31 700 XVI
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2009

nr. 86
BRIEF VAN DE MINISTERS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT, EN VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 november 2008

Hierbij bieden wij u het rapport «Gezondheidsbescherming bij publieksevenementen onvoldoende geborgd» aan dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in samenwerking met de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) heeft opgesteld.1

Het rapport is de weergave van de bevindingen uit het thematisch onderzoek van de inspectie naar de kwaliteit van de advisering bij publieksevenementen door GHOR-bureaus. GHOR staat voor Geneeskundige Hulpverlening bij ongevallen en rampen. GHOR coördineert de inzet van geneeskundige diensten tijdens rampen en grote ongevallen. Het onderzoek is op initiatief van IGZ uitgevoerd naar aanleiding van een aantal calamiteiten bij publieksevenementen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden.

Voor GHOR is advisering over voorzorgsmaatregelen ten behoeve van publieksevenementen een taak die zij ter hand hebben genomen omdat zij de noodzaak van dergelijke advisering zagen, hoewel dit niet hun primaire taak was. Uit het onderzoek blijkt dat de adviezen niet altijd op een gestructureerde en proactieve wijze worden uitgedragen. Daarnaast is duidelijk geworden dat de politie, brandweer en GHOR nog maar zelden samenwerken bij de advisering. Ook vragen niet alle gemeenten zelf advies over relevante publieksevenementen. Het rapport wordt ook aan de veiligheids/GHOR-besturen toegestuurd.

Deze uitkomsten leiden tot de maatregelen van de desbetreffende inspecties op basis van hun wettelijke bevoegdheden om een handhavingstraject te starten naar aanleiding van de tekortkomingen bij de kwaliteit van de advisering die in het rapport genoemd zijn.

Daarnaast doen IGZ en IOOV een aantal aanbevelingen aan gemeenten. De eerste aanbeveling is dat politie, brandweer en GHOR zich dienen in te spannen om in het belang van de gezondheid en veiligheid van burgers tot een integrale advisering te komen bij publieksevenementen. Vervolgens wordt de gemeenten aangeraden om de kwaliteit van de vergunningverlening te verbeteren met gebruik making van de integrale adviezen van politie, brandweer en GHOR. De inspecties zullen het rapport ook aan de gemeentebesturen toezenden.

Wij hechten groot belang aan de uitkomsten van dit onderzoek en onderschrijven de uitkomsten.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

G. ter Horst


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven