31 936 Luchtvaartbeleid

Nr. 1048 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 maart 2023

Hierbij ontvangt u de geactualiseerde uitvoeringsagenda van de Luchtvaartnota 2020–2050. De uitvoeringsagenda geeft aan welke acties het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de komende periode, in samenwerking met belanghebbenden, onderneemt om invulling te geven aan de koers van de Luchtvaartnota 2020 – 20501. De uitvoeringsagenda wordt in principe eens in de vier jaar geactualiseerd.

Met de Luchtvaartnota 2020–2050 werd een nieuwe koers ingezet naar een duurzame luchtvaartsector die Nederland goed blijft verbinden met de rest van de wereld. «Slim en duurzaam» is het uitgangspunt van de Luchtvaartnota. Deze koers moet de luchtvaartsector toekomstbestendig maken. De luchtvaartsector moet zorgen voor minder hinder en minder uitstoot van vervuilende stoffen. De negatieve effecten op mens, natuur en milieu moeten verminderen. Dit is een omslag in het luchtvaartbeleid, waarbij kwaliteit meer centraal komt te staan. Er is een nieuwe balans nodig tussen de kwaliteit van de leefomgeving en de kwaliteit van het netwerk van internationale verbindingen. Met deze uitvoeringsagenda wordt concrete uitwerking gegeven aan de bovengenoemde koers.

Begin 2024 zal de rapportage over de voortgang van de acties in deze geactualiseerde uitvoeringsagenda worden aangeboden.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers


X Noot
1

Kamerstuk 31 936, nr. 820

Naar boven