31 865 Verbetering verantwoording en begroting

Nr. 197 BRIEF VAN DE ALGEMENE REKENKAMER

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 oktober 2021

Met de aanbevelingen die voortkomen uit ons onderzoek willen wij bijdragen aan het presteren en functioneren van de rijksoverheid en de daarmee verbonden organen. Wat kan zinniger, zuiniger of zorgvuldiger? Jaarlijks doen wij ongeveer 100 aanbevelingen in onze doelmatigheidsonderzoeken.

In onderstaande figuur geven wij aan hoe vaak Ministers toezeggingen doen in reactie op onze aanbevelingen.

Op 62% van de aanbevelingen volgt een toezegging

Figuur 1: Jaarlijks aandeel toezeggingen (in %) op aanbevelingen Algemene Rekenkamer. Periode 2015–2020.

Figuur 1: Jaarlijks aandeel toezeggingen (in %) op aanbevelingen Algemene Rekenkamer. Periode 2015–2020.

Uit de figuur blijkt dat het jaarlijks percentage toezeggingen vanaf 2018 daalt. In 2018 is het percentage toezeggingen 78% van de aanbevelingen, terwijl in 2020 het percentage toezeggingen 50% van de aanbevelingen is. Een opvallende daling waarvoor we, op dit moment, nog geen duidelijke verklaring hebben.

Deze daling van het jaarlijkse percentage toezeggingen is ook zichtbaar bij de meeste departementen. Zo was in 2018 het percentage toezeggingen bij het Ministerie van Defensie 83%, terwijl hier in 2020 het percentage toezeggingen 57% was.

Wij vragen elke twee jaar aan de ministeries welke maatregelen zij hebben getroffen naar aanleiding van onze aanbevelingen. Wij leggen de resultaten van dit onderzoek vast in de Voortgangsmeter aanbevelingen. Op 6 oktober 2021 publiceren wij voor de vijfde keer de Voortgangsmeter aanbevelingen op onze website: https://www.rekenkamer.nl/onderwerpen/voortgangsmeter

Op onze website treft u een rapportage aan waarin wij zes jaar terugkijken, vanaf 2015 tot en met 2020. Op onze website zijn openbare datasets opgenomen met rijksbreed en per begrotingshoofdstuk de achterliggende gegevens van de rapportage en dus voor iedereen beschikbaar: onze aanbevelingen, de bestuurlijke reacties van de Ministers en de zelfrapportages van de ministeries.

In onze brieven met aandachtspunten bij de ontwerpbegroting 2022 schenken wij aandacht aan aanbevelingen die nog geen opvolging hebben gekregen. De brieven met aandachtspunten bij de ontwerpbegroting worden u separaat aangeboden.

Een afschrift van deze brief sturen wij aan de voorzitter van de Eerste Kamer, de Koning, de Minister-President en aan alle Ministers.

Voor de Algemene Rekenkamer

drs. A.P. (Arno) Visser, directeur

drs. C. (Cornelis) van der Werf, secretaris

Naar boven