31 936 Luchtvaartbeleid

Nr. 1084 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 juni 2023

Hierbij ontvangt u de Handhavingsrapportage 2022–2023 van Groningen Eelde Airport (GAE). In deze brief wordt kort de kern van de bevindingen voor GAE weergegeven.

Gebruiksjaar 2022–2023

Wettelijk is bepaald dat elk jaar door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een verslag moet worden uitgebracht over de naleving van de milieuregels en de grenswaarden voor de geluidbelasting door de exploitant en de gebruikers van nationale luchthavens over de periode van een gebruiksjaar. Voor Groningen Airport Eelde geldt als gebruiksjaar de periode van 1 april tot en met 31 maart van het daarop volgende jaar. De ILT stelt vervolgens een handhavingsrapportage op waarin de resultaten van het toezicht staan.

Belangrijkste resultaten en acties

  • 1. De grenswaarden voor de geluidbelasting in de handhavingspunten zijn niet overschreden.

  • 2. Op de luchthaven waren in totaal 275 vliegtuigbewegingen na 23.00 uur.

    Onderzoek hiervan heeft uitgewezen dat deze vluchten vallen in de categorie reddingsacties, hulpverlening of medische vluchten waarbij een onmiddellijke start of landing is vereist. Hierdoor zijn er op dit onderwerp geen onrechtmatigheden geconstateerd.

  • 3. Bij circuitvluchten (proef-, les- of oefenvluchten) heeft de ILT 7 klachten ontvangen, hierbij is onderzocht of in strijd met de Omzettingsregeling en de Wet Luchtvaart is gehandeld. Bij 2 trainingsvluchten heeft de ILT een overtreding vastgesteld.

    De betrokken vliegschool en de vlieger die deze overtredingen begingen hebben een waarschuwingsbrief ontvangen.

  • 4. Bij parachutevluchten traden geen onrechtmatigheden op.

  • 5. Van de maximaal 400 toegestane militaire vluchten zijn er in totaal 110 uitgevoerd. Bij de gecontroleerde militaire les- en oefenvluchten constateerde de ILT geen onrechtmatigheden.

  • 6. De ILT onderzocht 70 vluchten die van de vertrekroutes afweken.

    De ILT constateerde met betrekking tot het correct vliegen van de vertrekprocedures 3 overtredingen. De luchtvaartmaatschappijen die deze overtredingen begingen kregen hierover een waarschuwingsbrief van de ILT.

De Handhavingsrapportages Maastricht Aachen Airport, Rotterdam The Hague Airport en Lelystad Airport zijn reeds op 6 februari jl. naar de Kamer gestuurd.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

Naar boven