32 196 Wijziging van de Geneesmiddelenwet in verband met de noodzaak enige technische verbeteringen aan te brengen in die wet, alsmede houdende wijziging van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg in verband met de registratie in het BIG-register van verpleegkundigen die bevoegd zijn UR-geneesmiddelen voor te schrijven

Nr. 18 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID DIJKSTRA TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 17

Ontvangen 29 maart 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I wordt na onderdeel IJ een onderdeel ingevoegd, luidende:

IJ0a

Na artikel 66 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 66a

  • 1. De apotheker kan indien de patiënt hem daartoe uitdrukkelijk zijn toestemming heeft gegeven, ten behoeve van de door hem te verlenen zorg laboratoriumuitslagen die noodzakelijk zijn bij de terhandstelling van een geneesmiddel aan de patiënt opvragen, raadplegen en bewaren. De apotheker vraagt de laboratoriumuitslagen op bij degene die de uitslagen onder zich heeft en diegene verstrekt deze.

  • 2. Bij ministeriële regeling worden regels gesteld over:

    • a. de laboratoriumgegevens die noodzakelijk zijn bij de terhandstelling van geneesmiddelen, welke regels voor verschillende categorieën van geneesmiddelen kunnen verschillen, en

    • b. de wijze van verstrekking van de laboratoriumgegevens aan de apotheker.

II

In artikel I, onderdeel KK, wordt, onder 1, «,67, 68» vervangen door: 66a, 67, 68.

Toelichting

De kennis van labuitslagen van patiënten bij apothekers is, naast de reden van voorschrijven, van groot belang voor het verder verbeteren van de medicatie–bewaking en medicatieveiligheid. Klinische gegevens zijn essentieel voor de beoordeling in de farmacotherapie. Het gaat met name om de volgende labwaarden: natrium, kalium, lithium, digoxine, HbA1C (maat voor instelling diabetes), stollingstijd en nierfunctie.

Met die gegevens verhogen de apothekers de veiligheid voor de patiënt, omdat zij op basis daarvan in overleg met de voorschrijver de dosering kunnen aanpassen of een therapie kunnen stoppen. De apotheker is zo beter in staat de patiënt te monitoren. Hierdoor wordt de therapietrouw bevorderd en wordt verspilling van medicijnen tegengegaan. Brancheorganisaties en patiëntenorganisaties onderkennen het belang van het verstrekken van deze informatie in daartoe aangewezen gevallen.

Dijkstra

Naar boven