31 855
Wijziging van de Wet op de jeugdzorg in verband met de introductie van een verwijsindex om vroegtijdige en onderling afgestemde verlening van hulp, zorg of bijsturing ten behoeve van jeugdigen die bepaalde risico’s lopen te bevorderen (verwijsindex risico’s jeugdigen)

nr. 24
AMENDEMENT VAN HET LID DIJSSELBLOEM

Ontvangen 29 juni 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel B, artikel 2d, tweede lid, wordt de zinsnede «belemmeringen in hun ontwikkeling» vervangen door de zinsnede: problemen die daadwerkelijk een risico vormen voor hun goede ontwikkeling.

II

In artikel I, onderdeel B, artikel 2j, wordt «zijn ontwikkeling naar volwassenheid wordt belemmerd» vervangen door de zinsnede: zijn goede ontwikkeling naar volwassenheid daadwerkelijk wordt belemmerd.

Toelichting

In dit artikel 2d, tweede lid, wordt, in combinatie met de definitie van jeugdige in artikel 2a onder a, de doelgroep van de wet gedefinieerd als alle jeugdigen die te maken krijgen met belemmeringen in hun ontwikkeling naar volwassenheid. Dat is een veel te brede afbakening van doel en doelgroep. Het grote nadeel daarvan is dat de verwachting kan ontstaan dat de overheid alle belemmeringen die een jeugdige kan tegenkomen zal «voorkomen, beperken of weg nemen». De overheid zal de pretentie niet waar kunnen maken om alle risicosituaties van alle jongeren af te dekken, aldus de Raad van State. Dit amendement beoogd in combinatie met andere wijzigingsvoorstellen, het doel en de doelgroep van de wet specifieker aan te duiden. Alleen die jeugdigen die geconfronteerd worden met problemen die daadwerkelijk een risico kunnen vormen voor een goede ontwikkeling naar volwassenheid, zouden tot de doelgroep van de wet moeten worden gerekend. Met dit amendement wordt ook aangesloten bij het advies van de Raad van State ter zake. Tevens beoogt het amendement in te gaan op de aanbeveling uit het evaluatierapport van de proeftuin VIR waarin nadrukkelijk wordt bepleit duidelijker landelijk af te kaderen wat nu het doel van de VIR is (aanbeveling h, paragraaf 5.3.2., 31 855 nummer 8). Uit die evaluatie blijkt dat indien de lokale keuze van de doelgroep (risicojongeren of alle jongeren met een klein risico) teveel variëren de betekenis van de meldingen geringer is. Tevens is de kans date en match optreedt na melding in de VIR kleiner wanneer alle mogelijk risico’s worden opgenomen. Wanneer de kans op een match afneemt zal het enthousiasme voor het melden afnemen, aldus de evaluatie, en dreigt het systeem aan zijn ambitie ten onder te gaan.

Dijsselbloem

Naar boven