwaam in en kan beter worden ingeschakeld als reanimatie nodig lijkt.

In de onderhandelingen tussen kraamzorgaanbieders en zorgverzekeraars kan het opnemen van een EHBO cursus in de bij- en nascholing worden meegenomen en bekostigd uit de gangbare tarieven. Indien men het huidige tarief niet toereikend vindt, staat voor de aanbieders de mogelijkheid open om een onderbouwd tariefverzoek bij de NZa in te dienen.

Gezien het belang dat alle partijen hechten aan het up-to-date houden van kennis en vaardigheden op het terrein van EHBO, ben ik van mening dat de motie in de praktijk zal worden ingevuld en er geen extra maatregelen nodig zijn.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E. I. Schippers


XNoot
1

Deze motie is ingediend en aangehouden op 8 april 2010. Op 1 juli 2010 is deze motie in stemming gekomen en aangenomen.

Naar boven