31 568 Staatkundig proces Nederlandse Antillen

Nr. 69 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 april 2010

In haar procedurevergaderingen van 21 en 22 april jl. heeft de vaste commissie van Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken (Cie NAAZ) gesproken over de verdere afhandeling van de wetsvoorstellen met betrekking tot Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Op verzoek van de voorzitter van deze commissie, de heer Van Beek, ga ik onderstaand, mede namens de Minister van Financiën en de Minister van Justitie, in op hoe ik de verdere afwikkeling van de in deze vergadering besproken wetsvoorstellen met betrekking tot Bonaire, Sint Eustatius en Saba voor mij zie.

Veiligheidswet BES

De Cie NAAZ heeft dit wetsvoorstel reeds gereed verklaard voor plenaire behandeling en blijft daarom in deze brief verder buiten beschouwing.

Wet geldstelsel BES, Belastingwet BES, Douane- en Accijnswet BES en Invoeringswet fiscaal stelsel BES

Voor het voorstel van Wet geldstelsel BES geldt eveneens dat de Cie NAAZ dit wetsvoorstel reeds gereed heeft verklaard voor plenaire behandeling. Op verzoek van deze commissie wordt een nota van wijziging op het wetsvoorstel Invoeringswet fiscaal stelsel BES en een nota van wijziging op het wetsvoorstel Wet geldstelsel BES voorbereid. In ieder geval de nota van wijziging op het wetsvoorstel Wet geldstelsel BES zal uiterlijk op maandag 10 mei a.s. aan uw Kamer worden gezonden.

Via deze nota’s van wijziging worden de onderdelen uit het wetsvoorstel Invoeringswet fiscaal stelsel BES die leiden tot aanpassing van de op dit moment, in het Europese deel van Nederland, geldende fiscale wetgeving als het ware «overgeheveld» naar het wetsvoorstel Wet geldstelsel BES. Ook de onderdelen van het wetsvoorstel Invoeringswet fiscaal stelsel BES die bewerkstelligen dat in de periode van 10 oktober 2010 tot 1 januari 2011 de bestaande Nederlands-Antilliaanse fiscale wetgeving op de BES eilanden van kracht kan blijven, worden als het ware naar het wetsvoorstel Wet geldstelsel BES 'overgeheveld». Hetzelfde geldt voor de onderdelen uit het wetsvoorstel Invoeringswet fiscaal stelsel BES die tot gevolg hebben dat de Nederlandse Belastingdienst na 10 oktober 2010 bevoegd is de oude in de Nederlands-Antilliaanse periode ontstane belastingschulden en belastingvorderingen af te wikkelen.

Het voorgaande betekent weliswaar een langere periode van onzekerheid over de vormgeving van het toekomstige fiscale stelsel voor de BES eilanden, maar brengt geen inhoudelijke veranderingen aan in de voorgestelde wetgeving betreffende het nieuwe fiscale stelsel voor de BES eilanden. Daarnaast was en is het de bedoeling dat in de periode van 10 oktober 2010 tot 1 januari 2011 het bestaande Nederlands-Antilliaanse fiscale stelsel op de BES eilanden van kracht blijft. De inwerkingtredingdatum voor de wetsvoorstellen Belastingwet BES, Douane- en Accijnswet BES en (de niet overgehevelde onderdelen van de) Invoeringswet fiscaal stelsel BES wordt hiermee 1 januari 2011.

Wijziging van de Wet toelating en uitzetting BES

Met het oog op inwerkingtreding op de datum van transitie, 10 oktober 2010, is het van groot belang dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet toelating en uitzetting - BES en de bijbehorende nota van wijziging nog voor het verkiezingsreces behandelt. De nota naar aanleiding van het verslag is op 27 april jl. naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het wetsvoorstel bevat wijzigingen die ten doel hebben de noodzakelijke aanpassing van taken en bevoegdheden van de met de uitvoering van die wet belaste bestuursorganen tot stand te brengen en de rechtsbescherming tegen vrijheidsbeperkende en vrijheidontnemende maatregelen op het niveau van de Vreemdelingenwet 2000 te brengen. Voorts introduceert het wetsvoorstel regels met betrekking tot de visumverlening met het oog op verblijf van langere duur ter vervanging van het Handboek visumverlening Nederlandse Antillen, alsmede een grondslag voor de legesheffing ter afdoening van aanvragen voor regulier verblijf. Bovendien is inwerkingtreding van het wetsvoorstel op de datum van transitie noodzakelijk met het oog op de goede nakoming van verdragsverplichtingen, zoals de implementatie van artikel 3 van het EVRM in vreemdelingenzaken en wegens de samenhang met de Wet goedkeuring van verdragen met het oog op het voornemen deze toe te passen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba en van het voornemen tot het opzeggen van verdragen voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba (32047), waarin onder meer is voorzien in het van toepassing verklaren van het Vluchtelingenverdrag, althans bijbehorend Protocol.

Overige wetgeving met betrekking tot de BES

Op 19 april jl. is bij de Tweede Kamer aanhangig gemaakt het wetsvoorstel voor de Tweede Aanpassingswet Bonaire, Sint Eustatius en Saba – A (Aanpassingswet IIa). Voorts zal in mei 2010 het voorstel voor de Derde Aanpassingswet Bonaire, Sint Eustatius en Saba (Aanpassingswet III) bij de Tweede Kamer worden ingediend. Voor beide wetsvoorstellen is de beoogde inwerkingtredingdatum 10 oktober 2010.

Naast deze wetsvoorstellen die op 10 oktober 2010 in werking moeten treden, zijn nog twee wetsvoorstellen ten aanzien van de BES-eilanden in procedure gebracht. Het betreft hier de Tweede Aanpassingswet Bonaire, Sint Eustiatius en Saba – B (Tweede Aanpassingswet IIb) en de Wet VROM BES. Inwerkingtreding van deze wetsvoorstellen is voorzien voor 1 januari 2011.

Met deze vier wetsvoorstellen is het plaatje van alle thans voorziene wetgeving voor de BES-eilanden compleet. Graag bespreek ik met u op korte termijn de verdere procedure van deze wetsvoorstellen.

Brief van Bonaire inzake fiscale wetgeving

Een reactie op de brief van Bonaire d.d. 9 april 2010 over onder andere het toepasselijke belastingregime zal zo spoedig mogelijk naar de Tweede Kamer worden gezonden, maar niet voor einde van voorjaarsreces. Daar komt bij dat die beantwoording samenhangt met behandeling van Belastingwet BES en Douane- en Accijnswet BES. Nu die twee wetsvoorstellen niet meer voor de Tweede Kamerverkiezingen behandeld zullen worden, zal het antwoord op de brief van Bonaire waarschijnlijk eind mei/ begin juni naar de Tweede Kamer worden gezonden.

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A. Th. B. Bijleveld-Schouten

Naar boven