31 700 XIV
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2009

nr. 137
BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 maart 2009

Naar aanleiding van een verzoek van de vaste commissie voor LNV van 18 februari 2009 (31 700-XIV-126/2009D07382) om een overzicht van de stand van zaken van de uitvoering van in 2008 gedane toezeggingen, stuur ik u hierbij een overzicht.

In dit overzicht heb ik de openstaande moties en toezeggingen aan uw Kamer uit 2008 en januari en februari 2009 opgenomen. Aan veel van deze moties en toezeggingen is hiermee voldaan.

Onlangs (12 februari, TK 31 700 XIV, nr. 126) heb ik u geïnformeerd over de uitvoering van de aangenomen moties van de begrotingsbehandeling in december 2008. Deze moties heb ik daarom niet in het overzicht opgenomen.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg

Moties

Vervolg notaoverleg Nota Dierenwelzijn en Nationale Agenda Diergezondheid 4 februari 2008

Motie Thieme en Ouwehand (beiden PvdD), 28 286, nr. 172

Verzoekt de regering binnen twee maanden over te gaan tot ratificering van de Europese overeenkomst ter bescherming van kleine huisdieren (ETS-125, 1987).

Motie Ouwehand en Thieme (beiden PvdD), 28 286, nr. 192

Verzoekt de regering om binnen een halfjaar met een plan van aanpak te komen om de malafide hondenhandel tegen te gaan.

Motie Waalkens (PvdA) en Cramer (CU), 28 286, nr. 197

Verzoekt de regering de doorontwikkeling van deze alternatieven te faciliteren, hoge prioriteit te geven en de Kamer een overzicht te geven van de stappen die de regering gaat zetten.

Motie Van Velzen (SP), 28 286, nr. 198

Verzoekt de regering het toezicht op juiste toepassing van de elektrische bedwelmingsmethode te verscherpen.

Motie Van Velzen (SP), 28 286, nr. 108

Verzoekt de regering de import van producten van vossen- en chinchillabont in Nederland te verbieden.

En verzoekt de regering tevens in Europa het debat over vossen en chinchilla’s te intensiveren met als eerste doel een Europees verbod op het fokken van vossen en chinchilla’s voor bont.

Motie Van Velzen (SP), 28 286, nr. 109

Verzoekt de regering te onderzoeken welke diersoorten in Nederland gehouden worden voor dierlijke producten en voor deze soorten onderzoek te doen naar welzijnsaspecten.

Verzoekt de regering tevens regelgeving op te stellen om er zorg voor te dragen dat het welzijn van de dieren in deze sectoren ook gegarandeerd is.

Motie Ormel (CDA) en Waalkens (PvdA), 28 286, nr. 110

Verzoekt de regering een centrale, transparante en onafhankelijke registratie van het gebruik van receptplichtige diergeneesmiddelen bij landbouwhuisdieren te bevorderen.

Motie Ormel (CDA), 28 286, nr. 111

Verzoekt de regering de mogelijkheden te onderzoeken om te komen tot een privaatrechtelijke Orde voor dierenartsen.

Motie Snijder-Hazelhoff (VVD), 28 286, nr. 115

Verzoekt de regering dierenspeciaalzaken, import- en groothandel van overige diersoorten te betrekken bij het overleg ter voorbereiding van een privaat certificatiestelsel.

Motie Waalkens (PvdA) en Cramer (CU), 28 286, nr. 117

Verzoekt de regering dit kader voor december 2008 te ontwikkelen en aan de Kamer voor te leggen.

Verzoekt de regering tevens de Kamer te informeren over de toepassing van dit afwegingskader op toekomstige besluiten die raken aan dierenwelzijn.

Motie Graus (PVV) en Ormel (CDA), 28 286, nr. 120

Verzoekt de regering opleiding mogelijk te maken tot paraveterinair dierenambulancepersoneel.

Motie Ormel (CDA) c.s., 28 286, nr. 170

Verzoekt de regering het voornemen om per 2009 rubberen matten verplicht te stellen in stallen waar vleeskalveren anders dan op stro gehuisvest worden, op te schorten.

Verzoekt de regering grootschalig praktijkonderzoek te faciliteren waarin alternatieve vloertypen vergeleken worden op de effecten op loop- en ligcomfort, infectiedruk en stalklimaat, dit onderzoek te koppelen aan de welzijnsmonitor voor vleeskalveren en op basis van de resultaten een besluit te nemen over verplichte toepassing van rubberen matten of andere vloertypen.

Voor de stand van zaken van bovenstaande moties uit het notaoverleg Nota Dierenwelzijn en Nationale Agenda Diergezondheid verwijs ik naar de voortgangsrapportage Nota Dierenwelzijn en Diergezondheid van 4 februari 2009 (28 286, nr. 259).

VAO Hoekstra 3 april 2008

Motie Thieme (PvdD), 26 991, nr. 193

Verzoekt de regering om de uitbesteding van wettelijke controles van geslachte dieren aan het commerciële bedrijf BV KDS en de huidige werkwijze van toezicht op controle alsnog ter goedkeuring voor te leggen aan de FVO en de Europese Commissie en de Kamer hierover binnen een halfjaar te informeren.

Voor de stand van zaken verwijs ik naar de voortgangsrapportage over de verbetering van toezicht op diertransporten en slachterijen VWA van 10 oktober 2008 (26 991, nr. 229).

VAO Mosselzaadvisserij 8 april 2008

Motie Snijder-Hazelhoff (VVD) en Koppejan (CDA), 29 675, nr. 39

Verzoekt de regering haar medewerking te verlenen aan een door de sector uit te voeren onderzoek op basis waarvan kan worden vastgesteld wat de financiële situatie (nulmeting) thans is.

Stand van zaken: U ontvangt voor 1 mei een brief met een reactie op de motie.

