32 131
Wijziging van een aantal wetten ter uniformering van het loonbegrip (Wet uniformering loonbegrip)

nr. 9
BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 maart 2010

Met deze brief wil ik u, mede namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, informeren omtrent de consequenties van het op dit moment niet verder behandelen van het wetsvoorstel uniformering loonbegrip (Kamerstuknr. 32 131) als gevolg van het controversieel verklaren. Uw Kamer heeft mij hierom bij brief van 4 maart 2010 verzocht.

Algemeen

Het wetsvoorstel uniformering loonbegrip is een direct uitvloeisel van de motie1 van de leden Omtzigt, Cramer en Tang waarin wordt uitgesproken dat het verschil in loonbegrip een van de grootste veroorzakers is van administratieve lastendruk en een begrijpelijk loonstrookje in de weg staat. Tevens wordt in die motie gevraagd naar de mogelijkheden de diverse loonbegrippen nog deze kabinetsperiode te harmoniseren. Via dit wetsvoorstel worden de nu nog verschillende loonbegrippen die gebruikt worden voor de heffing van de loonbelasting, premies werknemersverzekeringen en de ZVW-bijdrage geüniformeerd. Hiermee wordt de loonheffingsketen, welke met circa 115 mld. ongeveer de helft van de totale rijksinkomsten oplevert, simpeler en robuuster.

Administratieve lastenverlichting voor bedrijfsleven en burger

Het wetsvoorstel uniformering loonbegrip maakt een potentiële, administratieve lastenverlichting van 380 mln. voor het bedrijfsleven mogelijk. Deze reductie kan worden gehaald doordat het uniforme loonbegrip de loonheffingsketen simpeler maakt waardoor bedrijven minder geld kwijt zijn voor software of ingehuurde salarisadministratiebureaus. Deze lastenverlichting wordt bij uitstel van invoering in 2011 zeker niet gehaald. Daardoor zal de nagestreefde essentiële bijdrage aan de 25% AL-reductie zeker buiten bereik komen. De Belastingdienst heeft namelijk uitsluitsel nodig voor 1 juli 2010 om invoering per 2011 mogelijk te maken. Datzelfde geldt ook voor ontwikkelaars van loonaangifte- en salarissoftware.

De uniformering van loonbegrippen is bedoeld als eerste stap. Het niet doorgaan van deze stap blokkeert dan ook vereenvoudingsoperaties zoals bijvoorbeeld de loonsomheffing.

Ook de burger ziet de voordelen van een uniform loonbegrip terug en wel in de vorm van een eenvoudiger loonstrookje doordat deze korter en duidelijker wordt. Ook deze voordelen worden bij uitstel niet behaald.

Uitvoering door de Belastingdienst

Vereenvoudigingen voor de Belastingdienst en voor het UWV die het gevolg zijn van dit wetsvoorstel zoals het uniforme loonbegrip, het afschaffen van de teruggaveregeling premies werknemersverzekeringen en het afschaffen inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet bij de werknemer worden op de lange baan geschoven. Deze regelingen worden door alle betrokken partijen (werkgevers, werknemers en Belastingdienst) als zeer gecompliceerd en zeer belastend ervaren. Met het controversieel verklaren blijft dit gecompliceerde en inefficiënte proces van teruggaaf van bovenmaximale inhouding bij samenloop van inkomsten onnodig in stand. Tevens vormt uniformeren van het loonbegrip een essentiële bouwsteen voor het bereiken van de robuuste loonaangifteketen.

Gezien het grote belang verzoek ik u dringend het controversieel verklaren van het wetsvoorstel alsnog te heroverwegen zodat de behandeling in Uw Kamer voortgang kan vinden.

De minister van Financiën,

J. C. de Jager


XNoot
1

Kamerstukken II 2008/2009, 31 704, nr. 59.

Naar boven