31 700 V
Vaststelling van de begrotingsstaten van het ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2009

nr. 119
BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 juli 2009

Graag bied ik u, mede namens de minister-president, het verslag aan van het werkbezoek dat de Russische president Dmitri Anatoljevitsj Medvedev op 19–20 juni 2009 aan Nederland bracht.

De minister van Buitenlandse Zaken,

M. J. M. Verhagen

Verslag van het werkbezoek van de Russische president Dmitri Analtoljevitsj Medvedev aan Nederland (19–20 juni 2009)

Op uitnodiging van minister-president Balkenende bracht de Russische president Medvedev op 19–20 juni 2009 een werkbezoek aan Nederland ter gelegenheid en bijwoning van de feesteling opening van het museum Hermitage Amsterdam. De president werd vergezeld door zijn echtgenote, mevrouw Medvedeva en vicepremier Zoebkov, minister van Buitenlandse Zaken Lavrov, minister van Cultuur Avdejev, de gouverneur van Sint-Petersburg Matvienko, speciaal vertegenwoordiger van de president voor internationale culturele samenwerking Svydkoj. De minister-president werd vergezeld door minister Van der Hoeven, minister Plasterk, staatssecretaris Timmermans en mijzelf.

Kort na aankomst op 19 juni werden president Medvedev en zijn echtgenote door Hare Majesteit de Koningin ontvangen voor een audiëntie. Daarna woonden president Medvedev en mevrouw Medevedeva tezamen met Hare Majesteit de Koningin en Hunne Koninklijke Hoogheden de Prins van Oranje en Prinses Maxima der Nederlanden de feestelijke opening bij van het museum Hermitage Amsterdam een dependance van het Staats Hermitage Museum te Sint-Petersburg.

Op zaterdagochtend 20 juni leidden president Medvedev en minister-president Balkenende besprekingen tussen de twee regeringsdelegaties. Hierbij passeerde een breed scala van onderwerpen de revue. Gesproken werd over de intensieve economische contacten tussen de beide landen en de activiteiten die rond het bezoek van de president werden georganiseerd. Zo zaten minister Van der Hoeven en vicepremier Zoebkov gezamenlijk een seminar voor inzake duurzame gaswinning op het Schiereiland Jamal in de Karazee. Afgesproken werd dat dit seminar een vervolg zal krijgen in de tweede helft van dit jaar. Verder was er tijdens dit bezoek in het bijzonder aandacht voor de kansen van het midden- en kleinbedrijf in Rusland en voor nano-technologie. Een Memorandum of Understanding werd ondertekend voor fytosanitaire certificering bij de export van Nederlandse planten en plantprodukten.

Diverse actuele politieke thema’s werden besproken, zoals de G-20, de EU-Rusland relatie, de aanstaande Klimaattop in Kopenhagen, Russische WTO-toetreding en mogelijkheden voor de instelling van een regionaal tribunaal tegen piraterij. Daarnaast werd gesproken over samenwerking en dialoog op het gebied van versterking van de rechtsstaat en mensenrechten. De minister-president heeft daarbij nadrukkelijk gewezen op het belang van het verbeteren van de positie van mensenrechtenverdedigers, non-gouvernementele organisaties en homoseksuelen in Rusland en heeft benadrukt dat dit onderwerp in het geheel van de betrekkingen belangrijk is. Tevens vroeg de premier de Russische president de resultaten van het Nederlandse onderzoek naar de dood van cameraman Stan Storimans mee te nemen in het Russische onderzoek naar de gebeurtenissen, dat nog altijd gaande is. President Medvedev betreurde wat er was gebeurd me de heer Storimans en betuigde zijn medeleven aan de naasten van de heer Storimans. De president gaf aan dat hij er vooralsnog vanuit blijft gaan dat de schuld ligt bij de Georgische troepen, die het gebruik van clustermunitie hebben bevestigd. Voorts is president Medvedev van mening dat de zaak tot op de bodem moet worden uitgezocht. Beide zijden zijn van mening dat dergelijke tragische gebeurtenissen in de toekomst moeten worden voorkomen. De versterking van de Europese veiligheid, aldus de president, is daartoe een instrument.

In mijn gesprek met mijn ambtgenoot Lavrov hebben wij doorgesproken over onder andere de Russische voorstellen aangaande Europese veiligheid en het vredesproces in het Midden-Oosten. Met collega Lavrov sprak ik tevens over het onderwerp mensenrechten in multilateraal verband, zoals de VN-Mensenrechtenraad en de Raad van Europa. Ten slotte hebben minister Lavrov en ik afgesproken dat Russische juridische experts zullen deelnemen aan een bijeenkomst die Nederland op 7 juli organiseert om de mogelijkheden tot het oprichten van een regionaal tribunaal tegen piraterij te onderzoeken.

Tijdens de delegatiebesprekingen werd ook ruim de tijd genomen om stil te staan bij cultuur. Minister Plasterk en minister Avdejev spraken de hoop uit dat de opening van de Hermitage Amsterdam zou leiden tot verdere samenwerking tussen Nederlandse en Russische culturele instellingen. Ook ondertekenden zij een Memorandum of Understanding op het gebied van Gemeenschappelijk Cultureel Erfgoed.

Voorts besloten minister-president Balkenende en president Medvedev tot het vieren van een gemeenschappelijk Nederlands – Russische bilateraal jaar in 2013. Minister Avdejev en staatssecretaris Timmermans spraken door over de invulling daarvan en besloten hierover later dit jaar nader contact te hebben.

Het werkbezoek werd afgerond met een ontmoeting van president Medvedev en premier Balkenende met de top van het Nederlands bedrijfsleven dat werkzaam is in Rusland. Hierbij waren naast VNO-NCW voorzitter Wientjes onder andere de bestuursvoorzitters van KLM, Shell, Philips, Gasunie, Gasterra, Havenbedrijf Rotterdam, ING, Friesland Campina, Boskalis, Van Oord en Haskoning aanwezig. Tijdens de bijeenkomst werd onder meer gesproken over kansen voor Nederlandse bedrijven ten aanzien van het realiseren van grote (energie) projecten en hoe de Russische overheid kan assisteren bij het slechten van barrières die hierbij soms opduiken.

Samenvattend kan worden gesproken van een geslaagd bezoek van president Medvedev en zijn delegatie aan Nederland. Het bezoek verliep in een goede en open atmosfeer en heeft een belangrijke nieuwe impuls gegeven aan de verdere verdieping van de bilaterale relaties tussen Rusland en Nederland. Naast culturele elementen zoals het gezamenlijk cultureel erfgoed en het Nederlands-Russisch bilateraal jaar 2013 was er tijdens het bezoek ook aandacht voor de voorspoedige ontwikkeling van de economische betrekkingen op o.a. energiegebied. Daarnaast werd uitgebreid van gedachten gewisseld over politieke aangelegenheden als de G-20, de EU-Rusland relatie, de Russische toetreding tot WTO, de dialoog en samenwerking op het terrein van mensenrechten en rechtsstaat en de Klimaattop in Kopenhagen, waarvoor de premier nadrukkelijk aandacht heeft gevraagd. Kenmerkend voor de relaties tussen Nederland en Rusland is dat, ook daar waar verschil van inzicht bestaat, er zonder meer meer goed en inhoudelijk met elkaar van gedachten kan worden gewisseld. In de komende periode zullen de afspraken die tijdens dit bezoek zijn gemaakt door mij en mijn collega’s nader worden uitgewerkt en opgevolgd.

Naar boven