VAO Staatsbosbeheer 23 april 2008

Motie Jacobi (PvdA) c.s., 29 659, nr. 24

Verzoekt de regering om in de taakstelling van Staatsbosbeheer de opdracht mee te geven dat Staatsbosbeheer er mede zorg voor dient te dragen dat recreatie op de Waddeneilanden betaalbaar blijft.

en

Motie Jacobi (PvdA) c.s., 29 659, nr. 25

Verzoekt de regering de taakopdracht van de commissie-De Jong waar nodig zodanig aan te passen dat deze commissie ook nagaat of het bij beoordeling van toekomstige regelgeving gewenst is, deze te onderwerpen aan een «Waddentoets» zodat kan worden nagegaan of deze regelgeving voor de Waddeneilanden een onevenredig nadelige uitwerking kan hebben.

Verzoekt de regering voorts het oordeel van de commissie-De Jong over de bruikbaarheid van het instrument Waddentoets aan de Kamer voor te leggen.

Stand van zaken: Op 1 juli 2008 heeft de Tweede Kamer de opdracht aan de commissie Erfpacht Staatsbosbeheer onder leiding van mevrouw De Jong ontvangen (DN.2008/2154). De Tweede Kamer is op 11 maart 2009 geïnformeerd dat de commissie De Jong per 1 april 2009 haar bevindingen zal rapporteren (DN.2008/168). Deze zullen daarna aan de Tweede Kamer worden gezonden.

Motie Snijder-Hazelhoff (VVD) c.s. 29 659, nr. 17

Verzoekt de regering er zorg voor te dragen dat Staatsbosbeheer in overleg treedt met de betrokken gemeenten en met de betrokken burgers om te komen tot teruggave van de gronden onder genoemde voorzieningen en bebouwing.

Verzoekt de regering de Kamer over de uitkomsten van dit overleg te informeren.

Stand van zaken: Dit wordt meegenomen in de bovengenoemde reactie op het rapport van de commissie-De Jong.

Motie Snijder-Hazelhoff (VVD) c.s., 29 659, nr. 18

Verzoekt de regering te komen met voorstellen tot aanpassing van de relevante wetgeving die ertoe leidt dat in de toekomst Staatsbosbeheer zich gedraagt als een beheer uitvoerende organisatie en zich dus richt naar het beleid van de minister; verzoekt de regering de Kamer een notitie voor te leggen waarin zij aangeeft op welke wijze zij voorgaand verzoek gaat invullen en hoe de ministeriële verantwoordelijkheid voor het optreden van Staatsbosbeheer in de toekomst, rekening houdend met de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen, wordt vormgegeven.

en

Motie Snijder-Hazelhoff (VVD) c.s., 29 659, nr. 19

Verzoekt de regering begin 2009 te komen met een evaluatie van Staatsbosbeheer en deze aan de Kamer voor te leggen.

Stand van zaken: Ik heb u op 11 maart 2009 geïnformeerd over de evaluatie Staatsbosbeheer (DN.2008/168). De resultaten van de commissie-d’Hondt worden in september 2009 verwacht. Daarna wordt u geïnformeerd. In die reactie zal ook worden ingegaan op de vraag inzake aanpassing van relevante wetgeving (motie 18).

VAO Natuur en milieueducatie 5 juni 2008

Motie Van Velzen en Polderman (beide SP), 20 487, nr. 30

Verzoekt de regering om in overleg met VNG aan te geven hoe gemeenten invulling kunnen geven aan natuur- en milieueducatie zodanig dat materialen, middelen en activiteiten structureel en voor iedereen beschikbaar zijn.

Stand van zaken: Gemeenten hebben hierin zelf een belangrijke rol. Deze hebben positief gereageerd om mee te denken en te werken aan de verdere uitwerking van het NME-beleid. Ik heb de regiegroep NME, waarin ook gemeenten vertegenwoordigd zijn, gevraagd het punt van de verschillende inzet van gemeenten te agenderen.

WGO natuurbeschermingswet (bestaand gebruik) 18 juni 2008

Motie Jacobi (PvdA), 31 038, nr. 22

Verzoekt de regering, een beoordelingskader op te stellen voor gemeenten en provincies, waarmee zij bij alle vergunningaanvragen voor nieuw gebruik en voor bestaand gebruik een check uitvoert of een Natuurbeschermingswetvergunning noodzakelijk is.

Verzoekt de regering, daarin op te nemen een adviesfunctie richting de initiatiefnemer welke maatregelen hij/zij kan nemen om schade aan de natuur te verminderen

Stand van zaken: In overleg met provincies, gemeenten en maatschappelijke organisaties zijn handreikingen opgesteld. Deze worden regelmatig beoordeeld op hun toepasbaarheid en geactualiseerd. Hierbij moet worden opgemerkt dat het, zoals het Hof van Justitie in het kokkelvisserijarrest heeft aangegeven, altijd gaat om gebiedsgerichte afwegingen. Dat geeft beperkingen aan de mate van detail van de handreikingen.

Voor nieuwe activiteiten kan een zogenaamde voortoets worden gedaan waarin bevoegde gezagen initiatiefnemers adviseren over een eventueel vergunningentraject.

Motie Cramer (CU) en Jacobi (PvdA), 31 038, nr. 24

Verzoekt de regering, mede op basis van de evaluatie van de Natuurbeschermingswet de mogelijkheden te bezien voor een vorm van meldingsplicht voor verstorende, maar mogelijk niet significante activiteiten, bijvoorbeeld door aan te sluiten bij melding in het kader van de wetMilieubeheer, en hier in het najaar op terug te komen.

Stand van zaken: Ik heb u op in mijn brief van 8 december 2009 hierover geïnformeerd (31 038, nr. 29). Via de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht is gewaarborgd dat tevoren wordt bezien in hoeverre sprake is van een mogelijk verstorend of een mogelijk verslechterend effect. In de oriëntatiefase informeert degene die een potentieel schadelijke activiteit gaat verrichten bij het bevoegd gezag of sprake is van een vergunningsplicht. Het wettelijk regelen van een meldingsplicht in de natuurwetgeving acht ik niet nodig, mede gezien de grote uitvoeringslast voor burgers en overheden.

VAO Biodiversiteit 19 juni 2008

Motie Atsma en Koppejan (beide CDA), 26 407, nr. 33

Verzoekt de regering, alvorens definitieve besluitvorming plaatsvindt, in samenwerking met de partners van het maatschappelijk convenant Noordzeevisserij in kaart te brengen welke consequenties het van toepassing verklaren van de Natuurbeschermingswet voor de Nederlandse Exclusieve Economische Zone heeft op de Nederlandse visserij en andere activiteiten.

Stand van zaken: Het LEI gaat hier onderzoek naar uitvoeren. Deze resultaten verwacht ik in het najaar, daarna zal ik u hierover informeren.

Motie Polderman (SP) c.s., 26 407, nr. 34

Verzoekt de regering, een vervolgnotitie/actieprogramma te schrijven met daarin heldere afrekenbare doelstellingen met deadlines, te nemen maatregelen en een overzicht van de daarvoor beschikbare financiën.

Stand van zaken: Ik zal u het actieprogramma voor 15 april 2008 toezenden.

VAO Handhaving soorten 3 juli 2008

Motie Polderman en Van Velzen (beide SP), 31 379, nr. 6

Verzoekt de regering, de verantwoordelijkheden van de verschillende ministers bij gezondheidsbedreigende bio-invasies helder vast te leggen zodat slagvaardiger kan worden opgetreden.

Verzoekt de regering, een adequaat budget ter beschikking te stellen voor het Coördinerend Orgaan Invasieve Exoten i.o., benodigd voor risicoanalyses, bijbehorende bestrijdingsplannen, monitoring, communicatie en formulering van beleidsadviezen.

Stand van zaken: Er zijn concrete afspraken over de bedoelde samenwerking tussen de betrokken ministeries. Met ingang van 2009 trek ik € 1 miljoen per jaar uit voor het signaleren van nieuwe exoten, het (laten) uitvoeren van risicoanalyses, het inzichtelijk maken van de mogelijke wijzen en consequenties van preventie, bestrijding of beheersing van exoten, voorlichting aan publiek en bedrijven over de risico’s van invasieve exoten, zo nodig de ondersteuning van de opstartfase van eventuele bestrijdingsacties en evaluatie van de efficiëntie en effectiviteit van genomen maatregelen.

VAO VWA diertransporten 3 juli 2008

Motie Atsma (CDA), 26 991, nr. 219

Verzoekt de regering om binnen de EU-kaders het initiatief Taurus verder te ontwikkelen, zodat op basis van een protocol met audits én resultaatverplichtingen voor de pluimveeslachterijen naar een op risico’s gericht toezicht kan worden gewerkt.

Stand van zaken: Op dit moment werkt de VWA aan de uitwerking van een projectvoorstel voor een pilot in kleine pluimveeslachthuizen. De pilot behelst vooral het toezicht te laten uitvoeren door toezichthoudende assistenten in plaats van toezichthoudende dierenartsen. De planning is om de pilot na de zomer op te starten.

VAO Omzetten landbouwgrond in natuurgebied 3 juli 2008

Motie Cramer (CU) c.s., 29 576, nr. 65

Onderzoeken of complexwaarde niet uitsluitend bij uitzondering, maar als geëigend middel ingezet kan worden voor het verwerven van grond en de TWEEDE KAMER over de voor- en nadelen dit najaar informeren.

Stand van zaken: In de kabinetsreactie op het advies van de RLG getiteld «De mythologie van onteigening» (Kamerstuk 29 576, nr. 74 en verstuurd op 28/11) wordt op de voorlaatste pagina ingegaan op mogelijke bijdragen vanuit de grondexploitatie. Daarbij ga ik in op zowel binnenplanse verevening (complexwaarde) en op bovenplanse verevening.

Motie Cramer (CU) en Jacobi (PvdA), 29 576, nr. 66

Motie vraagt de Taskforce financiering landschap mogelijkheden te laten onderzoeken bovenplanse verevening in te zetten als middel voor ontwikkeling en inrichting.

Stand van zaken: In de inleiding van het advies van de Task Force Financiering Landschap getiteld «Landschap verdient beter» verwijst de Task Force naar het verzoek van het kabinet om bovenplanse verevening in het advies mee te nemen. Dit is vervolgens gebeurd.

VAO Fusie AID 1 oktober 2008

Motie Atsma (CDA) c.s., 26 991, nr. 227

Verzoekt de regering te bewerkstelligen dat naast een hoofdkantoor er sterke regionale vestigingen komen van de nieuwe autoriteit in respectievelijk de regio’s Noord-, Oost-, Zuidwest- en Zuidoost-Nederland.

Stand van zaken: Zie mijn brief van 4 februari 2009 (26 991, nr. 244). Zoals ik u heb toegezegd, wacht ik de uitkomsten van het onderzoek van mijn collega van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de regionale werkgelegenheidseffecten af, alvorens definitieve stappen te zetten.

VAO visserij 29 oktober 2008

Motie Polderman (SP), 29 675, nr. 54

Verzoekt de regering, conform de aanbeveling uit de Natuurbalans 2008 zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval in deze kabinetsperiode, te gaan werken aan de borging van de diverse planologische claims, door toe te werken naar een rijksbestemmingsplan Noordzee.

Stand van zaken: Ik heb u op 5 maart geïnformeerd over de voortgang. (brief met antwoorden op vragen over het ontwerp nationaal waterplan – vraag 53 (TK 31 710, nr. 5).

VAO Natuurwetgeving 26 november 2008

Motie Van der Ham (D66) c.s. 31 536, nr. 6

Verzoekt de regering, aanvullend onderzoek te laten doen naar de ecologische effectiviteit van de huidige natuurwetgeving en daarbij de aanbevelingen van het Milieu- en Natuurplanbureau te betrekken.

Verzoekt de regering tevens, de uitkomsten van dit onderzoek te betrekken bij het proces van het opstellen van de nieuwe natuurwetgeving.

en

Motie Jacobi (PvdA) en Jager (CDA), 31 536, nr. 8

Verzoekt de regering, te komen met een evaluatie gericht op de effecten van de huidige wetgeving op de verbetering van de natuur en biodiversiteit, en deze spoedig aan de Kamer te doen toekomen.

Stand van zaken: Ik heb het Planbureau voor de Leefomgeving verzocht om, met name in de Natuurbalans, aandacht te blijven geven aan de bijdrage van wetgeving aan de effectiviteit van het biodiversiteitsbeleid en daarbij te letten op de balans van de effecten op verschillende soorten en op zaken die een positieve bijdrage kunnen leveren aan de integratie van de natuurwetgeving.

VAO EHS 4 december 2008

Motie Van der Ham (D66) c.s., 30 825, nr. 21

Verzoekt de regering, een plan van aanpak op te stellen met de provincies en beheerders van gronden om zo snel mogelijk de ruilgronden in te zetten binnen de EHS, zodat de voorraad ruilgronden nu en in de toekomst zo klein mogelijk wordt, en hierover te rapporteren voor 1 maart 2009.

Stand van zaken: Ik heb u op 13 maart geïnformeerd over de voortgang en u toegezegd voor 1 mei 2009 nader te informeren (TK 30 825, nr. 26).

VAO Landbouw en Visserijraad 15 januari 2009

Motie Polderman (SP), 21501–32, nr. 318

Verzoekt de regering te bewerkstelligen dat de handel in illegaal gekapt hout in Europa strafbaar wordt gesteld.

Stand van zaken: In de Raad heb ik conform de motie Polderman aangegeven dat handel in illegaal hout ook strafbaar moet zijn. Ik heb de Commissie en de Raad opgeroepen de bestaande samenwerking met derde landen verder te versterken, omdat het belangrijk is te komen tot heldere internationale definities en afspraken over de bestrijding van illegaal hout. In april vindt de achtste bijeenkomst plaats van het VN Bossenforum (UNFF), waar vanuit de EU het probleem van illegaal hout aan de orde moet worden gesteld.

VAO Ammoniak met minister Cramer 19 februari 2009

Motie Koopmans c.s., 30 654, nr. 64

Verzoekt de regering, proefstallen te laten vallen onder de Maatlat Duurzame Veehouderij en hiermee de voorlopers te stimuleren.

Stand van zaken: Proefstallen komen al in aanmerking voor MIA/Vamil. Mjjn collega Cramer en ik bekijken op dit moment hoe we de proefstalaanvragen in een eerder stadium met een voorlopige emissiefactor in de Regeling ammoniak en veehouderij kunnen plaatsen. Daarmee komen stallen met deze technieken in aanmerking voor de Maatlat Duurzame Veehouderij en dus voor fiscale ondersteuning.

Motie Snijder-Hazelhoff (VVD) c.s. 30 654, nr. 69

Verzoekt de regering zo spoedig mogelijk aan te geven wanneer en op welke wijze aan deze verplichting invulling zal worden gegeven.

Stand van zaken: In overleg met maatschappelijke organisaties wordt thans een notitie over de doorwerking van beheerplannen opgesteld. U ontvangt deze voor 1 mei 2009.

Motie Snijder-Hazelhoff (VVD) c.s., 30 654, nr. 70

Verzoekt de regering in voornoemde gevallen beheerplannen voor de betreffende Natura 2000-gebieden niet vast te stellen alvorens doelen zijn bijgesteld zodanig dat deze wel juist kunnen worden onderbouwd en gerealiseerd.

Stand van zaken: Een goede ecologische onderbouwing is uitgangspunt bij de beheerplannen. Ieder bevoegd gezag is daarvoor verantwoordelijk. Deze ecologische onderbouwing wordt tevens gebruikt ten behoeve van de definitieve vaststelling van de aanwijzingsbesluiten.

Motie Snijder-Hazelhoff (VVD) c.s., 30 654, nr. 71

Verzoekt de regering erop toe te zien dat voornoemde overwegingen uitgangspunt zijn en inzet blijven bij het maken van de beheerplannen.

Stand van zaken: Er zijn verschillende factoren van belang voor het realiseren van de natuurwaarden. Op gebiedsniveau dient concreet te worden gemaakt welke betekenis de verschillende factoren hebben en hoe deze onderling samenhangen teneinde de instandhoudingsdoelstellingen te realiseren. Alle in de motie genoemde overwegingen zijn van belang voor de beheerplanprocessen en zullen daarin ook worden meegenomen.

VAO Nota Agenda Landschap 28 januari 2009

Motie Graus (PVV), 31 253, nr. 9

Verzoekt de regering om agrarisch ondernemerschap en vakmanschap centraal te stellen ten behoud en beheer van Oud-Hollandse landschappen.

Stand van zaken: Zoals ook in Agenda Landschap wordt weergegeven, bevestigt het kabinet dat het agrarisch ondernemerschap centraal staat. Dit komt onder meer tot uiting in de acties met betrekking tot de inventarisatie van de financieringsbehoefte landschap, de verbreding van programmabeheer en de inzet van GLB-middelen ten behoeve van landschap.

Motie Cramer (CU) en Jacobi (PvdA), 31 253, nr. 12

Verzoekt de regering, de Kamer voor de zomer te informeren over de uitwerking van het pakket aan maatregelen die zijn voorgesteld door de Taskforce Rinnooy Kan en de instelling van een nationaal fonds en provinciale landschapsfondsen, al dan niet onder beheer van het Nationaal Groenfonds.

Stand van zaken: Hierover wordt u, zoals gevraagd in de motie, voor het zomerreces geïnformeerd.

Motie Van Heugten (CDA) c.s., 31 253, nr. 14

Verzoekt de regering om binnen de kaders van het (nieuw) Programma Beheer de mogelijkheden te onderzoeken om in de vergoedingsregelingen voor agrarisch natuurbeheer voortaan ook een kapitaallastenvergoeding op te nemen en de Kamer hiervoor medio 2009 nadere voorstellen te doen.

Stand van zaken: In de vergoedingsregelingen voor agrarisch natuurbeheer wordt inkomstenderving, voor zover passend binnen de regels voor staatssteun, al meegenomen. Dat is ook zo in de nieuwe situatie, waarbij agrarisch natuurbeheer onderdeel is van het provinciale programmabeheer. Indien daarbij een vergoeding voor kapitaallasten aan de orde is, zal het daarin worden meegenomen.

Motie Van Heugten (CDA) en Cramer (CU), 31 235, nr. 15

Verzoekt de regering, de mogelijkheden te onderzoeken om de regels voor groencompensatie bij de aanleg van infrastructuur en bebouwing zodanig aan te passen, dat ook via een (regionaal) fonds voor landschaps- en natuurbeheer kan worden gecompenseerd en de Kamer hierover medio 2009 nadere voorstellen te doen.

Stand van zaken: De door Rijk, provincies, VNG en maatschappelijke partijen opgestelde «Spelregels EHS», waarvan regels voor EHS-compensatie deel uitmaken bieden de mogelijkheid tot maatwerkoplossingen om versnippering van compensatieprojecten tegen te gaan. Algemeen acht ik de mogelijkheid van groencompensatie door middel van storting in een (regionaal) fonds (financiële compensatie) niet wenselijk omdat het niet de bedoeling mag zijn dat dit de initiatiefnemer/projectontwikkelaar ontslaat van zijn verantwoordelijkheid om voor groencompensatie zorg te dragen. In het kader van de «Spelregels EHS» is afgesproken dat financiële compensatie een uiterste middel is om aan de compensatieverplichting te voldoen, als gebleken is dat fysieke compensatie niet tot de mogelijkheden behoort. Daarnaast acht ik het niet wenselijk nieuwe fondsen in het leven te roepen.

Voor wat betreft compensatie van ingrepen in Natura 2000-gebieden gaat de strekking van de motie tegen de geldende Europese regelgeving in. Die stelt namelijk dat ingreep en compensatie direct aan elkaar gekoppeld moeten zijn.

Toezeggingen

Algemeen Overleg Veehouderij 28 februari 2008

1. De minister zegt toe de mogelijkheden te onderzoeken of de duurzaamheidssprong uitgedrukt kan worden in de maatlat duurzame veehouderij en informeert de Kamer hierover.

Stand van zaken: Hierover heb ik u tijdens het debat over de LNV-begroting 2009 op hoofdlijnen geïnformeerd. U wordt nader geïnformeerd in de beantwoording van de schriftelijke voorbereiding voor het AO Voortgangsrapportage Dierenwelzijn en Diergezondheid.

2. De minister zal blijvend de vinger aan de pols houden naar de volksgezondheidsaspecten van de megastallen en stuurt hierover een brief naar de Kamer.

Stand van zaken: Op 21 januari 2009 hebben mijn collega van VWS en ik (TK 28 973, nr. 31) u een beleidsbrief toegezegd waarbij ingegaan zal worden op de risico’s voor de volksgezondheid in relatie tot megastallen. Ik streef ernaar deze u in april/mei toe te sturen. Momenteel bekijken de Gemeentelijke GezondheidsDiensten (GGD) samen met het RIVM of aanvullend onderzoek nodig is en zo ja, hoe dat vorm moet krijgen.

3. De minister zal de mogelijkheden bekijken of er meer geld naar het bedrijfsleven/ondernemers kan ten behoeve van innovatie in plaats van naar kennisinstellingen.

Stand van zaken: Binnen het beleidsondersteunend onderzoek is ruimte gemaakt voor vragen die voortvloeien uit de sectorinnovatieagenda’s van het bedrijfsleven. Voor 2009 gaat het om een bedrag van 650 000 euro. Voorts verwacht ik concrete voorstellen van de Kenniskamers.

Notaoverleg Biologische landbouw 3 maart 2008

De minister zegt toe de Kamer te informeren zodra er een resultaat is met betrekking tot de uitvoering van de aangenomen motie Waalkens/Van Velzen over co-existentie.

Stand van zaken: Ik informeer u hierover voor het zomerreces.

Algemeen Overleg VWA 26 maart 2008

De minister zegt toe de Kamer een plan van aanpak te sturen wanneer en op welke wijze transportjournaals openbaar gemaakt kunnen worden.

Voor de stand van zaken verwijs ik naar mijn brief van 7 mei 2008 (TK 31 200 XIV, nr. 216).

Algemeen Overleg Landbouw- en Visserijraad 9 april 2008

De minister zegt toe het overzicht aan POP-gelden naar de Kamer te sturen, zodra zij daar een rapportage van krijgt.

Stand van zaken: U wordt hierover geïnformeerd tijdens de technische briefing over de mogelijkheden van GLB-pijler2.

Algemeen Overleg Staatsbosbeheer 15 april 2008

De minister zegt toe binnen een halfjaar het rapport van de commissie-De Jong en haar oordeel hierover naar de Kamer toesturen.

Stand van zaken: op 1 juli 2008 heeft de TK de opdracht aan de commissie Erfpacht Staatsbosbeheer onder leiding van mevrouw De Jong ontvangen (DN.2008/2154).

De TK is op 11 maart 2009 geïnformeerd dat de commissie-De Jong per 1 april 2009 haar bevindingen zal rapporteren (DN.2008/168). Deze zullen daarna aan de TK worden gezonden.

Algemeen overleg CITES/handhaving soorten van 18 juni 2008

De minister zegt toe een positieflijst te houden dieren voor het einde van 2008 aan de TK te zullen zenden (meenemen in nota naar aanleiding van verslag Wet dieren).

Stand van zaken: Zoals ik heb aangegeven in het VAO Opvangproblematiek dieren van 24 maart jl. zal ik in de nota naar aanleiding van het verslag Wet Dieren ingaan op de positieflijst.

Algemeen overleg Landbouw- en Visserijraad van 19 juni 2008

De minister zegt toe schriftelijk terug te zullen komen op de vraag van het lid Snijder-Hazelhoff over de Afvalrichtlijn.

