31 936 Luchtvaartbeleid

Nr. 1083 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 juni 2023

De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat heeft verzocht om in een brief toe te lichten of de Kamer nog gelegenheid heeft om de notitie reikwijdte en detailniveau (NRD) te beïnvloeden en, zo ja, wanneer dit dan zou kunnen. Met dit schrijven worden de mogelijkheden toegelicht.

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) heeft het voornemen om een aanvraag voor een luchthavenbesluit in te dienen bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ten behoeve hiervan wordt door de luchthaven een milieueffectrapport (MER) voorbereid waarvoor door de initiatiefnemer ook een concept-NRD is opgesteld.

Op basis van de ontvangen zienswijzen tijdens de terinzagelegging en het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage stelt het ministerie een reactienota op. De reactienota vormt het advies (in de rol van bevoegd gezag voor deze m.e.r.-procedure) aan de luchthaven over de reikwijdte en het detailniveau van het op te stellen MER. Ook bevat de reactienota de verder te volgen procedure en wat er nodig is om tot een aanvraag voor een luchthavenbesluit te komen dat eind 2024 vastgesteld kan worden.

Middels Kamerbrieven worden de beide Kamers van de Staten-Generaal actief op de hoogte gehouden van alle stappen ter voorbereiding op het luchthavenbesluit Rotterdam The Hague Airport. Mocht de Kamer naar aanleiding van reeds verstuurde Kamerbrieven1, of de naar verwachting voor de zomer te publiceren reactienota, willen spreken over of op andere wijze vragen of verzoeken kenbaar willen maken is daar altijd gelegenheid toe. Daarnaast geldt er een wettelijk voorgeschreven voorhangprocedure2 bij publicatie van het ontwerpbesluit waarin de Kamer zich kan uitspreken, vragen kan stellen of andere instrumenten kan aanwenden om het beleid te beïnvloeden.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers


X Noot
1

Kamerstuk 31 936, nr. 1057.

X Noot
2

Wet Luchtvaart, artikel 8.44, lid 6.

Naar boven