nr. 178
LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN
De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit1 heeft een aantal vragen voorgelegd aan de minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit bij brief van 17 juni 2009 inzake de koeling van
groenten (2009Z10929/2009D30453).
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft deze vragen beantwoord
bij brief van 26 juni 2009. Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.
De voorzitter van de commissie,
Atsma
De griffier van de commissie,
Dortmans
1
Welke Brusselse regelgeving schrijft voor dat gesneden
tomaat etc. dient te worden beschouwd als bederfelijke waar?
Dergelijke specifieke regelgeving kent de EU niet, maar wel algemene regels
op dit terrein.
Zo bepaalt Verordening (EG) 852/2004 inzake levensmiddelenhygiëne
in Bijlage II terzake van Algemene Hygiënevoorschriften voor alle Exploitanten
van Levensmiddelenbedrijven in hoofdstuk IX, Bepalingen van toepassing op
levensmiddelen, onder punt 5 dat;
«Grondstoffen, ingrediënten, halffabrikaten en eindproducten
die een voedingsbodem kunnen vormen voor pathogene micro-organismen of voor
toxines, mogen niet worden bewaard bij temperaturen die risico’s inhouden
voor de gezondheid. De koudeketen mag niet worden verbroken. Gedurende korte
tijd mag evenwel van temperatuurbeheersing worden afgezien wanneer dit nodig
is in verband met de hantering bij de bereiding, het vervoer, de opslag, de
uitstalling en de levering van levensmiddelen, voorzover dat geen risico’s
inhoudt voor de gezondheid. In levensmiddelenbedrijven waar verwerkte levensmiddelen
worden vervaardigd, gehanteerd en verpakt, dienen adequate ruimten aanwezig
te zijn die groot genoeg zijn voor de aparte opslag van grondstoffen en verwerkt
materiaal, met voldoende aparte gekoelde opslagruimten.»
Op grond van deze regelgeving moet gesneden tomaat gezien worden als een
levensmiddel waarin ziekteverwekkers of toxines tot ontwikkeling kunnen komen.
Daarom moet gesneden tomaat bewaard worden bij een temperatuur die dat voorkomt.
2
Is in de desbetreffende Europese regelgeving dwingend
vastgelegd dat gesneden tomaat etc. die langer dan twee uur wordt bewaard,
dient te worden bewaard op een temperatuur van maximaal 7 graden Celsius of
is dat een invulling die op nationaal niveau is bedacht?
Met andere woorden: komen de termen «bederfelijke
waar» en «bewaren bij maximaal 7 graden» met zoveel woorden
in de Europese regelgeving voor of is dit een Nederlandse uitwerking van ruimer
geformuleerde Brusselse regels?
De in antwoord 1 aangehaalde Europese regelgeving geeft het principe weer
dat levensmiddelen waarin ziekteverwekkers of toxines tot ontwikkeling kunnen
komen, gekoeld bewaard moeten worden. Daarbij wordt niet gesproken over «bederfelijke
waar» of «bewaren bij maximaal 7 graden».
Dit is bedoeld om de lidstaten de mogelijkheid te geven dit principe in
hun nationale wetgeving in te vullen met concrete eisen die passen bij hun
nationale omstandigheden. In Nederland is daarom sinds 1994 in het Warenwetbesluit
Bereiding en behandeling van levensmiddelen in artikel 15, eerste lid vastgelegd
dat voor onverpakte eetwaar, waarvoor de bereider geen bijzondere bewaartemperatuur
vermeldt, een bewaartemperatuur geldt van maximaal 7 graden. Hiervan kan op
basis van de Warenwetregeling vrijstelling gekoeld bewaren worden afgeweken.
Deze biedt de mogelijkheid om eetwaar gedurende een éénmalige
periode van twee uur ongekoeld aan te bieden voor directe consumptie in restaurants
of instellingen. De periode van twee uur is wetenschappelijk bepaald door
deskundigen van overheid en bedrijfsleven in het kader van het Regulier Overleg
Warenwet.
Tot slot biedt het Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen
in artikel 15, achtste lid de mogelijkheid verder af te wijken van bovenstaande
regelgeving in een door de betrokken levensmiddelensector opgestelde
hygiënecode voorzover dit de veiligheid van de consument niet in gevaar
brengt.
3
Bent u bereid, eventueel in overleg met uw collega
van VWS, de nationale aanvulling op de Europese regelgeving zodanig aan te
passen dat het bewaren van gesneden tomaat etc. op bijvoorbeeld kamertemperatuur
in restaurants langer (bijvoorbeeld vier uur) mogelijk wordt? Het voordeel
is dat het aangeboden product voor de consument smaakvoller blijft terwijl
bovendien voor koeling geen energie nodig is.
De in antwoord 2 genoemde nationale regelgeving biedt naar mijn mening
voldoende flexibiliteit. Daarom vind ik verdere aanpassing niet aan de orde.
XNoot
1Samenstelling:
Leden: Van der Vlies (SGP), ondervoorzitter Schreijer-Pierik (CDA), Atsma
(CDA), voorzitter Poppe (SP), Waalkens (PvdA), Snijder-Hazelhoff (VVD), Jager
(CDA), Ormel (CDA), Koopmans (CDA), Van der Ham (D66), Van Velzen (SP), Samsom
(PvdA), Van Dijken (PvdA), Neppérus (VVD), Jansen (SP), Jacobi (PvdA),
Cramer (CU), Koppejan (CDA), Graus (PVV), Zijlstra (VVD), Thieme (PvdD), Dibi
(GL), Polderman (SP), Elias (VVD) en Linhard (PvdA).
Plv. leden: Van der Staaij (SGP), Mastwijk (CDA), ten Hoopen (CDA), Luijben
(SP), Tang (PvdA), Boekestijn (VVD), Bilder (CDA), Biskop (CDA), Pieper (CDA),
Koşer Kaya (D66), Van Leeuwen (SP), Eijsink (PvdA), Depla (PvdA), Vacature
(algemeen), Kant (SP), Blom (PvdA), Ortega-Martijn (CU), Van Heugten (CDA),
Brinkman (PVV), Ten Broeke (VVD), Ouwehand (PvdD), Vendrik (GL), Lempens (SP),
Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD) en Van Dam (PvdA).