Stand van zaken: Biogasinstallaties vallen onder de werkingssfeer van de recent vastgestelde Kaderrichtlijn afvalstoffen en de Verordening dierlijke bijproducten. De in Nederland toegestane coproducten (positieflijst) kunnen gebruikt blijven worden. De Kaderrichtlijn afval ziet toe op de effecten van biogasinstallaties op het milieu. Bij gebruik van dierlijke bijproducten van covergisting geldt dat deze afvalstroom (van transport tot en met aanvoer, opslag en verwerking in een covergistingsinstallatie en afvoer van het restant van covergisting) valt onder het regime zoals dat voortvloeit uit de Kaderrichtlijn afval. Alleen als vast is komen te staan dat er geen landbouwkundige en milieukundige bezwaren bestaan dat het restant als zodanig krachtens de Meststoffenwet aangewezen is, valt het niet langer onder het afvalstoffenregime. De Verordening dierlijke bijproducten regelt de veterinaire aspecten die verbonden zijn aan mest en dierlijke bijproducten.

Algemeen overleg Pacht van 4 september 2008

De minister zal de TK vóór de vaststelling van de nieuwe pachtprijzen – uiterlijk 1 juni 2009 – op de hoogte stellen van eventuele aanhangige klachten/zaken bij de Grondkamer, inclusief reactie. (Toezegging ministerie van LNV: 2009)

Stand van zaken: Ik informeer u uiterlijk 1 juni 2009.

Algemeen overleg Dierenwelzijn van 11 september 2008

1. Vóór 1 december a.s. stuurt de minister de quick scan dierenwelzijnsregels voor geiten en schapen aan de TK.

Stand van zaken: Ik informeer uw Kamer hierover voor het AO Voortgangsrapportage Nota Dierenwelzijn en Nationale Agenda Diergezondheid van 16 april 2009.

2. De minister informeert de TK vóór 1 december a.s. over de mogelijkheden rond een extra impuls voor duurzame veehouderij ten aanzien van dierenwelzijnseisen voor megastallen (samen met de minister van VROM).

Stand van zaken: Hierover heb ik uw Kamer tijdens het debat over de LNV-begroting 2009 op hoofdlijnen geïnformeerd. U wordt nader geïnformeerd in de beantwoording van de schriftelijke voorbereiding voor het AO Voortgangsrapportage Dierenwelzijn en Diergezondheid.

Algemeen overleg Staatsbosbeheer van 8 oktober 2008:

De minister zegt toe de TK op de hoogte te houden van het verbetertraject van Staatsbosbeheer en de voortgangsrapportage toe te zenden bij het jaarverslag Staatsbosbeheer.

Stand van zaken: Het jaarverslag van Staatsbosbeheer over 2008 wordt verwacht voor 1 mei 2009. U zal daarna worden geïnformeerd.

Algemeen overleg Evaluatie natuurwetgeving van 6 november 2008:

De minister zal de TK op de hoogte houden van de voortgang rond verbetering van de EU-richtlijnen in het huidige tijdgewricht.

Stand van zaken: De evaluatie van de Vogel- en Habitatrichtlijn door de Europese Commissie is voorzien voor 2010. Daarbij moet het gaan om de effectiviteit en de hanteerbaarheid van de uitvoering van de richtlijnen in de gebieden. Ik zal in dat traject de ervaringen die we inmiddels in Nederland hebben, inbrengen en me ervoor inzetten dat de échte knelpunten in de uitvoering aan de orde komen. Daar moeten op Europees niveau oplossingen voor worden gevonden.

Wetgevingsoverleg Begrotingsonderzoek van 12 november 2008

1. De minister zal vóór het zomerreces 2009 informatie naar aanleiding van de evaluatie Innovatie Markt en Concurrentiekracht aan de TK sturen.

Stand van zaken: Proces- en effectevaluatiestudies worden op dit moment afgerond, evenals de evaluatie van de praktijknetwerken. Ik informeer u in april over deze twee evaluaties.

2. In de loop van 2009 zal de minister een voorstel aan de TK voorleggen aangaande het agrarisch natuurbeheer.

Stand van zaken: Dit is onderdeel van de herziening van Programma Beheer door de provincies. Op 23 februari 2009 heb ik de Tweede Kamer over de voortgang geïnformeerd (TK 30 825, nr. 25).

3. De minister zegt toe suggesties van de commissie voor de begroting ten aanzien van het integrale beleid (bijvoorbeeld over leefbaarheid platteland) te zullen beoordelen ten behoeve van de begroting LNV 2010.

Stand van zaken: Dit wordt meegenomen in de voorbereidingen van de begroting 2010.

Algemeen overleg Landbouw- en Visserijraad van 13 november 2008

De minister zal de leden van de commissie een uitnodiging sturen van een discussiebijeenkomst over GGO’s.

Stand van zaken: Het seminar wordt gepland in de maand juni. Ik zal u hiervoor binnenkort uitnodigen.

Wetgevingsoverleg Visserij van 24 november 2008

1. De minister zegt een evaluatie van de initiatieven van de VBC’s toe waarvan de TK op de hoogte zal worden gesteld.

Stand van zaken: Ik zal u vóór 1 september een brief sturen over de VBC’s en de uitkomsten van het traject toekomstvisie binnenvisserij.

2. De minister zegt toe dat de TK op de hoogte zal worden gesteld van de daadwerkelijke visplannen met betrekking tot schubvis.

Stand van zaken: Dit zal worden opgenomen in bovenvermelde brief over de VBC’s.

3. Vóór 1 april 2009 zal de minister een notitie voorbereiden over de pro’s en contra’s van het wettelijk verankeren van visplannen en het instandhouden van VBC’s.

Stand van zaken: Ik zal u vóór 1 september per brief informeren over de VBC’s en de uitkomsten van het traject toekomstvisie binnenvisserij.

Algemeen overleg Landbouw- en Visserijraad van 26 november 2008

1. De minister zal vóór 1 mei 2009 met concrete voorstellen komen voor de verdere invulling van onder andere bufferstroken en vetcorrectie uit het akkoord over de Health Check.

Stand van zaken: Dit zal worden vervat in de toegezegde brief aan TK over verdere uitwerking van de Health Check.

2. De minister zal een afschrift van de brief aan de POP-participanten over de financiering van akkerranden aan de TK sturen.

Stand van zaken: Op dit punt kom ik terug in de door mij toegezegde brief over de Health Check.

Algemeen overleg AO EHS van 27 november 2008

1. De Kamer zal op korte termijn de systematiek van het Programma Beheer ontvangen.

Stand van zaken: Op 23 februari 2009 heb ik u geïnformeerd over de voortgang. De door de provincies, onder leiding van het IPO, herziene regelingen onder Programma Beheer zijn door de IPO aan de twaalf provinciebesturen gezonden voor besluitvorming. Ik zal u nader informeren nadat de provincies hun definitieve voorstel hebben voorgelegd.

2. De minister houdt vast aan de nulmeting in 2009.

Stand van zaken: LNV en de provincies stellen de nulmeting in overleg op. Daarna zal ik u informeren.

3. In 2009 en 2010 zal een onderzoek worden gedaan naar de doorwerking van de EHS in de gemeentelijke plannen.

Stand van zaken: Ik verwacht de resultaten van het onderzoek eind 2010.

Vragenuur over rode lijsten IUCN-rapport van 7 oktober 2008

De minister stuurt voor 1 maart 2009 het uitwerkingsprogramma biodiversiteit naar de Tweede Kamer.

Stand van zaken: U ontvangt het uitwerkingsprogramma voor 15 april 2009.

Algemeen overleg VWA/AID/PD van 4 december 2008

De minister zal in overleg met de minister van BZK een balans opmaken van voorgenomen bewegingen in het kader van de Vernieuwing Rijksdienst tot komend voorjaar, het effect op de werkgelegenheid in de regio’s en eventuele kabinetsmaatregelen als gevolg daarvan. De fusieplannen van de minister zullen op grond van de balans tegen het licht worden gehouden.

Stand van zaken: De minister van BZK zal u hierover berichten.

Algemeen overleg Landbouw- en Visserijraad van 10 december 2008

1. In de nota Voedsel en Consument zal de minister aandacht besteden aan het eenduidiger maken van consumenteninformatie en keurmerken.

Stand van zaken: Ik verwacht u rond de zomer de nota Voedsel en consument aan te bieden.

2. De minister zal in overleg met de minister van VWS een standpunt bepalen inzake de conceptverordening Productdefinities en in het bijzonder de eventuele gevolgen voor Yakult.

Stand van zaken: Ik heb, mede namens de ministers van VWS en EZ, brieven over dit onderwerp gestuurd aan de Eurocommissarissen van Landbouw en Plattelandsontwikkeling, Gezondheid en Consumentenbescherming en Ondernemingen en Industrie. Daarnaast heeft de minister van VWS mede namens mij Kamervragen van de leden Ten Broeke en Snijder-Hazelhof over dit onderwerp beantwoord (nr. 2080907790).

Begrotingsbehandeling van 10, 11 en 16 december 2008

1. De minister zal betrokken Tweede Kamerleden uitnodigen voor een seminar over de toelating, economische meerwaarde, kansen en bedreigingen van GGO’s.

Stand van zaken: Het seminar wordt gepland in de maand juni. Ik zal u hiervoor binnenkort uitnodigen.

2. Vóór 1 mei de voorstellen voor de uitwerking van de Health Check naar de Tweede Kamer sturen en daarbij ingaan op voorstellen die van verschillende kanten, ook van de Kamer, ontvangen zijn. En met inzet van artikel 68 ruimte bieden aan voorlopers op het gebied van dierenwelzijn.

Stand van Zaken: Ik stuur u de voorstellen voor 1 mei toe.

3. De minister zal de Tweede Kamer in het voorjaar van 2009 informeren over de uitvoeringsagenda toekomstvisie duurzame veehouderij.

Stand van zaken: Ik ben momenteel met betrokken partijen in overleg over de uitvoeringsagenda. Het is mijn streven om deze agenda voor het zomerreces aan uw Kamer te zenden.

4. De minister zal begin 2009 de nota voedsel en consument naar de Tweede Kamer sturen.

Stand van zaken: Ik verwacht u deze rond de zomer aan te kunnen bieden.

5. Ik zal de Kamer op de hoogte houden van de verkenning van de Europese Commissie naar mogelijkheden voor een verplicht en/of vrijwillig etiketteringssysteem voor dierenwelzijn.

Stand van zaken: Hiervoor verwijs ik u naar de Voortgangsrapportage Dierenwelzijn die ik op 4 februari 2009 aan uw Kamer heb verzonden.

6. De Tweede Kamer voor 1 maart een nader uitgewerkt actieprogramma biodiversiteit toesturen.

Stand van zaken: Ik zal u voor 15 april informeren.

7. Rond 1 april 2009 MIA/VAMIL-overzicht toesturen hoe MIA/VAMIL-regeling benut wordt.

Stand van zaken: Ik informeer u hier nader over in de beantwoording van de schriftelijke voorbereiding voor het AO Voortgangsrapportage Dierenwelzijn en Diergezondheid.

8. Kamer op de hoogte houden van uitvoering convenant Nalevingsstrategie natuurwetgeving.

Stand van zaken: Op 1 juli 2008 heb ik met de handhavingspartners – de provincies, het openbaar ministerie, de politie en de douane – een convenant gesloten over de handhaving van de natuurwetgeving.

Hierin zijn afspraken neergelegd over een gecoördineerde inzet van ieders bevoegdheden, mensen en middelen ter verbetering van de naleving door burgers en bedrijven van de natuurwetten (Flora- en faunawet, Natuurbeschermingswet 1998 en de Boswet). De voortgang van de uitvoering wordt bewaakt in het kader van de algemene voortgangsbewaking van de handhavingsinzet. De Tweede Kamer wordt geïnformeerd via het jaarverslag AID.

9. De Kamer het eindrapport van deelproject 1 van de pilot Noordelijk Friese Wouden toe te sturen; resultaten hiervan zijn naar verwachting bekend eind 2009. De afronding van de hele pilot is voorzien in eind 2010.

Stand van zaken: Ik zal u hierover te zijner tijd informeren.

10. De Kamer informeren over de impuls voor de betrokkenheid van particulieren bij het natuurbeleid.

Stand van zaken: De doelstelling is om 40 000 ha van de EHS te realiseren via particulier natuurbeheer. Ik ben samen met particuliere beheerders en terreinbeherende organisaties in een traject om te komen tot concrete en haalbare voorstellen om het particulier natuurbeheer een forse impuls te geven. Ik informeer u rond de zomer over de resultaten van dit traject.

11. Zo snel mogelijk kabinetsstandpunt over natuurherstel Westerschelde aan Kamer aan te bieden mede op basis van advies motie Nijpels en het standpunt van ZLTO en Stichting Levende Delta daarbij betrekken.

Voor de stand van zaken verwijs ik naar mijn brief van 16 februari (TK 30 862, nr. 24).

Algemeen overleg Landbouw- en Visserijraad van 14 januari 2009

De minister zegt toe zich ervoor in te zullen spannen dat de implementatie van de FLEGT binnen twee jaar gereed zal zijn.

Stand van zaken: Tijdens de Landbouwraad van januari jl. heb ik als het om de implementatie van de nieuwe verordening gaat, in het kader van het FLEGT-actieplan aangedrongen op een snelle afhandeling en implementatie. Daarbij heb ik aangegeven zoveel mogelijk in de Verordening zelf te expliciteren, zodat vanaf het begin helder is waar marktdeelnemers op hoofdlijnen aan toe zijn en dus later een snellere implementatie mogelijk zal zijn.

Algemeen overleg Agenda Landschap van 28 januari 2009

De minister van LNV zal de TK ruim voor het zomerreces 2009 informeren over het combineren van de subsidieregeling voor particulier historische buitenplaatsen met het Programma Beheer en de huidige regeling kritisch tegen het licht te houden.

Stand van zaken: Momenteel vinden gesprekken plaats met de Stichting Particulier Historische Buitenplaatsen (PHB) die nu begunstigde is van de regeling en met het ministerie van OCW vanwege de verantwoordelijkheid voor monumentenbeleid (buitenplaatsen die nu indirect subsidie ontvangen zijn rijksmonumenten). Ik zal u, zoals aangegeven, rond de zomer informeren over de uitkomsten van deze gesprekken en de mogelijkheden die er zijn.

De minister van LNV zal binnenkort een rapportage over groene en blauwe diensten aan de TK sturen, inclusief een voorstel voor ophanging aan het Groenfonds.

Stand van zaken: Deze toezegging is tweeledig.

Allereerst betreft dit een reactie op de vraag in hoeverre de EU-kaders voor groene/blauwe diensten consequenties hebben voor vulling van landschapsfondsen, vervolgens zal ik u ook informeren over hoe landschapsfondsen aan het Groenfonds opgehangen kunnen worden. Over deze beide voorstellen zal ik u voor het zomerreces informeren, zie ook de beantwoording van motie 31 253, nr. 12 van Cramer/Jacobi.

Algemeen overleg jacht wilde zwijnen en olifanten van 5 februari 2009

De minister zal de resultaten van het onderzoek door provincie en FBE (ex-ante evaluatie naar mogelijkheden voor gedifferentieerd beheer) naar de TK sturen.

Stand van zaken: Ik verwacht u de resultaten van het onderzoek eind dit jaar aan te kunnen bieden.

Algemeen overleg Antibioticaresistentie in de dierhouderij van 18 februari 2009

1. De minister van LNV heeft toegezegd dat zij de Kamer schriftelijk zal laten weten welke onderzoeksdelen in de tijd naar voren kunnen worden gehaald.

Stand van zaken: Zoals toegezegd kom ik hierop schriftelijk terug.

2. De minister zal de Commissie-Werner vragen haar werkzaamheden voort te zetten.

Stand van zaken: Dit heb ik gedaan; de heer Werner heeft hierin toegestemd.

3. De minister heeft toegezegd dat eind 2009 de kabinetsreactie op de RIVM-rapportage naar de Kamer wordt gestuurd.

Stand van zaken: Ik zal u deze te zijner tijd toesturen.

Algemeen overleg Natuur en Milieueducatie van 19 februari 2009

1. De minister zal de 2 koepels van kinderboerderijen ieder een brief sturen waarin ze wijst op de mogelijkheden die er zijn om kinderboerderijen diervriendelijk in te richten en de TK daarvan een afschrift sturen.

Stand van zaken: Brieven worden binnenkort verstuurd. Er is reeds telefonisch contact geweest en op 23 april zal LNV op een landelijke conferentie spreken.

2. De minister zal voorzitter van de regiegroep verzoeken om de vertegenwoordiger van de VNG op de hoogte te brengen van de zorgen die door de commissieleden zijn geuit en de aandacht die is gevraagd voor NME in elke gemeente. Na de vergadering van de regiegroep zal de minister de Tweede Kamer informeren.

Stand van zaken: De Regiegroep natuur en milieueducatie heeft dit punt geagendeerd.

3. De minister zal de TK brief sturen over één-loketgedachte met reactie van IPO en VNG, nadat hierover gesproken is met de voorzitter van de Regiegroep.

Stand van zaken: De Regiegroep natuur en milieueducatie heeft dit punt geagendeerd.

4. De minister van LNV zal de minister van VROM vragen Kamer te informeren over de SMOM na afronding gerechtelijke procedure.

Stand van zaken: Dit heb ik gedaan; naar ik begrijp is een reactie van de minister van VROM in voorbereiding.

Naar boven