31 936 Luchtvaartbeleid

Nr. 1154 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 mei 2024

Met deze brief wordt de Kamer geïnformeerd over het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage (hierna Commissie) over de mer-beoordeling voor het aan te vragen luchthavenbesluit Groningen Airport Eelde (hierna GAE). Het advies is als bijlage bij deze brief opgenomen.

GAE heeft het voornemen om een aanvraag voor een luchthavenbesluit in te dienen bij het bevoegd gezag voor deze procedure i.c. de Minister van Infrastructuur en Waterstaat. Voordat ik besluit over het luchthavenbesluit, moet er eerst beoordeeld worden of een milieueffectrapport opgesteld moet worden. Dit heet een mer-beoordeling. Een milieueffectrapport moet opgesteld worden als het voornemen van GAE kan leiden tot belangrijke gevolgen voor het milieu. Het onderzoeksresultaat van GAE is vastgelegd in een zogeheten aanmeldnotitie (hierna: notitie). Aan de Commissie is gevraagd de notitie te beoordelen op juistheid en volledigheid van de milieu-informatie.

De Commissie concludeert dat de notitie voldoende onderbouwt dat het voornemen van GAE geen belangrijke milieugevolgen heeft, met uitzondering van twee onderwerpen:

  • De gevolgen van de verruimde openingstijden zijn onvoldoende in beeld, het gaat om geluidhinder in de nacht en/of slaapverstoring.

  • De meest actuele inzichten (blootstellings-responsrelaties) voor het berekenen van ernstige geluidhinder en slaapverstoring zijn niet gebruikt. Hetzelfde geldt voor hinder van vliegtuiggeluid in cumulatie met andere bronnen.

Vervolg

In een brief van het Ministerie van IenW aan GAE zal worden gevraagd om de notitie op deze onderwerpen aan te vullen. Op basis van deze aangevulde informatie wordt vervolgens besloten of er wel of niet een milieueffectrapport opgesteld moet worden. De Kamer wordt uiterlijk voor het ter inzage leggen van het ontwerp luchthavenbesluit geïnformeerd over de mer-beoordelingsbeslissing.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

Naar boven