31 753 Rechtsbijstand

Nr. 273 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 september 2023

Op 22 februari 2023 heeft de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid mij verzocht om schriftelijk te reageren op het verslag van de Europese Commissie aan het Europees Parlement en de Raad van Europa (de Raad) over de tenuitvoerlegging van de Richtlijn (EU) 2016/1919 (hierna: de Richtlijn) van het Europees Parlement en de Raad van 26 oktober 2016 betreffende rechtsbijstand voor verdachten en beklaagden in strafprocedures en voor gezochte personen in procedures ter uitvoering van een Europees aanhoudingsbevel.

Het verslag gaat over de maatregelen die de lidstaten tot dusver hebben genomen om de Richtlijn om te zetten in de nationale wet- en regelgeving. Dit verslag is voornamelijk gebaseerd op de informatie die de lidstaten aan de Europese Commissie hebben verstrekt bij de kennisgeving van nationale maatregelen tot omzetting van de Richtlijn.

In het verslag wordt door de Europese Commissie globaal weergegeven in hoeverre de lidstaten de Richtlijn volledig en correct hebben omgezet en of de nationale wetgeving van de lidstaten de doelstellingen van de Richtlijn verwezenlijkt en de vereisten ervan vervult. Het betreft een algemene weergave van de omzetting door alle lidstaten en bevat geen nadere analyse van de wijze waarop iedere individuele lidstaat de Richtlijn heeft omgezet. Uit het verslag kan dus niet worden afgeleid hoe de Europese Commissie de Nederlandse omzetting van deze richtlijn – die is geïmplementeerd door middel van bestaande regelgeving (zoals bekendgemaakt in Stcrt. 2017, nr. 59575) – beoordeelt.

Indien de Europese Commissie naar aanleiding van een gebrekkige implementatie van de Richtlijn tegen een lidstaat wil optreden, wordt er een inbreukprocedure gestart en ontvangt de desbetreffende lidstaat een ingebrekestelling. Uit dit algemene verslag van de Europese Commissie kan niet worden opgemaakt of tegen Nederland een inbreukprocedure zal worden gestart. Tot op heden is niets bekend over een mogelijke inbreukprocedure en heeft Nederland geen ingebrekestelling met betrekking tot de Richtlijn ontvangen.

De Minister voor Rechtsbescherming, F.M. Weerwind

Naar boven