32 043 Toekomst pensioenstelsel

Nr. 173 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 oktober 2013

De Pensioenfederatie inventariseerde eind 2012 het beleid van pensioenfondsen ten aanzien van verantwoord beleggen. Hiervan heb ik 25 april de resultaten ontvangen. Bij deze stuur ik deze resultaten aan u door. U ontvangt deze resultaten en mijn reactie daarop later dan ik beoogd had vanwege drukte op het terrein van de pensioenen. De brief van de federatie aan mij vindt u in bijlage 11.

Uit de cijfers van de federatie blijkt dat ruim een kwart van de fondsen de federatie heeft laten weten een beleid te hebben of aan het maken te zijn ten aanzien van maatschappelijk verantwoord beleggen. Deze fondsen vertegenwoordigen ruim 70 procent van alle deelnemers en gepensioneerden.

Deze cijfers zijn bemoedigend. Het maakt mij duidelijk dat het merendeel van de deelnemers van pensioenfondsen er op kan vertrouwen dat de besturen van de fondsen hun verantwoordelijkheid nemen. Tegelijkertijd kunnen veel pensioenfondsen nog stappen maken. Ik heb de Pensioenfederatie daarom gevraagd om verantwoord beleggen met regelmaat onder de aandacht van haar leden te brengen. Zelf zal ik dit op gepaste momenten ook doen.

Voorts heb ik de Pensioenfederatie gevraagd om mij medio 2014 te berichten over de wijze waarop de Pensioenfederatie mij in de toekomst over de voortgang van maatschappelijk verantwoord beleggen op de hoogte zal houden. Tegen die tijd zijn de eerste effecten van de nieuwe transparantie-eisen voor fondsen op dit gebied bekend. Fondsen zijn verplicht in het jaarverslag op te nemen op welke wijze in het beleggingsbeleid rekening wordt gehouden met milieu en klimaat, mensenrechten en sociale verhoudingen. Deze eisen zijn opgenomen in de Wet versterking bestuur pensioenfondsen, die onlangs door het parlement is aanvaard.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven