31 929 Een regeling in de sociale zekerheid van de rechtsgevolgen van het niet aantonen van de leefsituatie na het aanbod van een huisbezoek

G VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 22 maart 2013

In de vergadering van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid1 van 12 februari jl. is de brief van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 7 februari jl.2 aan de orde geweest waarbij zij onder andere de Verzamelbrief 2012-4 gemeenten aanbood.

Naar aanleiding daarvan heeft de commissie de staatssecretaris op 22 februari 2013 een brief gestuurd.

De staatssecretaris heeft op 22 maart 2013 gereageerd.

De commissie brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Kim van Dooren

BRIEF AAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Den Haag, 22 februari 2013

In de vergadering van de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 12 februari jl. is uw brief van 7 februari jl.3 aan de orde geweest waarbij u onder andere de Verzamelbrief 2012-4 gemeenten aanbood.

De leden van de CDA-fractie hebben met instemming kennisgenomen van het feit dat bij de middelentoets in het kader van de bijstand een uitzondering zal worden gemaakt voor de schadevergoedingen bij sexueel misbruik door de Rooms Katholieke Kerk (RKK). Daarbij rees bij deze leden de volgende vraag, waar de leden van de fracties van VVD en OSF zich bij aansluiten. Waarom wordt deze regel beperkt tot schadevergoedingen vanwege de RKK? Immers misbruik is niet beperkt tot deze kerk. Of komt schadevergoeding alleen in de RKK voor en niet bij andere kerken of jeugdzorginstellingen?

De leden van de commissie zien uw antwoord – bij voorkeur binnen vier weken – met belangstelling tegemoet.

Voorzitter van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J.J. Sylvester

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 maart 2013

Hierbij beantwoord ik de brief van 22 februari 2013, kenmerk 150123.02u, waarin de Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van uw kamer reageert op het besluit om de schadevergoedingen van de (RKK) in Nederland in verband met seksueel misbruik uit te zonderen van de middelentoets in de Wet werk en bijstand (WWB). De commissie geeft aan dat bij de leden van de CDA, VVD en OSF fractie de vraag rees waarom deze uitzondering wordt beperkt tot schadevergoedingen vanwege misbruik in de RKK en geen andere schadevergoedingen worden meegenomen.

De WWB biedt de mogelijkheid schadevergoedingen uit te zonderen op de middelentoets. Deze schadevergoedingen worden opgenomen in de Regeling WWB. In de regeling is onder meer bepaald welke vergoedingen voor materiële en immateriële schade die de bijstandsgerechtigde ontvangt niet tot de middelen worden gerekend.

Daarnaast biedt de WWB gemeenten de bevoegdheid om vergoedingen voor materiële en immateriële schade die niet expliciet in de Regeling WWB zijn opgenomen, niet tot de middelen te rekenen voor zover deze naar het oordeel van het college uit een oogpunt van bijstandsverlening verantwoord zijn (artikel 31, tweede lid, onderdeel m).

Gehoord de discussie en overwegende de gevoeligheid van de (landelijke) schadevergoedingen die de Rooms-katholieke Kerk (RKK) in Nederland uitkeert aan slachtoffers van seksueel misbruik binnen die kerk, heb ik besloten om de schadevergoeding van de RKK uit te zonderen van de middelentoets in de WWB. Dit betekent dat de schadevergoeding is opgenomen in de Regeling WWB.

Wat betreft de regelingen die in het leven geroepen worden in verband met seksueel misbruik in jeugdinstellingen naar aanleiding van de aanbevelingen van het onderzoeksrapport van de commissie Samson, zal ik in overleg treden met het Ministerie van VWS en het Ministerie van V&J, of deze vergoedingen opgenomen dienen te worden in de Regeling WWB. U wordt voor het zomerreces geïnformeerd over de uitkomst van dit overleg.

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma


X Noot
1

Samenstelling: Holdijk (SGP), Kneppers-Heijnert (VVD), Putters (PvdA), Terpstra (CDA), Sylvester (PvdA), (voorzitter), Thissen (GL), Witteveen (PvdA), Nagel (50PLUS), Ruers (SP), Elzinga (SP), Koffeman (PvdD), Strik (GL), Flierman (CDA), Hoekstra (CDA), Scholten (D66), Backer (D66), De Lange (OSF), Sent (PvdA), Postema (PvdA), Van Dijk (PVV), (vice-voorzitter), Sörensen (PVV), Ester (CU), De Grave (VVD), Beckers (VVD), Swagerman (VVD) en Kok (PVV).

X Noot
2

Kamerstuk EK 31 929, E met bijlage

X Noot
3

Kamerstuk EK 31 929, E met bijlage

Naar boven