32 252 Wijziging van de Wet milieubeheer in verband met de invoering van geluidproductieplafonds en de overheveling van hoofdstuk IX van de Wet geluidhinder naar de Wet milieubeheer (modernisering instrumentarium geluidbeleid, geluidproductieplafonds)

Nr. 14 AMENDEMENT VAN HET LID WIEGMAN-VAN MEPPELEN SCHEPPINK

Ontvangen 7 juni 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I wordt in artikel 11.40 «De artikelen 11.30 en 11.38 zijn» vervangen door «Artikel 11.30 is» en wordt na «de Interimwet stad-en-milieubenadering» ingevoegd: of de artikelen 2.3 of 2.4 van de Crisis- en herstelwet.

Toelichting

Geluidgevoelige objecten die gerealiseerd worden met de de Interimwet stad-en-milieubenadering hebben in het voorliggende wetsvoorstel geen enkele bescherming tegen geluid (zowel buiten op de gevel als binnen). Dit gemis aan bescherming is vanuit leefbaarheid, gezondheid en rechtsbescherming niet wenselijk. Daarom wordt met dit amendement het binnenniveau, het akoestisch vangnet voor deze geluidsgevoelige objecten hersteld. Dit gebeurt door de verwijzing naar artikel 11.38, die de bescherming van het binnenniveau regelt, te laten vervallen. Voorts wordt deze regel ook onverkort van toepassing op de vigerende en in de toekomst permanent gemaakte bepalingen van de Crisis- en herstelwet met betrekking tot geluidshinder. Hierdoor wordt ook voor woningen die worden gebouwd onder deze wet duidelijkheid gecreëerd.

Dit amendement wijzigt overigens niet de uitzondering voor bescherming voor geluid buiten (artikel 11.30). Woningen die na het in werking treden van voorliggend wetsvoorstel (Swung-1) onder de Interimwet stad-en-milieubenadering of de Crisis- en herstelwet gerealiseerd worden, zullen normaliter niet gauw leiden tot maatregelen ten laste van de bronbeheerder. Ten eerste dient bij realisatie van deze woningen te worden voldaan aan het bouwbesluit of eisen uit de betreffende wet zelf, 33 dB binnen. Bij wijziging van infra en verhoging van het geluidproductieplafond worden pas op grond van voorliggend wetsvoorstel maatregelen vereist om weer op dit niveau te komen als het binnenniveau de 36 dB overstijgt. Dit komt overeen met een verdubbeling van het verkeer. Als er ook nog rekening wordt gehouden met de werkruimte van 1,5 dB, dan is de groeifactor zelfs 2,8 t.o.v. huidige omvang van het verkeer. Hierdoor is het waarschijnlijk dat de kosten bij goed bronbeleid voor de bronbeheerder nihil zijn.

Wiegman-Van Meppelen Scheppink

Naar boven