31 775
Bevordering duurzame arbeidsinschakeling jongeren tot 27 jaar (Wet investeren in jongeren)

nr. 13
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 april 2009

Tijdens de procedurevergadering op 31 maart 2009 heeft de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van uw Kamer besloten de plenaire behandeling van het wetsvoorstel Wet investeren in jongeren (WIJ) aan te houden in afwachting van een brief over de relatie tussen de WIJ en de brief over de aanpak van de crisis d.d. 25 maart 2009.

Naar aanleiding van bovenstaand verzoek van de vaste commissie voor SZW merk ik, mede namens de Minister voor Jeugd en Gezin en de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, het volgende op. Zoals in de brief van 25 maart 2009 is opgemerkt is de werkloosheid onder jongeren over het algemeen hoger dan onder de hele beroepsbevolking. De oplopende werkloosheid zal zich daarom ook doorvertalen in de kansen van jongeren. Naast de invoering van de WIJ, zijn in het kader van het sociaal overleg met sociale partners afspraken gemaakt over een aantal preventieve maatregelen. Daartoe zal het beleid gericht op (het terugdringen van) voortijdig schoolverlaten en jongeren langer op school houden zal worden geïntensiveerd. Dit vergroot de arbeidsmarktkansen van jongeren op lange termijn. Verder zijn afspraken gemaakt over het aanbieden van stageplaatsen aan schoolverlaters die langer dan 3 maanden thuis zitten. Ook komen er extra middelen beschikbaar om de positie van jongeren op de arbeidsmarkt te stimuleren. Zoals aangekondigd in de brief van 25 maart 2009 zal ik op korte termijn in overleg met de ministers van J&G en WWI en de staatssecretaris van OCW met een voorstel komen voor de concrete invulling hiervan.

In een tijd van toenemende werkloosheid en een steeds minder grote vraag naar arbeid, kan de duurzame arbeidsparticipatie van jongeren in regulier werk onder druk komen te staan. Het hoofddoel van de WIJ is duurzame arbeidsparticipatie van jongeren in regulier werk. De WIJ geeft jongeren het recht op een werkleeraanbod. De WIJ verplicht gemeenten om aan werkloze jongeren tot 27 jaar een aanbod op maat te doen. Gemeenten kunnen bij jongeren scholing (leeraanbod, stages of werkervaringsplaatsen) inzetten om hun beroepsvaardigheden op peil te houden of om nieuwe vaardigheden te verwerven. Zo kunnen jongeren betere kansen op de arbeidsmarkt krijgen.

Het is aan de jongere om het werkleeraanbod aan te vragen en daaraan mee te werken.

Het wetsvoorstel WIJ en de nader uit te werken voorstellen ter verbetering van de positie van jongeren op de arbeidsmarkt zijn met elkaar verbonden omdat ze zich richten op dezelfde doelgroep. Zij kunnen echter los van elkaar worden behandeld, de behandeling van de WIJ kan goed vooruit lopen op de uitwerking van de eerdergenoemde voorstellen. Om jongeren zo snel mogelijk kansen te kunnen bieden, juist ook in de periode dat veel jongeren hun opleiding afronden, ben ik voornemens de WIJ per 1 juli 2009 in te voeren. Om die reden hecht ik aan een snelle behandeling van dit wetsvoorstel.

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. Klijnsma

Naar boven