32 201 Herziening van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid

Nr. 90 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 mei 2018

Hierbij stuur ik u het advies van de International Council for the Exploration of the Sea (ICES)1 aangaande het Nederlandse verzoek voor een advies over de vergelijking van de ecologische en milieueffecten van de pulskor en de traditionele boomkor met wekkerkettingen bij exploitatie van de Noordzeetong. Dit advies is 30 mei jl. uitgebracht. ICES ontwikkelt wetenschap en advies ter ondersteuning van een duurzaam gebruik van de oceanen. Lidstaten kunnen een verzoek indienen bij ICES voor een onafhankelijk advies.

ICES beschouwt in het onderhavige advies dat er voldoende informatie aanwezig is voor een vergelijking van de twee tuigen, ondanks dat er nog kennisleemtes zijn. ICES wijst hierbij ook op het meerjarig onderzoeksprogramma naar het effect van pulsvisserij op het benthische ecosysteem dat in 2019 zal worden opgeleverd.

ICES concludeert dat de ecologische en milieueffecten bij het gebruik van de pulskor minder zijn dan bij gebruik van de traditionele boomkor. De onderstaande elementen worden ter aanvulling op dit advies gegeven door ICES.

  • 1) Zowel puls- als boomkorvisserij passen binnen een duurzame exploitatie van de platvisbestanden in de Noordzee. Aannemelijk is dat de pulskor minder letsel veroorzaakt aan vissen door beroering van de dieren met het tuig dan de traditionele boomkor. Daarentegen kunnen de elektrische pulsen letsel veroorzaken bij met name kabeljauw. De toename in sterfte hierdoor is verwaarloosbaar. ICES merkt hierbij op dat de meeste verwondingen worden geconstateerd bij de maat kabeljauw die wordt gevangen.

  • 2) De pulskor veroorzaakt minder bodemberoering dan de traditionele boomkor. ICES verwacht dat de pulskor een kleiner effect heeft op het benthische ecosysteem door een geringere mechanische beïnvloeding.

  • 3) Naar verwachting zijn toenemende bijwerkingen van herhaalde blootstelling aan het pulstuig gering.

Dit onafhankelijk advies draagt bij aan de lopende onderhandelingen in Brussel over de Verordening Technische Maatregelen, waar de bepalingen over pulsvisserij deel vanuit maken. De bevindingen ondersteunen mijn inzet voor de pulsinnovatie als een duurzamer alternatief voor de traditionele boomkor: met de wetenschap van nu kan gezegd worden dat de pulsinnovatie voor het vissen op tong minder schade toebrengt aan de ecologie en het milieu. Een duurzame visserij is een essentieel onderdeel van mijn beleid. Behoud van natuur en een goede milieukwaliteit op de Noordzee is hierbij voor mij van groot belang.

Ik zie met vertrouwen uit naar een definitieve beoordeling aan de hand van het meerjarig onderzoeksprogramma dat volgend jaar wordt opgeleverd.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven