31 924 D
Jaarverslag en slotwet Fonds Economische Structuurversterking 2008

nr. 7
LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 8 juni 2009

De vaste commissie voor Economische Zaken1, heeft over het rapport van de Algemene Rekenkamer bij het Jaarverslag 2008 van het Fonds Economische Structuurversterking (Kamerstuk 31 924 D, nr. 2) de navolgende vragen ter beantwoording aan de regering voorgelegd.

Deze vragen, alsmede de daarop bij brief van 5 juni 2009 gegeven antwoorden, zijn hieronder afgedrukt.

De voorzitter van de commissie,

Timmer

De griffier van de commissie,

Franke

1

Is er enig inzicht in of gemeenten en provincies ook bij het verkrijgen van verzameluitkeringen, deze besteden volgens de huidige FES-voorwaarden? Op welke termijn verwacht de regering een oplossing te hebben voor de mogelijkheid van decentrale overheden om gelden niet conform de FES-voorwaarden te besteden?

Er worden geen FES-bijdragen via verzameluitkeringen aan gemeenten en/of provincies verstrekt. Alle FES-bijdragen die aan decentrale overheden of anderszins worden verstrekt moeten worden besteed volgens de geldende FES-voorwaarden. Naar verwachting zal nog voor het zomerreces een wetsvoorstel kunnen worden ingediend waarin ook een voorstel is opgenomen voor de wijze waarop in de toekomst FES-bijdragen aan decentrale overheden zullen worden verstrekt

2

Wat is de reden dat de administratieve verwerking van toezeggingsbrieven en verrekeningen eerst in een spreadsheet wordt opgenomen en pas bij de jaarafsluiting in SAP wordt opgenomen?

Toezeggingbrieven en verrekenstukken worden direct (zonder tussenkomst van een spreadsheet) vastgelegd in SAP. De toezeggingbrieven zijn eind 2008 opgesteld en dus ook eind 2008 (bij de jaarafsluiting) in SAP vastgelegd. Conform de FES-systematiek ontvangen de FES-beheerders in januari 2009 de verrekenstukken van de betrokken departementen betreffende de projectuitgaven in het jaar 2008. De verrekeningen worden vervolgens direct in SAP vastgelegd.


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Van der Vlies (SGP), Schreijer-Pierik (CDA), Vendrik (GL), Ten Hoopen (CDA), Spies (CDA), Van der Ham (D66), Van Velzen (SP), Aptroot (VVD), Smeets (PvdA), Samsom (PvdA), Timmer (PvdA), voorzitter, Irrgang (SP), Jansen (SP), Biskop (CDA), Ortega-Martijn (CU), Blanksma-van den Heuvel (CDA), Van der Burg (VVD), Graus (PVV), Zijlstra (VVD), Besselink (PvdA), Gesthuizen (SP), Ouwehand (PvdD), Vos (PvdA), De Rouwe (CDA) en Elias (VVD).

Plv. leden: Van der Staaij (SGP), Van Dijk (CDA), Sap (GL), Van Vroonhoven-Kok (CDA), Aasted Madsen-van Stiphout (CDA), Koşer Kaya (D66), Ulenbelt (SP), Blok (VVD), Boelhouwer (PvdA), Kalma (PvdA), Kraneveldt-van der Veen (PvdA), Karabulut (SP), Luijben (SP), De Nerée tot Babberich (CDA), Wiegman-van Meppelen Scheppink (CU), Atsma (CDA), Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD), Madlener (PVV), Nicolaï (VVD), Van Dam (PvdA), Gerkens (SP), Thieme (PvdD), Heerts (PvdA), Uitslag (CDA) en Weekers (VVD).

Naar boven