31 839 Jeugdzorg

Nr. 920 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 januari 2023

Uw Kamer had mij verzocht om een reactie naar aanleiding van een e-mail die u ontvangen hebt. In de mail wordt gevraagd welke afspraken er nu zijn bij jeugdhulp instellingen en GGZ-instellingen over of en hoe zij in gesprek gaan met slachtoffers van geweld in de jeugdhulp.

Het rapport van commissie De Winter over geweld in de jeugdzorg tussen 1945–2019 heeft grote indruk gemaakt op alle betrokken partijen. Het rapport maakte duidelijk dat nog te veel niet bekend is, en dat het belangrijk is om in gesprek te gaan met slachtoffers om hun verhalen te horen, daarvan te leren en te zorgen dat geweld in de toekomst voorkomen kan worden.

De jeugdzorginstellingen die zijn aangesloten bij Jeugdzorg Nederland hebben tijdens een ALV afgesproken dat zij hun deuren openzetten voor slachtoffers en hen ook helpen bij hun zoektocht, bijvoorbeeld in de archieven wanneer de dossiers nog beschikbaar zijn. Dit staat ook in hun manifest1. Ook de Nederlandse GGZ heeft destijds afgesproken dat ze openstaan voor gesprekken met slachtoffers. Deze afspraken staan nog steeds.

Ik kan in deze brief niet in gaan op een individuele situatie. Er is vanuit mijn ministerie wel contact gezocht met de schrijfster van de e-mail om te bekijken of zij ook persoonlijk heeft ervaren dat een instelling niet bereid was om met haar in gesprek te gaan en, als dit het geval is, of we haar kunnen helpen met onze contacten om alsnog in gesprek te treden.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M. van Ooijen


X Noot
1

Jeugdzorg Nederland. Puntenmanifest Naar een jeugdzorg die beter beschermt: Reactie op aanbevelingen uit het rapport «Onvoldoende beschermd» van Commissie De Winter. 2019 (Bijlage bij Kamerstukken 31 015 en 31 839, nr. 174).

Naar boven