31 839
Jeugdzorg

nr. 18
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 oktober 2009

Hierbij wil ik u informeren over de stand van zaken rondom de wachtlijsten in de kinderopvang. Uit de laatste meting wachtlijsten, die u hierbij ontvangt1, blijkt dat de wachtlijsten in de dagopvang in absolute aantallen licht en in percentage van de capaciteit sterk zijn gedaald. De wachtlijstenomvang bij buitenschoolse opvang (BSO) is in absolute aantallen licht gestegen maar als percentage van de capaciteit gedaald en zelfs bijna gehalveerd ten opzichte van 2007. De daling van de wachtlijstenomvang als percentage van de capaciteit geeft aan dat vraag en aanbod op de kinderopvangmarkt naar elkaar toe groeien. De «wachtlijstomvang als percentage van de capaciteit» wordt in deze vijfde meting op twee manieren gepresenteerd. De eerste manier correspondeert met de weergave zoals die vanaf de voorgaande metingen is gehanteerd. «Wachtlijstomvang als percentage van de capaciteit» is daarbij berekend door het aantal kinderen op de wachtlijst te delen door het aantal kindplaatsen. In de tweede berekening is het aantal kinderen op de wachtlijst eerst vertaald naar een tekort aan kindplaatsen. De wachtlijstomvang als percentage van de capaciteit is vervolgens berekend door het tekort aan kindplaatsen te delen door het totale aantal kindplaatsen. Deze tweede presentatiewijze van het wachtlijstpercentage geeft een veel zuiverder beeld dan de eerste presentatiewijze. Om de vergelijking met de vorige metingen helder te houden, worden in deze rapportage echter de resultaten van beide berekeningen gepresenteerd.

Ik zal de wachtlijstenmeting voortzetten en uitbreiden in omvang, maar verminderen in frequentie. Voortaan wordt één keer per jaar een uitgebreider onderzoek gedaan met een betere onderzoeksopzet. Hierbij wordt specifieker in kaart gebracht waar de wachtlijsten het grootst zijn. Dit is van belang omdat er vanuit het Netwerkbureau Kinderopvang signalen zijn dat er grote verschillen bestaan in de omvang van wachtlijsten tussen regio’s. Daarnaast zal in het onderzoek ook worden meegenomen wat de oorzaken van wachtlijsten zijn per regio. Hierdoor kan het wachtlijstenbeleid worden verbeterd.

Vorig jaar is het Netwerkbureau Kinderopvang opgericht om het kinderopvangveld te ondersteunen bij het wegwerken van de wachtlijsten. Inmiddels is het Netwerkbureau Kinderopvang voortvarend aan de slag. De knelpunten voor uitbreiding lijken niet meer zozeer financieel van aard te zijn.

Het vinden en verkrijgen van de juiste locatie blijkt een belangrijk knelpunt te zijn. Er is al veel winst te halen met goede informatievoorziening hieromtrent. Het netwerkbureau Kinderopvang heeft onder andere de volgende initiatieven genomen:

• De capaciteit per gemeente staat op de website van het Netwerkbureau. Zo kunnen de gemeenten bijvoorbeeld zien wat de kinderopvangcapaciteit bij andere gemeenten is. Daarnaast wordt de ontwikkeling in de capaciteit over het hele land en per gemeente gevolgd.

• Er wordt gewerkt aan een checklist voor startende ondernemers om het voor starters makkelijker te maken om in de kinderopvang in te stappen.

• In samenwerking met de VNG, het NOC*NSF, NISB, het Waarborgfonds Kinderopvang en het Waarborgfonds Sport wordt gewerkt aan een handleiding voor BSO in sportaccommodaties.

• Een handleiding voor het wijzigen van de bestemming van panden die geschikt zijn voor kinderopvang wordt in samenwerking met VROM en VNG opgesteld. Hierin worden de procedures en tips voor het wijzigen van het bestemmingsplan bij de gemeente uiteen gezet. Daarnaast wordt aangegeven welke interpretatiemogelijkheden er zijn van de bestaande bestemmingsplannen.

• Om de kinderopvangsector in beeld te laten komen bij de woningbouwcorporaties die aan ontwikkeling van de wijken werken en in het bezit zijn van panden wordt in samenwerking met de vereniging voor woningbouwcorporaties AEDES een folder ontwikkeld.

• Het Netwerkbureau Kinderopvang denkt ook mee met de individuele kinderopvanginstellingen en scholen bij het uitbreiden van de kinderopvangplaatsen. Ook worden «best practices» verspreid om van elkaar te kunnen leren.

Dit is een breed en divers palet aan maatregelen, welke naar verwachting een goede bijdrage zullen leveren aan het wegwerken van de wachtlijsten.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

S. A. M. Dijksma


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven