31 710 Deltaprogramma

Nr. 36 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 februari 2015

Nederland is een unieke delta met waardevolle gebieden als de Waddenzee, de Zuidwestelijke Delta en het rivierengebied. Ook in deze eeuw investeren we veel in deze delta. Onze delta heeft een zeer rijke natuur, vanaf de plek waar de rivieren ons land binnenkomen tot en met de Noordzee. We kunnen aan kracht winnen door investeringen in waterveiligheid, zoetwatervoorziening, energie en visserij te combineren met het realiseren van een blijvend rijke deltanatuur.

De Natuurambitie Grote Wateren schetst hoe we in de toekomst (2050–2100) die robuuste en toekomstbestendige natuur in de Delta kunnen vormgeven1. Natuur die tegen een stootje kan, waar we van kunnen genieten, en die veiligheid, economie, energie en welzijn versterkt.

Ik laat mij, net als vele anderen, inspireren door de vergezichten die de Natuurambitie Grote Wateren schetst. Verschillende projecten, zoals de Markerwadden en de vismigratierivier in de Afsluitdijk, gaan al uit van dit gedachtegoed. De voorkeurstrategieën van het Deltaprogramma bieden kansen voor een robuuste natuur in combinatie met waterveiligheid. Het programma Ruimte voor de Rivier heeft de waarde hiervan al bewezen.

De natuurambitie past in het streven van het kabinet om het natuurbeleid meer dan voorheen te richten op het scheppen van de juiste condities voor natuurontwikkeling en het geven van ruimte aan natuurlijke processen. Door de natuur in de grote wateren op deze manier robuust te maken, ontstaat er ruimte om flexibeler met natuur om te gaan: natuur niet als keurslijf, maar als kans en een grote waarde. Zo werken we aan een dynamische, duurzame delta.

De provincies en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu zijn samen met het Ministerie van Economische Zaken verantwoordelijk voor de natuur in de grote wateren in Nederland. Met hen, met de waterschappen en het Deltaprogramma wil ik werken aan een robuuste natuur die samen gaat met veiligheid en ruimte voor bedrijvigheid in en rond de grote wateren.

De natuurambitie kan benut worden bij de uitvoering van beleid in de grote wateren, bijvoorbeeld het Deltaprogramma of het Nationaal Waterplan. De natuurambitie geeft richting aan het natuurbeleid in de toekomst. Ook internationaal kan de natuurambitie van nut zijn, bijvoorbeeld bij het maken van afspraken met buurlanden en de Europese Unie over Europese natuur- en milieurichtlijnen.

Samen met de provincies wil ik onderzoeken hoe EU-cofinanciering onder het LIFE-programma investeringen in de deltanatuur kan ondersteunen.

Ik zal projecten steunen die helpen om de natuurambitie waar te maken. De projecten waar het om gaat kunnen van burgers, van maatschappelijke organisaties, overheden, ondernemers of combinaties daarvan zijn. De kaders daarvoor worden uitgewerkt. Om de projecten te steunen heb ik menskracht en een beperkt budget vrijgemaakt.

De natuurambitie is gebaseerd op de best beschikbare kennis. Maar veel is nog onbekend. Er is innovatie nodig en op sommige vlakken meer kennis. Niet alleen op het terrein van natuur, maar ook op de snijvlakken met andere functies en sectoren. Juist daar ontstaan economisch gezien de meest kansrijke innovaties. Zo snijdt het mes aan twee kanten: de natuurambitie biedt tegelijkertijd kansen voor natuur én economie. Als welvarend deltaland kan Nederland deze kennis en innovaties verzilveren via export naar andere delta’s in de wereld.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven