31 839 Jeugdzorg

Nr. 266 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARISSEN VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE EN VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 januari 2013

Met deze brief doen wij u het rapport van de Inspectie Jeugdzorg (hierna: IJZ) toekomen over haar onderzoek bij de William Schrikker Groep (hierna: WSG)1. Het onderzoek heeft geleid tot het onder verscherpt toezicht stellen van de WSG voor de periode van een jaar.

De WSG is een landelijk werkende instelling voor jeugdbescherming, jeugdreclassering en pleegzorg. De instelling richt zich op kinderen met een beperking of chronische ziekte, maar ook op kinderen van ouders met een beperking. De WSG biedt aan ongeveer 10.000 kinderen ondersteuning en begeleiding. Van deze kinderen staan er 6800 onder toezicht en 1600 onder voogdij van de WSG. De William Schrikker Pleegzorg begeleidt (de pleegouders van) ongeveer 1500 pleegkinderen. De William Schrikker Jeugdreclassering voert bij zo’n 1300 kinderen een jeugdreclasseringsmaatregel uit.

De WSG is in januari 2013 door de IJZ onder verscherpt toezicht gesteld. De IJZ is overgegaan tot deze maatregel omdat uit haar WSG brede onderzoek in de periode september – november 2012 blijkt dat de WSG onvoldoende toezicht houdt op en in onvoldoende mate risicomanagement toepast bij kinderen die onder haar begeleiding staan en kinderen die in pleeggezinnen verblijven.

Daarnaast heeft de IJZ onvoldoende vertrouwen in de huidige governance-structuur van de WSG en in de aanpak van de WSG, gericht op het verbeteren van de primaire processen.

De IJZ vindt de bevindingen van haar onderzoek buitengewoon ernstig. De WSG voldoet op verschillende aspecten niet aan wat de IJZ van instellingen verwacht op het gebied van veiligheid en kwaliteit van zorg. De IJZ heeft afgewogen welke maatregelen nodig zijn om deze situatie op korte termijn te verbeteren. Het belang van de kinderen staat daarbij centraal. De IJZ acht het niet in het belang van de kinderen om hen van de plek weg te halen waar ze nu verblijven of om andere hulpverleners aan te wijzen. Was de IJZ van oordeel geweest dat sprake is van onaanvaardbare risico’s, dan had zij daartoe een bevel uitgevaardigd. De IJZ is hier niet toe overgegaan. Het is echter wel in het belang van de kinderen dat de WSG nu met spoed concrete maatregelen doorvoert om het risicomanagement op korte termijn zodanig te verbeteren dat de veiligheid van de kinderen beter is gewaarborgd.

Tijdens het jaar van verscherpt toezicht vinden er regelmatig gesprekken plaats tussen de IJZ en de WSG over de voortgang van de verbeteringen. Daarnaast voert de IJZ met regelmaat onverwacht toezicht uit bij de WSG en zal zij steekproefsgewijs de voortgang van de verbeteringen monitoren. De IJZ beoordeelt na een jaar of de situatie voldoende is verbeterd om het verscherpt toezicht op te heffen.

Het is een ernstige zaak als een instelling, zeker een instelling met de omvang van de WSG, onder verscherpt toezicht wordt geplaatst. We hebben daarom ook direct na het horen van de zorgen van de IJZ, contact gezocht met de IJZ om ons over de situatie bij de WSG te laten informeren. Ook hebben we gesproken met de stadsregio Amsterdam, als penvoerder van provincies en stadsregio’s voor de WSG Jeugdbescherming en Jeugdreclassering.

De IJZ is de aangewezen instantie om de voortgang en de kwaliteit van de verbeteringen bij de WSG te beoordelen. Om die reden en naar aanleiding van het verscherpt toezicht houdt de IJZ ons periodiek op de hoogte van de ontwikkelingen bij de WSG, de uitvoering van de verbeterplannen en over de veiligheid van de kinderen.

In reactie op de bevindingen van de IJZ hebben de Raad van Toezicht en de bestuurder van de WSG maatregelen aangekondigd. De IJZ verwacht dat de eerste resultaten van de ingezette maatregelen zichtbaar zijn vanaf drie maanden na het uitspreken van het verscherpt toezicht. De medewerkers krijgen handvatten aangereikt om structureel toezicht te houden op de risico’s voor de kinderen en worden getraind om de risico’s zoveel als mogelijk te beperken. Dit alles moet leiden tot betere bescherming van de kinderen die aan de zorg van de WSG zijn toevertrouwd.

Wij hebben er met de IJZ vertrouwen in de dat WSG nu alles in het werk zal stellen om de primaire processen binnen haar organisatie te verbeteren.

De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven